Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Materiały budowlane 2010

TomekPap

Recommended Posts

Czasami zastanawiam się dlaczego niektórzy wykazywać się tu muszą tak wielką uszczypliwością... Może to jest w modzie...

Ja jednak pozostanę niemodny - pytanie co do prognoz jest jak najbardziej zasadne - wileu inwestorów je sobie zadaje, a sa przeciez tacy w branży, którzy co nieco mogą na ten temat wiedziec...

ja doslownie pare minut temu dostalem newsa o znacznej podwyzce na materialy do docieplen budynkow na wiosne 2010... zrobilem ankiete bo sam jestem ciekaw

O! A to ciekawe...

Bo cała chemia (komponenty) od początku roku potaniały i nie ma żadnych prognoz na rok przyszły jakie będą ceny...

A tak poważnie - banki zaczynają udzielać kredytów - ludzie zaczną się budować - ceny będą wyższe. Wszystko zależy od tego na ile będą dostępne kredyty.

A ja proponuje patrzyć na wskaźniki: bezrobocia, PKB przede wszystkim Polski oraz w Europie i USA.

Przyszły rok u nas nie zapowiada się ciekawie w kwestii jak wyżej, w USA nawet jak PKB ostatnio podskoczył to tylko przez to, że w rynek wpakowali dużą kasę, którą podatnicy będą musieli zwrócić.

W przyszłym roku zmaleć powinna wykończeniówka, reszta będzie oscylować wg tego co było już w tym roku ale to wróżenie trochę z fusów.

Tak, mam ostatnie aktualne IMiGW

styczen -0.3%

luty -0.5%

marzec +2%

kwiecien +12%

maj - zbyt duże nasłonecznienie i nie widać tendencji ani wzrostowej ani spadkowej

Radze sie udać do lekarza on coś doradzi (jak to leczyć)

Znaczy się ,że co?Byłeś u doktora i radzisz koledze by się do niego udał?Wtedy będzie znał prognozy w rozłożeniu procentowym i nasłonecznionym ?

Sam jestem ciekaw czy wszystko co związane z ociepleniem ścian-elewacja w przyszłym roku będzie się kształtować na podobnym poziomie.Wiadomym jest ,że nie sposób to przewidzieć ale żeby zaraz kierować do doktora....nie ładnie. 8) 8) 8)