SMP 06.08.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Queene a ja podpytam o ten salon. Konkretnie pisalas gdzies po drodze, ze poddasze jest ew. do zagospodarowania jak zrobi sie Wam za ciasno. Tymczasem w salonie masz na jego kawalku podniesiony sufit (w sumie jego brak) i swiatlo wpada przez okna dachowe. Bardzo mi sie takie rozwiazanie podoba (i tez takie chcialbym miec u nas), ale jak ma sie do tego powierzchnia poddasza? Domyslam sie, ze i tak sufitu nie masz tylko na tym kawalku dachu, ktory jest skosem czyli i tak powierzchni stricte 'mieszkalnej' na poddaszu z tego nie byloby za wiele, ale wole podpytac jak to jest w rzeczywistosci. Na pierwszych zdjeciach z adaptacji D26 masz schody wyrysowane w miejscu gdzie na oryginalnym projekcie jest kotlownia/garderoba - ale to domyslam sie sa schody do piwnicy. Gdzie zatem zamierzasz jak cos wrzucic schody na poddasze? My z zona planujemy zrobic je w miejscu garderoby w przedpokoju (na oficjalnym projekcie) - nie wiem jeszcze czy w formie zabudowanej klatki schodowej czy wyburzyc sciane miedzy ta garderoba a salonem i zrobic jakies otwarte schody. Koncept bylby wtedy taki, aby w ogole moze nie robic sufitu w ogole nad salonem tylko zostawic tam wolna przestrzen, a poddasze zostawic tylko na pozostaje czesci domu - docelowo i tak na poddaszu chcielismy zrobic jakis pokoj typu 'pseudo-graciarnia' (pewnych rzeczy nie da sie wrzucic do garazu), a takze pokoj goscinny z lazienka (albo dla dziecka jak nam szajba jednak odbije i jakeis sobie zmajstrujemy). Rozpisalem sie Pytanie krotkie - jak widzisz swoje poddasze i jak sie do tego ma to co napisalem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 06.08.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 no to po kolei Ania - płytki mają wzór - taki jakby piasek na plaży pofalowany i wg tych fal są układane płytki (fale łączą się ze sobą) i w satynie i w polerze....ale właściwie jeśli pilnuje sie układania tych fal w jedną stronę to każda płytka do każdej pasuje te polerowane płytki w pasie satyny ułożyłam tak żeby były totalnie niesymetrycznie i żeby nie trzymały żadnego klucza, totalnie przypadkowo Monika - fugi mam już kupione, jasnoszare z efektem perły z Mapei, podobno nie wciągają brudu (hahaha....na pewno ale są szare wiec dużo sie nie zmienią ) aha szerokość 2 mm....mniej płytkarze nie polecali przy takim formacie SMP - powierzchnia poddasza wynosi teraz po podłodze 100m2, mąż ma 190 cm wzrostu i chodzi wyprostowany, spokojnie można tam zrobić 2 pokoje, zdecydowaliśmy że na razie nie robimy schodów, wchodzi sie tam z drabiny w garażu i tak na razie zostanie, bardzo mało prawdopodobne żebyśmy zagospodarowali poddasze na użytkowe więc na razie nie myślimy o schodach....ja z racji mojego lęku wysokości tam NIE WCHODZĘ....bo nie zeszłabym z tej drabiny a pomysł ze schodami w garderobie uważam za najlepszy....słyszałam od innych że robiąc antresolę tworzy się taki pogłos że na górze lepiej słychac co kto mówi na dole niż między osobami na dole....ale to chyba mało ważne okna w dachu robią takie wrażenie że wiele wyrzeczeń jest tego wartych ... a dzidziuś....życzę odbicia szajby ale jemu dałabym pokój na dole, jest tam miejsca pod dostatkiem nawet dla dwójki no i podtrzymuję zaproszenie....zaczyna to już przypominać dom zamiast budowy więc jak coś to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SMP 06.08.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Oj wpadniemy na pewno, ale tak jak pisałem - jak już troszkę pomieszkacie. W końcu jak juz zbierac doswiadczenia to nie tylko o budowaniu, ale i o mieszkaniu - co ewentualnie nie zdalo egzaminu, a co z kolei sprawuje sie swietnie. Zatem przyszle wakacje albo za 2 lata - i tak po drodze bedziemy mieli jak bedziemy jechac w gory na urlop wiec problemu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 06.08.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 http://img708.imageshack.us/img708/4411/20110806131058952.jpghttp://img692.imageshack.us/img692/676/20110806131204505.jpghttp://img31.imageshack.us/img31/1817/20110806131333296.jpg płytki są niesamowicie błyszczącehttp://img546.imageshack.us/img546/4375/20110806131228640.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anjazzielonego 07.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 Queene, łazienka będzie fenomenalna!!!! Płytki są tak piękne, że zapiera dech!Dobrze widzę, że dajesz je na 180 cm wysokości? Jeśli masz w tej łazience prysznic - do jakiej wysokości będą pod prysznicem?Czy wykańczasz je od góry jeszcze jakąś listwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 07.08.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 nie nie, u góry bedzie jeszcze jedna albo 1,5 płytki na zasadzie kontrastu (nad białymi czarna i odwrotnie), wysokość bedzie okolo 245 cm więc muszą dojechać do sufitu który nie jest jeszcze zrobiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek59 08.08.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Witam się u Ciebie ) zwabiła mnie twoja czarno biała łazienka. Możesz napisać gdzie i za ile kupiłaś tę płytkę? Ja najtaniej znalazłam 94 zł w Katowicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 08.08.2011 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 zamówiłam je w lokalnej hurtowni w której kupuje wszystkie płytki i sanitariaty, pierwsza partia była po niecałe 80, obecnie są już po 85-90 zależnie od koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek59 08.08.2011 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 13.08.2011 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2011 zmęczona bardzo....nie dość że mieszkanie posprzątać to jeszcze porządki w domu kuchnia z pomieszanymi płytkami http://img99.imageshack.us/img99/8310/20110813200007656.jpg salon jeszcze mokry: http://img42.imageshack.us/img42/1210/20110813200053658.jpg a taka niespodzianka z dziś: http://img38.imageshack.us/img38/478/20110813195716887.jpg a to pierwszy zakup do pokoju bilardowego ...nełon http://img844.imageshack.us/img844/5971/20110811153059939.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atika 14.08.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Queene - czarno-biała łazienka będzie cudna. Te płytki są wspaniałe. Bardzo eleganckie... choć nie do końca w moim stylu to muszę przyznać, że są piękne !!! Salon w płytkach też wyszedł super. Oj będzie ładnie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 14.08.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 </p><p> płytki są niesamowicie błyszczące</p><p> [img]http://img546.imageshack.us/img546/4375/20110806131228640.jpg mam nadzieje, ze te decory przykleiliscie na silikonie a nie na kleju bo to chyba byla przyczyna , ze moje tak zaszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 14.08.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 mam nadzieje, ze te decory przykleiliscie na silikonie a nie na kleju bo to chyba byla przyczyna , ze moje tak zaszly Ja mam w malej lazience duze szklane dekory - klejone normalnie na kleju i nic nie zaszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 14.08.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 No na kleju. ...białym co prawda ale kleju...zobaczymy jak bedzie...tylko one są malowane, nie wiem czy by coś przebijało. Ale w kuchni mozaike radzisz na silikonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 14.08.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 No na kleju. ...białym co prawda ale kleju...zobaczymy jak bedzie...tylko one są malowane, nie wiem czy by coś przebijało. Ale w kuchni mozaike radzisz na silikonie? no moja mozaika na 99% zepsula sie przez klej i to niewazne jakiej firmy, podobno w dekorach byla nawet kartka, ze ma byc na silikonie?! ja bym nie ryzykowal, nasze kosteczki zaszly dopiero po 2 tygodniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.08.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 no moja mozaika na 99% zepsula sie przez klej i to niewazne jakiej firmy, podobno w dekorach byla nawet kartka, ze ma byc na silikonie?! ja bym nie ryzykowal, nasze kosteczki zaszly dopiero po 2 tygodniach co to znaczy ze zaszly ?? ja kleje mozaiki na kleju i wszyscy mi mowia ze tak ma byc ... moze masz jakas kijowa mozaike ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.08.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 co to znaczy ze zaszly ?? ja kleje mozaiki na kleju i wszyscy mi mowia ze tak ma byc ... moze masz jakas kijowa mozaike ?? On mowi o szklanej mozaice. Jemu lekko zaparowala - cos jak np. nieszczelna szybka od zegarka paruje od wilgoci Najwyrazniej plytka szklana do ceramiki byla przyklejona jakims dziadowskim klejem ktory puszczal wilgoc - i ta wlazla w to laczenie i nie chce wyjsc. Jak nie wyjdzie w ciagu paru tygodni to pozostaje mu IMHO wydrapac gdzieniegdzie fuge i znowu czekac (dogrzewajac lekko jakas farelka te kafelki). Ewentualnie nawiercic jakims mini wiertelkiem fi 1mm pare otworkow w tej mozaice - acz jest ryzyko ze popeka albo dziurki beda jednak widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 15.08.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 co to znaczy ze zaszly ?? ja kleje mozaiki na kleju i wszyscy mi mowia ze tak ma byc ... moze masz jakas kijowa mozaike ?? zaszly jak na zdjeciach ktore pokazalem! wszyscy tak mowia tzn kto? kachelkarze? moj tez tak zrobil ale pozniej gadalem z gosciem z primo i powiedzial, ze jestem kolejna osoba ktora zrobila blad z klejem ;/ niby w pudelku ktorym przyszly kosteczeki byla kartka, ze przyklejac silikonem! nie doczytalismy i teraz mamy zmaszczone, drugi raz zrobie silikonem, nie ebde ryzykowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 15.08.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 luz ja mam mozaiki ceramiczne ... pan mieciu klnie na nie masakrycznie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 15.08.2011 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 luz ja mam mozaiki ceramiczne ... pan mieciu klnie na nie masakrycznie!! Jak masz (bedziesz miala) pod/nad/obok oswietlenie pod duzym katem, skierowane na nie - to po sprawdz juz teraz np. halogenem - polozyc idealnie mozaike potrafia tylko naprawde wprawieni i doswiadczeni fachowcy Ja kladlem u siebie pierwszy raz, postepujac dokladnie wedlug wskazowek (naklejasz cala np. kafle 33x33 mozajek na cos sztywnego np. klejem dwustronnym lub poprostu kleisz od gory paski tasmy malarskiej zeby ja usztywnic i kleisz do sciany). Potem jeszcze mozna przylozyc np. poziomnice i sprawdzic wszystkie czy sa rowno. Wyszlo cud miod - bylem zachwycony jak idealnie mi to wyszlo i jaka ze mnie fachura. Do czasu jak nie wlaczylem lampek nad nimi Ostatecznie stanelo ze te lampki pelnia role dekoru (wcislem tam bardzo lekkie LEDowe oswietlenie) a oswietlenie dodatkowe twarzy jest gdzie indziej I jest OK. Ale jak planujesz mocne oswietlenie na mozaike.. Lepiej sprawdz to juz teraz, po co sie denerwowac ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts