gosciu01 10.11.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Też jestem za. Propan bym odpuścił.... ale R22 R22, jest ofinielnie wycofywany, jest "B" dla ekologii. Sam go nie kupisz, raczej. Do dostania dla chłodniarzy jako uzupełnienie nadal pracujących instalacji. Sprężarki ( te tylko dla R22 ) tu i ówdzie wyprzedają za małe pieniadze. Fakt, jego możliwości jako czynnika są nie do pobicia, chyba ... Ale, co za 5,10,15 lat ? R134a jest rozsądny. Każdy wybierze sam w zależnosci od możliwości. Sprężarki zazwyczaj są dostępne na różne freony, niektóre tylko na jeden. Te informacje to tylko "z prasowki". Powtarzam, nie siedzę w tym biznesie, ale wiem co w trwie piszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 10.11.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 R22, jest oficjalniej wycofywany, jest "B" dla ekologii. Tak przy okazji. Bodajże w 2007 roku zostały opublikowane nowe dane o dziurze ozonowej i z nich wynika że dziura wbrew stężeniu i freonom, które dalej są emitowane zaczęła się zmniejszać o kilkadziesiąt procent. O tym się nie mówi. Gdyż zieloni musieli by się przyznać do pomyłki. Teraz zaczynają z tzw. globalnym ociepleniem. Sam się zastanawiam nad taką PC. Wygląda na fajną sprawę. Poczekam jeszcze trochę, aż się coś wyklaruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 10.11.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 R22, jest ofinielnie wycofywany, jest "B" dla ekologii. Sam go nie kupisz, raczej. Do dostania dla chłodniarzy jako uzupełnienie nadal pracujących instalacji. Sprężarki ( te tylko dla R22 ) tu i ówdzie wyprzedają za małe pieniadze. Fakt, jego możliwości jako czynnika są nie do pobicia, chyba ... Ale, co za 5,10,15 lat ?Oczywiście wszystko co piszesz to prawda dlatego: 1. na końcu mojej wypowiedzi jest emot. 2. Nie ulegam propagandzie eko"B" 3. Da się zakupić i troszkę na zapas. 4. W krytycznej sytuacji braku R22 wymiana oleju i R407C R134a jest rozsądny. Każdy wybierze sam w zależnosci od możliwości.(...)Oczywiśce poddałem tylko myśl na podstawie swoich przymiarek do PC glikolowej na ZR22/28 - to inne warunki. Sam przyglądam się Waszym rozważaniom trochę z boku bo powietrzna w obecnej koncepcji nie jest mi potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 10.11.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 R22, jest oficjalniej wycofywany, jest "B" dla ekologii.Tak przy okazji. Bodajże w 2007 roku zostały opublikowane nowe dane o dziurze ozonowej i z nich wynika że dziura wbrew stężeniu i freonom, które dalej są emitowane zaczęła się zmniejszać o kilkadziesiąt procent. O tym się nie mówi. Gdyż zieloni musieli by się przyznać do pomyłki. Teraz zaczynają z tzw. globalnym ociepleniem. Proponuję przeczytać rozdział 3.1.2. "Wskaźniki ekologicznej oceny czynników chłodniczych" z książki: "Chłodnictwo i klimatyzacja" i przeanalizować pod względem logiki. Arcydzieło naukowego hochsztaplerstwa urozmaicone wykresami i trudnymi wzorami gdzie pojawiają się nawet znaczki sigma. I tak to się nakręciło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 10.11.