Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec SPYRA

alan126

Recommended Posts

• 2 years później...
Mógłby ktoś rozwiną ten temat? Na dzień dzisiejszy zaobserwowaliśmy u znajomych mających te piece, że ich panele sterowania są dość ubogie - nie ma możliwości wybierania wartości temperatury - trybu dzień/noc, brak (nie spotkaliśmy się) panela sterowania, który możesz umieścić w domu razem z czujnikiem temperatury - może są w jakiejś niepodstawowej wersji? A może istnieje możliwość zakupu ich niezależnie?

• 4 months później...

Mam zamiar kupić piec 25 kw od Spyry kosztuje brutto 9549 zł sporo dlatego interesuje mnie opinia czy warto kupić itd.Piec dostał sporo nagród na różnych konkursach to chyba jest dobry ?

Byłem oglądałem piece dwa typy,pierwszy podajnik tłokowy a drugi z podajnikiem szufladkowym.

Mnie interesuje z podajnikiem szufladowym bo można palić na miał lub na węgiel typu groszek.Minimalna temperatura na piecu to 55 stopni, palenie poniżej 50 Stopni skraca żywotność kotła.

Tyle co wiem na temat pieca:

Blacha 6 mm.

Palenisko blacha 16 mm.

Gwarancja na szczelność spawów 5 lat.

Gwarancja na elektronikę 2 lata.

http://up.programosy.pl/foto/vvvvvvvv.jpghttp://up.programosy.pl/foto/spyra_koc_1.jpg

Edytowane przez misiu36100

Witam znam ten piec na wylot te pierwsze z rusztami wodnymi bardzo mało palą i morzna palic miałem i i groszkiem bardzo dobra i twała konstrukcja podajnika i łatwy dostęp do czyszczenia z przodu kotła wadą jest sterownik dwuzakresowy i deflektor mało spełniający swe zadanie-dopalanie spalin piec powinien mieć sterownik automat typu pid z modulacją dmuchawy- ciągła praca wentylatora i podajnika odpowiednio ustawionymi parametrami ponieważ wytważa bardzo silne kopcenie jak wentylator się zatrzyma a wygląd komina i dachu oraz otoczenie posesji świadczy o tym że węgiel nie jest prawidłowo spalany pozdrawiam

Witam znam ten piec na wylot te pierwsze z rusztami wodnymi bardzo mało palą i morzna palic miałem i i groszkiem bardzo dobra i twała konstrukcja podajnika i łatwy dostęp do czyszczenia z przodu kotła wadą jest sterownik dwuzakresowy i deflektor mało spełniający swe zadanie-dopalanie spalin piec powinien mieć sterownik automat typu pid z modulacją dmuchawy- ciągła praca wentylatora i podajnika odpowiednio ustawionymi parametrami ponieważ wytważa bardzo silne kopcenie jak wentylator się zatrzyma a wygląd komina i dachu oraz otoczenie posesji świadczy o tym że węgiel nie jest prawidłowo spalany pozdrawiam

Witam

kotły Spyra to bardzo dobre i sprawdzone kotły,mój sąsiad posiada taki kocioł i pali już piąty sezon bez problemów ,sterownik geco bardzo prosty w ustawieniu jedyne co zmienia to podawanie opału w sezonie letnim ,pali miałem a z komina mało kiedy widać dym.

Ja kupiłem kocioł DEFRO AKM i od samego początku mam z nim problemy jak już ktoś kiedyś napisał na tym forum defro to ładnie wygląda a jest wiele kotłów bardziej sprawdzonych do spalania miału niż defro.

Obecnie gdybym miał wybór SPYRA czy DEFRO wybrałbym Spyra .

• 3 months później...

Zamontowali mi piec od firmy Spyra super sobie chodzi,Piec jest dwuobiegowy mam bojler płaszczowy 140 litrów.Fajna sprawa polecam jak ktoś zakłada piec niech sobie założy zawór mieszający trójdrożny.Po odpowiednim ustawieniu część wody która powraca do pieca jest kierowana na górny rurociąg z wodą ciepłą która jest pompowana po ogrzaniu z pieca.W okresie kiedy jeszcze nie jest zbyt zimno można ustawić mniejszą temperaturę wody, ja mam teraz temperaturę wody 30 C i w domu jest przyjemnie ciepło ale nie gorąco i oto chodzi.

(Zawór mieszający)

http://up.programosy.pl/foto/snap8_19_min.jpg

• 2 years później...

Witam

Zamontowałem kocioł Spyra 25 kW (lipiec 2015 r) bardzo dobrze się sprawdza ,sterownik Geco (GH11TB) bardzo prosty w ustawieniu jedyne co zmienia to podawanie opału w sezonie letnim lub zimowym można zmieniać inne parametry ale z nimi to bardzo ostrożnie i z pełną świadomością skutków działać.. Zamontowałem dodatkowo samodzielnie Panel pokojowy Geco (GA01HA-1A-1D3 wszystko co o nim napisane sprawdziłem osobiście wszystko się sprawdza i bardzo pomaga w sterowaniu piecem nie będąc w kotłowni.Palę miałem II kruszonym klasa 24D (24MJ) z komina mało kiedy widać dym ,chyba że rozpalam piec.Obecnie ogrzewam wodę 2 bojlery (120 i 100 litry) woda cały czas ciepła do max 55 st C ,parametry tak mi się już udało dobrać że spalam ok 6 kg węgla na 24 godz (U0=50;U1=10;U2=175;U3=03;U4=47;U5=00 ;F18 zmieniłem na 07 (było 05).Mam zainstalowany w instalacji zawór 4-drożny (obecnie ustawiony na 3,0 max ma 6,0 - tzn woda kierowana jest z powrotem do pieca bo niema potrzeby przy upałach jakie mamy kierować ją na obwód kaloryferów.Myślę że zimą dam sobie rady z ogrzewaniem ok 200 m2 pomieszczeń mieszkalnych ,dom mamy z cegły ściany zewnętrzne 40 cm ale ocieplone styropianem 12 cm.W zimne dni których było bardzo mało zrobiłem próby przełączająć zawór na 3 (na piony z kaloryferami poszło ciepło 40 st.C) , kaloryfery były gorące za ok 8 min w całym domu.Podobnie jak kolega (misiu36100) polecam w/w zawór mieszający bo naprawdę warto.Polecam panel pokojowy po prawie 2 latach użytkowania stwierdzam że jest bardzo przydatny i mocno pomaga w sterowaniu piecem będąc w domu a nie w piwnicy w kotłowni (szczególnie zimą).

Instalacja z zaworem 4-dr.jpg

zawór_4-drogowy.jpg

Ekran glowny.jpg

Klawisze.jpg

Panel i klawisze.JPG

Edytowane przez IKAR21
dodaję pare obrazkow z panelu