Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy dotyczące odwodnienia parkingu

kozak 124

Recommended Posts

Witam, mam następujące pytanie: jakie przepisy normują budowę parkingu, a w szczególności zasady i normy jakie mają zastosowanie do przechwytywania wody opadowej i przy jej odprowadzeniu z powierzchni parkingu. Jest to parking osiedlowy o pow. ok. 0,5 ha. który często zalewa woda deszczowa , a konkretnie kilka metrów kwadratowych najniżej położonych i jest problem z podtopieniami samochodów. Znalazłem Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 2.03.1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 43, poz. 430 z 1999 r.) i w nim § 104 , ale nie wiem czy ono ma tu zastosowanie, bo dotyczy dróg publicznych a parking jest na gruncie gminy? Znalazłem też Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12.04.2002 r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, ale tam w § 21 jest tylko mowa o spadku zapewniającym spływ wody i nie ma nic o ilości kratek ściekowych jaka musi być przy określonej powierzchni parkingu, o normach jakie należy zachować.

Wszystkim którzy wskażą mi namiar na przepisy z góry dziękuję, bo już nie wiem gdzie tego szukać.

Pozdrawiam

1. Rozporządzenie Ministra Środowiska z 8 lipca 2004 r. (Dz. U. Nr 168 poz. 1763) w sprawie warunków, jakie należy spełniać przy odprowadzeniu ścieków do wód lub do ziemi oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska naturalnego.

2. Polskie Normy:

PN-EN 858:2005

PN-S-02204:1997

trochę aspektów prawnych .

jeden wpust powinien obsłużyć ok 120-150 m2 powierzchni