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Podsumujmy.Chcemy zbudować powietrzną PCi do cwu za kwotę do 3,5 kzłDlaczego nie droższą?Bo za tyle można kupić gotową i większe koszty to szkoda naszego czasu.Dlaczego taka kwota jest akceptowalna?Bo można to zrobić lepiej ( tzn. na lepszych podzespołach* ), a przede wszystkim dopasować do własnych potrzeb. Optymalizacja. Ponadto uczucie satysfakcji – niemierzalne. Mamy cztery propozycje.1. Kupić gotową PCi,2. Tandem adam_mk ( autor milczy, czekamy! ),3. PCi o mocy 2-4 kW zewnętrzna,4. PCi 0,5-0,8 kW na wyrzutni rekuperatora, Dobrze byłoby oszacować choćby z grubsza koszt pkt. 2-4.Pkt. 4 szacuję na mniej niż 2,0-2,3 kzł. ( zależy co zaliczyć do PCi, a co do instalacji ),Dobrze byłoby zaznaczyć ,czy elementy mają być nowe, czy używane, powyżej podaję kwotę za nowe elementy. * sprawniejszy wymiennik, lepszy tańszy w eksploatacji wentylator, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.11.2009 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 P.S. nie wiem jak z tandemami, na tym się nie znam, choć wiem, że mogą więcej. Jest jeszcze możliwośc posatwić sprężarkę na R290. Sprawdź sobie co to jest za freon Osobiście jakoś boję się postawić takie coś własnymi rękami robione w domu. Ale fakt COP można wyciągnać większy. Z tego co pamiętam adam_mk poważnie myśli nad R290. Z tego co podał w założeniach, to kaskada (choć zdaje się maja chodzić równolegle) plus czynnik R290 są w stanie uzyskać COP 4. Ale przyznaje się bez bicia, ze w tym temacie jestem zielony jak jabłko na wiosnę gosciu01 szacuneczek za wiedzę w tym temacie. Podsumujmy. Chcemy zbudować powietrzną PCi do cwu za kwotę do 3,5 kzł Dlaczego nie droższą? Bo za tyle można kupić gotową i większe koszty to szkoda naszego czasu. Dlaczego taka kwota jest akceptowalna? Bo można to zrobić lepiej ( tzn. na lepszych podzespołach* ), a przede wszystkim dopasować do własnych potrzeb. Optymalizacja. Ponadto uczucie satysfakcji – niemierzalne. Mamy cztery propozycje. 1. Kupić gotową PCi, 2. Tandem adam_mk ( autor milczy, czekamy! ), 3. PCi o mocy 2-4 kW zewnętrzna, 4. PCi 0,5-0,8 kW na wyrzutni rekuperatora, Dobrze byłoby oszacować choćby z grubsza koszt pkt. 2-4. Pkt. 4 szacuję na mniej niż 2,0-2,3 kzł. ( zależy co zaliczyć do PCi, a co do instalacji ), Dobrze byłoby zaznaczyć ,czy elementy mają być nowe, czy używane, powyżej podaję kwotę za nowe elementy. * sprawniejszy wymiennik, lepszy tańszy w eksploatacji wentylator, adam_mk obiecał wrzucić szkice. Znając go będzie do tego rozwinięcie. Wtedy powinno się trochę rozjaśnić "co, za ile, i czemu tak tanio" Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 P.S. nie wiem jak z tandemami, na tym się nie znam, choć wiem, że mogą więcej. Jest jeszcze możliwośc posatwić sprężarkę na R290. Sprawdź sobie co to jest za freon Osobiście jakoś boję się postawić takie coś własnymi rękami robione w domu. Ale fakt COP można wyciągnać większy. Z tego co pamiętam adam_mk poważnie myśli nad R290. Z tego co podał w założeniach, to kaskada (choć zdaje się maja chodzić równolegle) plus czynnik R290 są w stanie uzyskać COP 4. Ale przyznaje się bez bicia, ze w tym temacie jestem zielony jak jabłko na wiosnę O freonie R290 pisałem o sobie, adam_mk z pewnością ma wieksze doświadczenie i może wiedzieć jak to zrobić dobrze, ja nie wiem szacuneczek za wiedzę w tym