Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dekoracja / Nakrycie STOŁU

roszki

Recommended Posts

Hmmm..., zastanawiam się właśnie nad zakupem obrusu na stół 110x310 (co nie jest takie proste, ale wykonalne), jednak przeglądając te dekoracje dochodzę do wniosku, że w zasadzie, to poradzę sobie bez obrusu ;)

Dzięki za pomysły :)

Na Wileńskiej 21 w Warszawie znajduje się sklep z obrusami z lnu i bawełny... rozmiary obrusów sa pokaźne... szerokość 150 cm i długości różne (o.k 200 cm). Wiem też, że sprzedają tam na metry... fajny polski dizajnerski produkt...

Od niedawna sklep uruchomił sprzedaż on-line (fabriqa.sklep.pl) -ale najlepiej jest się tam przejść i przed zakupem dotknąć :)

• Odpowiedzi 143
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

calkiem fajne i niedrogie sa talerze z naszej polskiej fabryki Karolina. Sa gladkie, proste - okragle i kwadratowe w kolorze bialym i delikatnym ecru (te sa moim zdaniem ladniejsze :) ). Ja mam model Claudette a kupowalam w hurtowni w Krakowie. Wyglada tak http://www.filizanka.pl/files/pics/200807/25/48897ec65dbb71.jpg

kwadratowe sa takie: http://www.filizanka.pl/files/pics/200806/30/48690c44848632.jpg

Właśnie ostatnio kupiłam komplet szklanych, przezroczystych talerzy. Zainspirowało mnie zdjęcie z poprzedniej strony, na którym pod szklanym talerzem jest dekoracja, którą widać przez szkło. Teraz musze wymyślić, co pod talerz położyć, aby fajnie wyglądało.

mozesz mi zdradzic gdzie kupilas przezroczyste talerze? potrzebuje takie do codziennego uzytku i mycia w zmywarce..

Fajna ta Karolina:) Można dobrać całą zastawę. Mówisz, że nie jest droga? Muszę popatrzeć w sklepach internetowych a kupić pewnie jest lepiej już na miejscu, nie?

Efilo,

nie chcę wydać potężnych kwot, bo mnie zwyczajnie nie stać. Może kiedyś wymienię na coś lepszego jak wytłukę. A ile chcę przeznaczyć? Miałam nadzieję zmieścić się w 500 zł w zastawie dla 12 osób ( nie wliczam w to dzbanków, pater, filiżanek, salaterek) a że nie orientuję się jeszcze jak to cenowo wygląda, to nie wiem czy dam radę. I czy w ogóle 12 sztuk dla rodzinki dwuosobowej z nienarodzonym jeszcze dzieckiem to nie za dużo?

Sugerujcie, dziewczyny.

Edytowane przez KamillaDeMon

A ja dziewczynki kochane muszę kupić zastawę stołową. Macie jakieś propozycje gdzie szukać?

Myślałam o tradycyjnych białych talerzach. Może np. kwadratowych?

To może na przykład talerz kwadratowy Matrixx z Porcelany Śląskiej ?

http://img192.imageshack.us/img192/4269/matrixqp.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Okazało się, że komplet obiadowy dla 12 osób kosztuje 500-800 zł i mówię o zwykłej białej porcelanie. Więc chyba warto kupić cały komplet. Ale czy potrzebne mi 12 talerzy? To mnie zastanawia. Z drugiej strony lubię komplety :) Kubki lubię mieć różne, ale talerze wolę takie same... nigdy tak nie miałam, heh. I czy potrzebna mi waza? Hmm...

Kamilla

Warto mieć talerzy więcej bo nigdy nie wiadomo co to w praniu wyjdzie.....może się któryś kiedyś pobije, może będą goście :)

Waza z doświadczenia wiem, ze sie sprawdza na jakiś uroczystościach typu święta ale to też nie zawsze. Poza tym stoi bezużyteczna.

Ja wzięłabym 12 talerzy.

ja nie mam szans na waze z kompletu i teraz szukam takiej która by mi pasowała. na codzień jej nie potrzebuje ale na proszone obiady to i owszem. u mnie w domu zawsze sie wazy używało jak byli goście czy jak teraz my przychodzimy do rodzicow i jak dla mnie to obowiazkowa rzecz w domu.

zestaw kawowy mi do kompletu nie potrzebny - i tak nie podajemy w jadalni deserów ani kawy więc się te dwa komplety nigdy nie spotykaja. poza tym my pijemy w kubkach herbate a kawe latte wiec w szklankach - mam stary serwis z filiżankami do kawy i do herbaty i rezerwuje je dla wymagajacych gości ale nowych bym nie kupiła.

talerzyki do ciasta też mam z oddzielnego kompletu

z tym że u mnie łatwo bo wszystko białe więc za bardzo się nie rzuca w oczy różnorodność

• 9 months później...