Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dekoracja / Nakrycie STOŁU

roszki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyszperałam ciekawy artykuł nawiązujący do danego wątku i tak sobie pomyślałam,że go tu wcisnę :wink: sprawy tak oczywiste aczkolwiek nie zawsze.Jak byłam mała rzadko w domu było eleganckie i prawidłowe nakrycie stołu,chodzi mi o widelec do tego i owego,wszystko na swoim miejscu itd.Nie znaczy to,że potrawy były porozwalane po stole,poprostu było normalnie i szczerze mówiąc nigdy nie zagłębiałam się w tajniki sztuki nakrycia stołu.Dlatego myślę ,że warto wiedzieć na zaś niż siedzieć przy stole i zastanawiać się jaki widelec do czego itd. :oops: nie to,żebym pisała ze swojego doświadczenia... :lol: hm...dużo by opowiadać :wink:

Trochę teorii :wink:

Wygląd stołu to niezwykle ważna rzecz. Dlatego tak istotne jest nie tylko to, co podamy, ale także jak. Nie należy robić ze stołu ekspozycji szkieł i rodowych sreber, prawdziwa elegancja leży bowiem w prostocie. Ważne, by zachować umiar i stworzyć harmonię poszczególnych elementów - obrusa, serwetek, nakryć i dekoracji.

Należy pamiętać, że:

- półmisków i salaterek powinno być tyle, aby na stole nie było „tłoku”

- nie należy wykładać na stół wszystkich potraw i naczyń na raz, lecz stawiać je zgodnie z kolejnością serwowania dań

- jeżeli nakryjemy stół obrusem, ten powinien zwisać z każdej ze stron przynajmniej 20 cm

- jeżeli używamy obrusu ażurowego lub przeźroczystego, pod spód kładziemy inny, jednobarwny i dopasowany kolorystycznie

- kolory serwet i obrusa powinny być dopasowane do koloru naczyń

- nakrycia dla gości układamy symetrycznie

- noże układamy po prawej stronie talerza, ostrzami zwrócone w stronę nakrycia

- łyżka powinna leżeć wgłębieniem do góry

- widelce układamy po lewej stronie talerza (z wyjątkiem, gdy do ryby podajemy dwa widelce, wtedy jeden będzie po prawej stronie)

- jeżeli talerzyki deserowe stawiamy na stole od razu, powinny znajdować się na lewo od głównego nakrycia, widelczyki na górze, równolegle do krawędzi stołu

- przed talerzykiem do ciasta, nieco na prawo – filiżanki, łyżeczki na spodeczku po prawej stronie filiżanki

- kieliszki ustawione w kolejności serwowania alkoholi, lekko ukośnie

- serwetki - płócienne, zwinięte w rulon i wsunięte w specjalne pierścienie lub ułożone obok talerza, po lewej stronie. Można także ułożyć je na talerzu do dania głównego Papierowe serwetki dozwolone są tylko podczas domowych posiłków lub w towarzystwie zaprzyjaźnionych osób. Absolutnie nie nadają się na proszone przyjęcia.

...nie należy wykładać na stół wszystkich potraw i naczyń na raz, lecz stawiać je zgodnie z kolejnością serwowania dań...

dorothy, super rady! Pewnie każdemu coś się z tego przyda

.

Najlepsza jest ta, którą zacytowałam, bo w polskiej kulturze i gościnności zwyczajem jest noszenie wszystkiego ILE WLEZIE, robienie dziurek między talerzami i wciskanie czego się da :)

Chyba każdy to zna....? :)

...nie należy wykładać na stół wszystkich potraw i naczyń na raz, lecz stawiać je zgodnie z kolejnością serwowania dań...

dorothy, super rady! Pewnie każdemu coś się z tego przyda

.

Najlepsza jest ta, którą zacytowałam, bo w polskiej kulturze i gościnności zwyczajem jest noszenie wszystkiego ILE WLEZIE, robienie dziurek między talerzami i wciskanie czego się da :)

Chyba każdy to zna....? :)

roszki Masz całkowitą rację z tą polską tradycją i gościnnością.Na przykład w Anglii jest tak,że podczas obiadu serwuje się 3 posiłki: starter,danie główne i deser.Pierwsze bardzo skromne i lekkie, drugie b.syte i trzecie oczywiście coś na słodko.Zawsze te dania podawane są osobno i w takiej kolejności.Po spożyciu posiłków poszczególne talerze są zabierane ze stołu i nie ma natłoku potraw ani naczyń.W Polsce no cóż...czym chata bogata... :D :wink:

PROŚBA,

przysyłajcie zdjęcia swoich stołów w stanie "spoczynku: :) czyli takich codziennych.

Potrzebuję - pewnie jak wiele osób - pomysłu na to aby udekorować stół tak na codzień, żeby się ładnie prezentował i cieszył oko ;)

z góry dziękuję.

aha, może Ew-ka nam cos zaproponuje? Masz takie świetno pomysły.

ooo..ktoś mnie tu do odpowiedzi woła :lol:

mój stół jest jeden -duży - w zależności od okoliczności rozkładany- kilka razy w roku maxymalnie tzn 3,60m.Najwiekszy kłopot mam z krzesłami bo nie potrafie dokupic takich samych jake mam obecnie , a na wymiane wszystkich na jednakowe jeszcze sie nie potrafie zdecydować :roll: wiem ,wiem ...pieknie to wygląda -12 jednakowych krzeseł wkoło stołu ,ale na razie nie :wink:

W nakrywaniu stołu liczy sie ...pomysł i konsekwencja . Mam kilka zastaw ,ale ostatnio nabyłam białą i to jest strzał w 10 !

Biały obrus i biała zastawa ....nuuuda ,ale juz dodanie np. zielonych serwetek , swiec , zielonego soku w dzbankach i małych zielonych dekoracji , zielonych winogron na paterze zmieni nasz stół w bardzo elegancki .Bardzo ważnym elementem sa kieliszki i szklanki ....Z tej samej serii ,ustawione wkoło talerza ,nawet puste są niezwykle ozdobne i szykowne .

Warto kupować patery na nózkach ,wtedy nie zajmują zbyt wiele miejsca a pod nimi mozna ustawić płaski talerz.

Bardzo ciekawym i dobrym sposobem na utrzymanie porzadku na stole jest ....szwedzki stół :D

Potrzebujemy do tego troszke wiecej miejsca ,bo musimy ustawić dodatkowy stół ,który przykrywamy białym obrusem i stawiamy na nim wszystko co nam bedzie potrzebne czyli sztucce ,talerzyki oraz jedzenie .....goscie nakładają sobie porcje i siadają do pieknie nakrytego stołu ....Ja jeszcze tego nie robiłam ,ale robiła to moja bratowa i bardzo ,bardzo mi sie to spodobało :lol: Stół wciąż pieknie nakryty , jedzenie nie przeszkadza , jest pretekst aby wstac od stołu i podejsc kilka kroków do szwedzkiego .....ale na to musi być więcej miejsca w salonie ...Często kupuję kolorową organzę ,którą ukadam na środku stołu w niedbały sposób tworzac góry i doliny i na tę bazę stawiam dekoracyjne kwiaty ,owoce czy żywe liście (fajnym -moim ulubionym jest bluszcz -wiecznie zielony ,ktory rośnie u moich tesciow na betonowym płocie )Tak naprwdę wszystko może zostać wykorzystane do dekoracji .

Na co dzień moj stól jest rozłożony do 2m ...przykryty ciężkim gobelinowym obrusem ,na ktorym stoja różne rzeczy ....orzechy ,owoce ,ciasto ,kwiaty..... to takie serce domu , fajnie sie przy nim rozmawia ,czyta , odrabia lekcje :lol: Właśnie w ten czas jesienno-zimowy ,kiedy gorąca herbatka ogrzewa łapki ,kiedy konfitura z borówek i sok malinowy stoją na stole -wtedy najchetniej przy nim siadamy siegając po kruche ciasteczka i prowadząc długie ,Polaków rozmowy :wink:

Pomysł z dodatkowym/szwedzkim stołem jest bardzo dobry. Mam dosyć mały stół, który się nie rozkłada, więc miejsca na nim za wiele nie ma. Był kupowany do poprzedniego mieszkania, w którym i tak nie było miejsca na rozkładanie, więc nie miało to znaczenia. Teraz zawsze są inne potrzeby i wymiana stołu na razie musi poczekać. Poza tym trudno mi z niego zrezygnować, bo go lubię. Jak miałam w planach budowę domu, planowałam, że stanie w kuchni, którą chciałam urządzić w wiejskim stylu. :)

Gdy mam gości, funkcję dodatkowego stołu, gdzie leżą zwykle napoje, ciasto, talerzyki do ciasta, owoce oraz sałatki pełni komoda, którą nakrywam białą serwetą i ustawiam tam wszystko. Gdyby nie to, cały czas musiałabym latać do kuchni po każdą rzecz.

A ja bardzo proszę o inspiracje nakrycia stołu na komunię, jeżeli ktoś posiada :)

Niestety nie własne ale może będą inspiracją :wink:

http://img692.imageshack.us/img692/5546/normalroczek078.jpg

http://img97.imageshack.us/img97/9343/normalimg6282.jpg

http://img25.imageshack.us/img25/5286/normalimg3418.jpg

http://img14.imageshack.us/img14/9103/normalimg3416.jpg