Robek Warmia 27.10.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Mam prośbe o rade kogoś kto sie na tym zna. Mam do ocieplenia wełna o gr. 30cm. dach 42 stopnie nachylenia - dwuspadowy. Przy wycenach wykonawcy przedstawili dwie formy wykonania tych czynnosci. 1. tańsza wełna wkladana jest miedzy krokwie, a wobec tego, ze krokiew ma wysokość 16 cm. do krokwi nabijane są na odpowiednią gróbość kawalki tak aby cała gr 30 cm. wełny miescila się pomiedzy krokwiami. 2 droższa - nie wiem czy lepsza - pierwszy ragment tak samo - ale po ułzeniu połowy tj. 15 cm. kładzie sie warstwę ok. 5 cm. na tzw. zakład, tak aby wyeliminowac ew. mostki przy styku z krokwią, następnie tez dobija sie i 10 cm dalej potem płyty itp. jak Wy to zrobiliście, czy kładzenie wełny na ten zaklad jest rzeczywiscie az tak wazne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.10.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Mam prośbe o rade kogoś kto sie na tym zna. Mam do ocieplenia wełna o gr. 30cm. dach 42 stopnie nachylenia - dwuspadowy. Przy wycenach wykonawcy przedstawili dwie formy wykonania tych czynnosci. 1. tańsza wełna wkladana jest miedzy krokwie, a wobec tego, ze krokiew ma wysokość 16 cm. do krokwi nabijane są na odpowiednią gróbość kawalki tak aby cała gr 30 cm. wełny miescila się pomiedzy krokwiami. 2 droższa - nie wiem czy lepsza - pierwszy ragment tak samo - ale po ułzeniu połowy tj. 15 cm. kładzie sie warstwę ok. 5 cm. na tzw. zakład, tak aby wyeliminowac ew. mostki przy styku z krokwią, następnie tez dobija sie i 10 cm dalej potem płyty itp. jak Wy to zrobiliście, czy kładzenie wełny na ten zaklad jest rzeczywiscie az tak wazne ? Jeśli kładzeniem na zakład nazywasz drugą warstwę przykrywającą pierwszą wraz z krokwiami (przy styku z krokwią nie ma mostków, a właśnie krokwie są takimi mostkami) to jest to sporo lepsza wersja. Jeśli chcesz się przekonać to oblicz wartość oporu cieplnego tych 30cm wełny i porównaj do oporu 30cm drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinok 27.10.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Pierwsza warstwa http://lh5.ggpht.com/_hb4mvAc1MSE/SuCE4GeA86I/AAAAAAAAAmo/KcfJ7d-AwMI/s640/P1000583.jpg Druga warstwa http://lh6.ggpht.com/_hb4mvAc1MSE/SuCFHzmawGI/AAAAAAAAAnE/o6v0dx6LN2M/s640/P1000603.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek Warmia 27.10.2009 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 dzieki wszystkim - kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.10.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 zapraszam do tego tematu... tu jest znacznie więcej informacji:http://forum.muratordom.pl/ocieplam-poddasze-krotkie-pytania,t98340.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts