Mirron 27.10.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam! Zamierzam wykonać ogrzewanie podłogowe w małej łazience 3m^2 z zastosowaniem maty grzewczej lub przewodu grzewczego.... nie wiem jeszcze co będzie lepszym i tańszym rozwiązaniem.... Aktualnie zerwałem stare płytki z podłogi i mam posadzkę cementową o gr ok 2cm pod którą jest warstwa papy i później strop z suporeksu...Rozumiem że na tą posadzkę przyklejam matę o odpowiedniej mocy i po tym smaruje klejem do płytek i kleje płytki tak? Zastanawia mnie jednak czy potrzebne jest wykonanie jakiejś izolacji tak żeby mata grzała płytki a nie dodatkowo ciepło uciekało w strop ? Jeśli tak to jak to wykonać..?Ponadto czy do takiego rozwiązania potrzebny jest jakiś specjalny klej do płytek czy wystarczy standardowy Ceresitu CM11?Czy polecacie szczególnie jakiegoś producenta mat/przewodów a jakiegoś odradzacie?Czy zasilanie elektryczne takiej maty może być w jednym dowolnym miejscu przewodem np 3x2,5? Z góry dzięki! PozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 27.10.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 matę daje się pod płytki na wysokoelastyczny klejprzewody trzeba zalać w szlichciew jednym i drugim przypadku musi być izolacja z ekranem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loco 27.10.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 sprawdź tuhttp://www.elektra.pl/index.php?level=4&dzial=2_2_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 27.10.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Tu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania: http://www.into.pl/ogrzewanie/ogrzewanie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 27.10.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Tu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania: http://www.into.pl/ogrzewanie/ogrzewanie.html o dzieki, o to chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 28.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Nie ma za co dziękować. Sam korzystałem z ICH rozwiązań, gdy robiłem ogrzewanie domu letniskowego. Super sprawa. Tanio i ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
faceone 28.10.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Nie ma za co dziękować. Sam korzystałem z ICH rozwiązań, gdy robiłem ogrzewanie domu letniskowego. Super sprawa. Tanio i ciepło. Cały dom ogrzewasz matami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 28.10.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Cały dom ogrzewasz matami? Owszem. Tyle, że to dom letniskowy (100m2). Podczas "martwych" misięcy, kiedy jestem tam raptem 2 razy w miesiącu - mam ustawioną temperaturę 12 stopni. Kiedy jednak nawet w mroźną zimę ktoś ma gościć w tym domu, ustawiam temperaturę dzienną na 22 stopnie oraz temperaturę nocną na 18 stopni. Zawsze się sprawdza. Ten dom funkcjonuje dopiero 2 lata i w tym okrasie (24 miesiące) zapłaciłem łącznie za prąd ok. 7.500 zł. W tej kwocie mieszczą się też inne urządzenia "na prąd", takie jak kuchnia z płytą indukcyjną, lodówka, pralka, oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne, żelazko, telewizory, komputery i inne elektryczne udogodnienia... Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 28.10.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Oczywiście nie zależy mi na przekonaniu "niezdecydowanych" do całorocznego ogrzewania podłogowego z wykorzystniem prądu. W moim letnisku to się sprawdza (zimą tam wszakże nikt nie mieszka). Jaki by był rachunek ekonomiczny w domu całorocznym?Nie wiem.Trudno to oszacować bez doświadczeń empirycznych. Choć poskórnie czuję, że jeśli idzie o koszty to sprawa może być obiecująca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 31.10.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Sprawy poszły do przodu? Wiesz już co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirron 14.11.2009 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Sprawy poszły do przodu? Wiesz już co i jak? Tak już się rozjaśniło, spoko stronka i firma, wysłalem maila z wymiarami lazienki, dobrali moc wycenili, zadzwoniłem do nich jeszcze bo mialem pare pytań i generalnie OK. Polecam!!! W przyszlym tygodniu biore sie do roboty Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_1961 14.11.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Oczywiście nie zależy mi na przekonaniu "niezdecydowanych" do całorocznego ogrzewania podłogowego z wykorzystniem prądu. W moim letnisku to się sprawdza (zimą tam wszakże nikt nie mieszka). Jaki by był rachunek ekonomiczny w domu całorocznym? Nie wiem. Trudno to oszacować bez doświadczeń empirycznych. Choć poskórnie czuję, że jeśli idzie o koszty to sprawa może być obiecująca... Dom szeregowy (240 mkw) pietrowy - dół: akumulatory ciepła w postaci 20 cm beetonu oraz solidne ocieplenie pod. Góra (sypialnie) - piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. Grzanie wody uzytkowej - ogrzewacze przepływowe, kuchnia - tez prąd (płyta ceramiczna plus piekarnik plus mikrofala) - oświetlenie. Rachunek za ubiegły rok: 5500 złotych (ogrzewanie działa tylko w II taryfie). Komfort, wygoda - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 14.11.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Jaki by był rachunek ekonomiczny w domu całorocznym? Nie wiem. Trudno to oszacować bez doświadczeń empirycznych. Choć poskórnie czuję, że jeśli idzie o koszty to sprawa może być obiecująca... Dom szeregowy (240 mkw) pietrowy - dół: akumulatory ciepła w postaci 20 cm beetonu oraz solidne ocieplenie pod. Góra (sypialnie) - piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem. Grzanie wody uzytkowej - ogrzewacze przepływowe, kuchnia - tez prąd (płyta ceramiczna plus piekarnik plus mikrofala) - oświetlenie. Rachunek za ubiegły rok: 5500 złotych (ogrzewanie działa tylko w II taryfie). Komfort, wygoda - polecam. Czyli jednak dobrze mi się zdawało, że i ogrzewanie prądem domu całorocznego może być przystępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8katarzynka 09.12.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Podłączę się do tematu ponieważ mam pytanie związane z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym a dokładnie z zasilaniem. Potrzebuje kupić zestaw ogrzewania podłogowego do łazienki myślę że 2m2 wystarczą. Znalazłam takie zestawy jak w linku tylko są tam jakieś jednostronne i dwustronnie zasilane, co to znaczy ?? Czy w dwustronne są lepsze od jednostronnych. Proszę również o opinie użytkowników, jak to wychodzi w rachunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dynamical 09.12.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Maty zużywają stosunkowo mało prądu, więc nie powinny obciążać aż tak bardzo domowego budżetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 09.12.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Podłączę się do tematu ponieważ mam pytanie związane z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym a dokładnie z zasilaniem. Potrzebuje kupić zestaw ogrzewania podłogowego do łazienki myślę że 2m2 wystarczą. Znalazłam takie zestawy jak w linku tylko są tam jakieś jednostronne i dwustronnie zasilane, co to znaczy ?? Czy w dwustronne są lepsze od jednostronnych. Proszę również o opinie użytkowników, jak to wychodzi w rachunkach. Już tłumaczę. Maty i kable grzejne generalnie dzielą się na: a/ jednostronnie zasilane - faza i zero są podłączone do jednego końca maty/kabla; b/ dwustronnie zasilane - faza jest podawana na początek maty/kabla, a zero na jej/jego koniec. Moje doświadczenie jednoznacznie wskazuje, że "bezpieczniejsze" w zastosowaniu są maty/kable jednostronnie zasilane. W tym rozwiązaniu tylko z jednej strony kabla wystają 2 przewody, które należy zainstalować w puszce instalacyjnej, a koniec kabla po ułożeniu na posadzce może się skończyć w "przypadkowym" miejscu podłogi. Natomiast układ dwustronnie zasilany ma na każdym końcu kabla tylko jeden przewód, który należy doprowadzić do puszki instalacyjnej. Ryzyko pomyłki w rozplanowaniu przebiegu kabla grzejnego jest duże i może skutkować tym, że koniec kabla może nie "dotrzeć" do planowanej puszki instalacyjnej. Wynika to z faktu, że w przypadku mało doświadczonego instalatora może dojść do sytuacji w której nastąpi wadliwe rozplanowanie ułożenia maty/kabla. Dlatego zdecydowanie polecam maty/kable jednostronnie zasilane. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
8katarzynka 19.12.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Ok dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert LUXBUD 16.06.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Dokładnie - kabel grzejny w matach jednostronnie zasilanych ma budowę dwużyłową więc podłączamy do zasilania (poprzez termostat) tylko jeden koniec kabla. Drugi koniec kabla/maty pozostaje wolny. Natomiast kabel w matach dwustronnie zasilanych ma jedną żyłę, którą należy zasilić z obu końców czyli układamy go w pętli zamkniętej (wracamy końcem do początku) i obie żyły zasilamy poprzez termostat.Dodatkowo - w macie jednostronnie zasilanej promieniowanie elektromagnetyczne jest zminimalizowane ze względu na dwie żyły grzewcze - pola elektromagnetyczne obu żył wzajemnie się znoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts