Basiaw 20.03.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Pozwalam sobie założyć nowy wątek, bo chciałabym zapytać o kozy, kominki w innym kontekście - mianowicie jak wykańczacie ściany za swoimi piecykami? Co się najlepiej sprawdza - malowanie, klinkier a może ktoś tapetował?Ja najchętniej zrobiłabym to ostatnie, ale mimo zapewnień producentów, że ich tapeta jest niepalna mam poważne obawy, czy aby tak jest... Ściana za kozą gdy w tej pali się cały dzień jest baaaardzo gorąca.Ściana przy piecyku jest siłą rzeczy narażona jest bardziej niż inne ściany, bo większe prawdopodobieństwo, że się uderzy drewnem albo pogrzebaczem;-) Będę wdzięczna za odpowiedzi, może jakieś zdjęcia? pozdrawiam serdecznieBasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 20.03.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 Moja: http://images33.fotosik.pl/17/1921389868f30a14m.jpg zwykła farba Dulux, trzeci rok jej idzie i poza odciskiem tłustej dłoni córeczki w jednym miejscu wygląda ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 24.03.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 u nas niestety ściana za kozą po pierwszym tygodniu była już zasyfiona, więc kupiliśmy taką blachę w kolorze ??? młotkowy, miedziany brąz? nie wiem jak ten kolor nazwać, ale akurat komponuje się z podłogą, listwami przypodłogowymi i kanapą . zdjęć nie mogę zamieścić bo matryca w aparacie padła niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.03.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 Fajnie wygląda duża obudowa w stylu angielskim, i wpalenisku zainstalowana koza. W takim układzie można rozprowadzić ciepło na inne pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 24.03.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 an-bud, rozwiń proszę tę myśl o rozprowadzeniu ciepła Ja bardzo lubię naszą kozę i chętnie bym taką zainstalowała w nowym domku, zwłaszcza, że salon niewielki, ale przydałoby się rozprowadzić ciepło do 2 sypialni na górze, przy kominie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 24.03.2008 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 an-bud, rozwiń proszę tę myśl o rozprowadzeniu ciepła Ja bardzo lubię naszą kozę i chętnie bym taką zainstalowała w nowym domku, zwłaszcza, że salon niewielki, ale przydałoby się rozprowadzić ciepło do 2 sypialni na górze, przy kominie... Obudowa jak duży kominek owarty, do paleniska wstawiona koza, rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie z górnej części czopucha ( rura 160mm, jedna na każde pomieszczenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 27.10.2009 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 witam kupiłem sobie ostatnio żeliwny piec wolnostojący ->http://www.promoceny.pl/detail/piec-zeliwny-samson-6-5002/ i nie wiem czym wykończyć ścianę za tym piecykiem (niestety musiałem go dosunąć z braku miejsca na ok. 10 cm od ściany) myślałem nad takimi elewacyjnymi płytkami klinkierowymi ale czy wytrzymają temperaturę? (i czym je ewentualnie przykleić do ściany) P.S. na razie mam zwykłą płytę GKB pomalowaną zmywalnym Duluxem i to zestawienie bardzo źle znosi nawet najmniejszy wzrost temperatury w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumczis 28.10.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 witam, mam kozę podobnej mocy i cały komin obłożony płytkami klinkierowymi na klej elastyczny, taki jak do ogrzewania podłogowego. Palę dopiero kilka tygodni i nie zbyt intensywnie, narazie wszystko ok. Ściana nie nagrzewa się nadmiernie. Wygląd - dla mnie rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 28.10.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 i chyba tak właśnie zrobię tylko wytnę kawałek płyty za piecykiem, uzupełnię zaprawą tynkarską i na to dopiero nakleję klinkier pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumczis 28.10.2009 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 U siebie też mam komin obudowany płytą KG i na to płytki. Trudno mi powiedzieć czy to ma znaczenie, osobiście wydaje mi się że to nie jest błąd, ale być może uległem zapewnieniom fachowca. Nie wiem co lepiej znosi ew. zmiany temperatury płyta, czy zaprawa tynkarska. Dodam że sam komin jest postawiony z elementów schiedla i podczas palenia w kominku właściwie w ogóle się nie nagrzewa z zewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 29.10.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Tylko, że masz pewnie płytę "ogniówkę", a u mnie jest zwykła biała Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 23.11.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 mozesz tez kupic blache miedzina i nia pokryc sciane.Ja mam z takiej blachy zrobiona obudowe kominkowa ,wyglada ok ,a koszt w miare niski,wazne trzeba taka blache z tydzien na dworze potrzymac by troche zasniedziala ,bo inaczej swieci sie jak psu pod ogonem.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 23.11.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 U mnie ściana za kozą wykończona łupkiem kwarcytowym szarym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascan 28.09.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Ja mam takie pytanie jaka powierzechnie ogrzewasz tym piecykiem?? I czy jestes zadowolony z jego sprawnosci? bo wlasnie tez sie zastanawiam nad kupnem tej kozy.A wypowiedz kogos kto juz go ma pomogla by mi podjac decyzjie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 28.09.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.oakmasters.co.uk/&ei=GGSQTLrdG8eTOJSVzcsM&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CB8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Doakmasters%26hl%3Dpl%26rlz%3D1T4GFRE_plPL364PL364 .Nie umiem wkleić zdjęć ,więc spójż na link.To mój faworyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts