Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie ściany za "kozą"

Basiaw

Recommended Posts

Pozwalam sobie założyć nowy wątek, bo chciałabym zapytać o kozy, kominki w innym kontekście - mianowicie jak wykańczacie ściany za swoimi piecykami? Co się najlepiej sprawdza - malowanie, klinkier a może ktoś tapetował?

Ja najchętniej zrobiłabym to ostatnie, ale mimo zapewnień producentów, że ich tapeta jest niepalna mam poważne obawy, czy aby tak jest... Ściana za kozą gdy w tej pali się cały dzień jest baaaardzo gorąca.

Ściana przy piecyku jest siłą rzeczy narażona jest bardziej niż inne ściany, bo większe prawdopodobieństwo, że się uderzy drewnem albo pogrzebaczem;-)

Będę wdzięczna za odpowiedzi, może jakieś zdjęcia?

pozdrawiam serdecznie

Basia

u nas niestety ściana za kozą po pierwszym tygodniu była już zasyfiona, więc kupiliśmy taką blachę w kolorze ??? młotkowy, miedziany brąz? nie wiem jak ten kolor nazwać, ale akurat komponuje się z podłogą, listwami przypodłogowymi i kanapą :-D. zdjęć nie mogę zamieścić bo matryca w aparacie padła niestety...

an-bud, rozwiń proszę tę myśl o rozprowadzeniu ciepła :D Ja bardzo lubię naszą kozę i chętnie bym taką zainstalowała w nowym domku, zwłaszcza, że salon niewielki, ale przydałoby się rozprowadzić ciepło do 2 sypialni na górze, przy kominie...

:) Obudowa jak duży kominek owarty, do paleniska wstawiona koza, rozprowadzenie ciepła grawitacyjnie z górnej części czopucha ( rura 160mm, jedna na każde pomieszczenie)

• 1 year później...

witam

kupiłem sobie ostatnio żeliwny piec wolnostojący ->http://www.promoceny.pl/detail/piec-zeliwny-samson-6-5002/

i nie wiem czym wykończyć ścianę za tym piecykiem (niestety musiałem go dosunąć z braku miejsca na ok. 10 cm od ściany)

myślałem nad takimi elewacyjnymi płytkami klinkierowymi ale czy wytrzymają temperaturę? (i czym je ewentualnie przykleić do ściany)

P.S. na razie mam zwykłą płytę GKB pomalowaną zmywalnym Duluxem i to zestawienie bardzo źle znosi nawet najmniejszy wzrost temperatury w piecu :D

witam,

mam kozę podobnej mocy i cały komin obłożony płytkami klinkierowymi na klej elastyczny, taki jak do ogrzewania podłogowego. Palę dopiero kilka tygodni i nie zbyt intensywnie, narazie wszystko ok. Ściana nie nagrzewa się nadmiernie.

Wygląd - dla mnie rewelacja. :D

U siebie też mam komin obudowany płytą KG i na to płytki. Trudno mi powiedzieć czy to ma znaczenie, osobiście wydaje mi się że to nie jest błąd, ale być może uległem zapewnieniom fachowca. Nie wiem co lepiej znosi ew. zmiany temperatury płyta, czy zaprawa tynkarska.

Dodam że sam komin jest postawiony z elementów schiedla i podczas palenia w kominku właściwie w ogóle się nie nagrzewa z zewnątrz.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 10 months później...