temacie. Dzięki, pisałem już gdzieś, że spępdziłem pół roku "na studiach wieczorowych" aby poznać temat. Zaprojektowalem sobie cośtam i pewnie z nim nie ruszę ( za ciepły dom ). Z drugim projektem nie ruszę dopóki nie będę pewien czy na pewno to jest mi potrzebne/opłaca się. zwyczajnie wiem ile jest przy tym roboty. Ale do cwu, mała pompka mnie kusi! Sama konstrukcja jest prosta jak budowa dwóch cepów ale policzyć przepływy, prędkości, temperatury ... to jest układ wielowymiarowy, a my nie mamy specjalistycznych narzędzi i biegłości w temacie, stąd idzie to powoli ... ... No chyba, że robi się n-tą pompę, to już wie się gdzie, co i jak. Gdyby zebrało się kilak osób i każdy cośby tam zrobił, to w sumie mógłby powistać szkic do konstrukcji. Każdy mógłby wówczas na podstawie takiego schematu zrobić sobie nieco większe urządzenia, bądź mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Etap I 1. Określić cel stosowania PCi, 2. Określić potrzebną ilość energii, 3. Określić dostępną ilość energii. Jak nie wiemy dokąd zmierzać, to będziemy zmierzać donikąd! Ad. 1. Pompa ciepła do podgrzewania cwu z energii dostępnego powietrza. Ad 2. Zazwyczaj mówimy o 150 litrach wody na dobę. Oznacza to podgrzanie wody od temp. 8C do 45C, czyli dT=37C. ciepło właściwe wody wynosi 4,1 kJ/kg*K, co da nam 1,14 Wh na każdy Kelwin. Potrzebujemy więc: 150x37x1,14 = 6324 W = 6,3 kWh każdego dnia. U mnie zamierzam zastosować bardzo prosty bezobsługowy wymiennik szarej wody, stąd będę miał mniejszą deltę ok. 30K, co daje 5,1 kWh. Ad 3. Powietrze ma ciepło właściwe 1,01 kJ/kg*K, 0,28 W/m3 i masę ok. 1,2 kg/m3. Zależy od wilgotności i temp. ale w naszym zakresie rozpatrywanych temperatur tyle można przyjąć. Stąd możemy oczekiwać 0,34 W/m3 powietrza. Załóżmy dT na wymienniku powietrze/freon 6K ( to trzeba policzyć ale jest to optymalna delta ze względu na stabilność pracy sprężarki, wielkość wymiennika i przepływy, ale o tym później ). Czyli : 6300 W/ (6x0,34) = 3088 m3 powietrza( i dla moich potrzeb 2500 m3 ). Można to zrobić w godzinę ”potężną” PCi, bądź rozciągnąć w czasie i robić to n-godzin w zależnoci od dostępnej energii i wielkości PCi. Dostępne mam 220 m3/h z rekuperatora o temp. 9C i więcej. Stąd uzyskanie 6K nie będzie problemem. Wyrzut powietrza na zewnątrz domu. 2500 m3 / 220 m3 = 11,4 godzin pracy PCi. ( ze względu na tryb życia; wyjzdy służbowe, drugi dom, u mnie zapotrzebowanie na ciepłą wodę wynosi mniej niż 150 litrów/dobę, ale liczmy już statystycznie potrzebną wielkość ). Teraz Wasza praca domowa cdn… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.11.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Etap I Teraz Wasza praca domowa cdn… Piękny referacik Praca domowa: 5+ Ładnie to wszystko wyliczyłeś. Wychodzi teraz czarno na białym ze konstrukcja takiego "maleństwa":) dla potrzeb CWU pędzonego powietrzem wentylacyjnym ma racje bytu. I to też ze względów finansowych. Mała, stosunkowa prosta konstrukcja nie powinna być droga. Odpada koszt energii do przetłaczania powietrza. Do tego dochodzi satysfakcja z własnej pracy, i świadomość wysysania prawie do końca energii z powietrza wyrzucanego, a wiec wcześniej włożonej do podgrzania tego powietrza. Jak dla mnie to taka rekuperacja na poziomie grubo powyżej 90% Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Etap II 1. Oszacować ( nie-policzyć ) zyski z PCi 2. Oszacować koszty konstrukcji, 3. Sprawdzić opłacalność budowy PCi we własnym zakresie. Podjąć decyzję o budowie. Ad 1. Pompa ciepła posiada COP (coefficient of performance ), a na nasze współczynnik wydajności cieplnej. Mamy niejako dwa COP-y, czasami mylone, tak w prosty sposób tłumacząc to chłodniczy i cieplny. Ten chłodniczy, to czysta wydajność sprężarki, ten cieplny to wartość chłodniczego powiększona o ciepło, które wydziela się poprzez pracę silnika w sprężarce i jest także częściowo do odzyskania. Dla naszych potrzeb możemy posługiwać się COP całkowitym, gdyż będziemy ogrzewać. Ważne aby tak dobrać sprężarkę, aby COP był jak najwyższy. W naszych warunkach sukcesem będzie uzyskanie COP 3,5, a do szacunków wskazane będzie przyjąć COP=3,0. Policzmy. Zapotrzebowanie na cwu podzielimy przez COP. 6,3 kWh / 3 = 2,1 kWh. Tyle pobierze PCi od ZE ( zakładu energetycznego ), resztę dostaniemy z powietrza. Zysk 4,2 kWh x 30 dni x 12 miesięcy = 1512 kWh rocznie. Powstaje pytanie ile kosztuje nas 1 kWh? Czym grzejemy/zamierzamy grzać jeśli nie PCi? a. prąd taryfa całodobowa – 0,46 zł b. prąd taryfa tania – 0,28 zł c. prąd taryfa droga – 0,52 zł d. gaz – 0,18 zł Roczne koszty cwu w zależności od medium: Ad a. 1512x0,46 = 695,5 zł Ad b. 1512x0,28 = 423,4 zł Ad c. 1512x0,52 = 786,2 zł Ad d. 1512x0,18 = 272,2 zł Ad 70%b + 30%c. = 532,2 zł Ad 2. Oszacowanie kosztów konstrukcji PCi: Sprężarka – 300 zł, Wymiennik powietrze/freon – 300 zł, Wymiennik freon/woda – 300 zł, Presostaty – 120 zł, Wyłącznik nadmiarowo prądowy – 60 zł, Przekaźnik napięciowy – 50 zł, Obudowa – 200 zł, Freon – 200 zł, Wziernik – 40 zł, Filtr- odwadniacz – 60 zł, Stycznik – 80 zł, Manometry, czujniki temp. – 200 zł, Rurki gięte ( hydra ) – 250 zł, Wyłącznik zaniku przepływu – 70 zł, Rurki chłodnicze, zawory – 200 zł, RAZEM : 2414 zł Pozostałe elementy należą do instalacji wentylacyjnej, bądź cwu. I tak muszą być. Ad 3. Zwrot inwestycji ( koszty budowy PCi / koszty cwu ): Ad a. 2414/695,5 = 3,5 lat ( 3 lata i 6 miesięcy ) Ad b. 2414/423,4 = 5,7 lat Ad c. 2414/786,2 = 3,1 lat Ad d. 2414/272,2 = 8,9 lat Ad 70%b + 30%c. 2414/532,2 = 4,5 lat. Dla mnie ten współczynnik wynosi 5,6 lat. Teraz wasza praca domowa cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Piękny referacik Praca domowa: 5+ Ładnie to wszystko wyliczyłeś. Wychodzi teraz czarno na białym ze konstrukcja takiego "maleństwa":) dla potrzeb CWU pędzonego powietrzem wentylacyjnym ma racje bytu. I to też ze względów finansowych. Mała, stosunkowa prosta konstrukcja nie powinna być droga. Odpada koszt energii do przetłaczania powietrza. Do tego dochodzi satysfakcja z własnej pracy, i świadomość wysysania prawie do końca energii z powietrza wyrzucanego, a wiec wcześniej włożonej do podgrzania tego powietrza. Jak dla mnie to taka rekuperacja na poziomie grubo powyżej 90% Jani_63 Dzięki Mimo wszysto, oprócz ciepłych słów, proszę krytycznie spojrzeć na to co piszę! Można wpaść w samozachwyt i na końcu dostać totalnego knota. Nie o to chodzi. Podyskutujmy! Udoskonalmy pomysł. Nie jestem wszechwiedzącym Gdybym miał taką wiedzę i doświadczenie, to dawno bym już sobie coś takiego zbudował. Ba nawet może sprzedawał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Budowa małej PCi. Warunki konieczne:1. Wydajność wentylacji na poziomie min. 220 m3/hMożna mniej, ale:a. Trzeba znaleźć mniejszą sprężarkę = mniejszy COP,b. Wydłuża nam się czas pracy PCi i mocno już wejdziemy w drogą taryfę prądu, 2. GWC, który zapewni stałe temperatury wymiany powietrza w zimie.GWC budujemy z innych przesłanek; oczyszczanie, brak szronienia na wymienniku, itd. Tutaj nam się znakomicie sprawdzi. 3. Zasobnik cwu – wskazany 300 litrów, może być większy.Trzeba się zastanowić czy wymiennik umieszczony będzie bezpośrednio w zasobniku ( wężownica, czy będziemy korzystać z zewnętrznego, dodatkowego. Przy wymienniku w postaci wężownicy, nie wolno wody czerpać bezpośrednio z zasobnika, czyli ogrzewanie poprzez drugą wężownicę, bądź tzw. mamka. U mnie planuję wymiennik zewnętrzny + zasobnik z mamką.Przy mniejszym zasobniku i dużym rozchodzie cwu, mała PCi nie nadąży dogrzać wodę i załączy nam się grzałka. Grzałka i tak musi być ( legionella ). 4. Ktoś kto nam poskłada PCi ( polutuje na twardo w gazie obojętnym – sami tego ni zrobimy poza nielicznymi osobami tu na forum ), Osobiście chętnie skorzystam z takiej umiejętności kogoś, w zamian np. za inną pracę, mogę policzyć, poskładać, pojeździć. W innym przypadku zlecę to do wykonania chłodniarzowi. 5. Zaplanować miejsce na PCi na drodze rur do wyrzutni z rekuperatora oraz doprowadzenie rurek z zasobnika cwu. Podprowadzić zasilanie 230V oraz przewodów do sterownika.Dobrze zaplanowane miejsce zmniejszy koszty dodatkowych rurociągów i ich ocieplenia. Warunek wskazany:Budowa PCi przez kilka osób jednocześnie – wspólne zakupy = taniej! cdn… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Etap III Wspomniana sprężarka model: GLY60RA_b przy pracy tc/te = 5C/50C posiada moc chłodniczą 523W, pobiera 206W, co razem daje 729W i teoretyczny COP=3,54. W praktyce będzie to mniej, możemy liczyć na ok. 3,0-3,2 …Wyliczyliśmy, że wymiennik powietrze/freon pozwoli nam uzyskać tyle energii, tzn. 523W, przy przepływie 220m3/h i dT=7K ( do zrobienia, dokładnie policzymy później ). Teraz zajmiemy się sprężarką.Na stronie : Tutaj Podany jest przepływ masowy.( na podanej stronie, prawdopodobnie jest błąd w jednostkach jest kg/s, a powinno być g/s )Załóżmy, że mam rację i zajmijmy się temperaturami i przepływami. Odczytujemy przepływ dla interesujących nas warunków Tc/te=5C/50C.Dlaczego 5/50?Ponieważ będziemy mieć: powietrze przed wymianą o temp. 9C, za wymianą 2C dT=7K ( lub więcej ).Średnia temp. parowania z tablicy producenta sprężarki. Wodę cwu w zasobniku chcemy mieć co najmniej 45C, aby to uzyskać, freon po sprężeniu musi mieć ok.50C. Chcemy uzyskać 729Wh = 2625 kJ Freon:Ciepło właściwe pary R134a = 1,07 kJ/kg*KSprężarka przetłoczy 43,85 kg/hStąd freon ochłodzimy o 57KQ=43,85 x 1,07 x 57 = 2674 kJ = 742 WhCzyli freon na początku parownika będzie miał ok. -7C CWU:Freon ma po sprężeniu temp. 50CChcemy mieć cwu o temp. 45C, Stąd dT=5KCiepło właściwe wody = 4,1 kJ/kg*KStąd przepływ w wymienniku będzie musiał wynosić ok. 128 kg/h ( ok. 130 litrów )Q= 128 x 4,1 x 5 = 2624 kJ =729WZnowu niewiele, niewielka pompka. Gdzie taką wziąć ? może taką do oczka wodnego na 12-15W mocy ? Powietrze:Powietrze w wymienniku przed wymianą ok. 9C, po wymianie 2C, dT=7KCiepło właściwe powietrza = 1,01 kJ/kg*KMasa powietrza = 1,2 kg/m3Ilość przepompowywanego powietrza V=220 m3/hQ= 220 x 1,01 x 1,2 x 7 = 1866 kJ = 518 WhPozostałe 206 W dostarczy sama sprężarka, stąd Qcałkowite = 724W Freon będzie miał na początku w parowniku temp. ok. -7C, Po wymianie +2C, czyli dT=9KSprężarka musi je podnieść o kolejne 42K, a przepływ masowy jej to 43,85 kg/hStąd Q=43,85 x 42 = 1841 kJ + 740 kJ ciepła z silnika sprężarki = 2582 kJ Dobowy czas pracy PCi:6300 W / 729 W = 8,7 godzin5100 W / 729 W = 7,0 godzin Z grubsza zgadzałoby się.To pierwsza przymiarka na piechotę, bez programów.Ostatecznie będą jeszcze pewne różnice, ale poglądowo mamy policzone ( 10% pracy teoretycznej ).Może ktoś to zweryfikować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 11.11.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 P.S. prawdopodobnie te 5Pa/mb rury to liczyłeś dla karbowanej, bądź wentylacyjnej. Dla głdkich PVC, tych bezowych do kalalizacji wyjdzie mniejszy opór. Jesteś pewien. Może się pomyliłem, ale robdk przecież chce przepychać 200-tka 1000 m3 powietrza. Wiec nawet gładziutka rura jak pupa niemowlaka przy takim wydatku będzie stawiała "opór", a po drodze będzie przecież jeszcze wymiennik. Mogę się mylić, ale przy 200-tce będzie to dalekie od doskonałości. Mnie wychodzi ze powinien zastosować średnice 315 mm. Ja nie chcialem go straszyc cena takiej rurki, ale Ty już nie miałeś skrupułów Moje założenie obecnie jest takie by otrzymać pompę o mocy z przedziału 2-4 kW. Rodzaj DZ powietrze, temperatura 0-30 stC. Temperatura odbioru ciepła 45-55 stC. Liczę na COP 3,5 - max 4. Najlepiej sprężarka (lub sprężarki) nie więcej niż 500W. Do tego trzeba dobrać elementy. Z 500W przy COP 4 wyciągnąć 4kW to se ne uda A jeszcze to zrobić dobrze za psie pieniądze. Może być ciężko, a nawet niemożliwe. Jani_63 hmmm Nastąpił tutaj u mnie skrót myślowy za co wszystkich przepraszam. Chodziło mi bardziej, że rozwiązanie zewnętrzne może mieć takie moce a mnie interesuje 500W sprężarka i to co się z niej da uzyskać - min COP 3 (poniżej to nie opłacalna zabawa). A to dlatego, że właśnie chcę umieścić to w środku na strychu. 1000m3 wychodzi dla mocy ok 5kW, u siebie zamierzam dmuchać ok połowy tego i stąd te 200-250. Przeglądałem różne wentylatory kanałowe i takie duże przepływy mają na 200. R3G ma tą przewagę, że można sobie ustawić dość precyzyjnie ilość przedmuchiwanego powietrza przy jego niewielkiej mocy (max 62W) Dodatkowo wspomniany R3G ma średnicę kierownicy 200. ... P.S. A tak w ogóle, jak przeanalizujesz wszystko, to posłuchasz np. HenoK cyt. niedosłownie " kup gotowca na allegro" To nie takie proste. W moim przypadku jak i Piczman-a zbiornikiem odbierającym ciepło bezie bufor więc i tak w gotowej trzeba wykonać jeszcze 30% dodatkowej pracy, a część gotowca trzeba wyrzucić. Ze względu na właśnie ten sposób odbioru powstał ten wątek, bo o pompach to już było Co do ceny na takie moce, to trudno będzie Ci znaleźć dużo tańszy. Jak wcześniej napisałem chodzi o moc ok 2 kW - czy jest jakaś propozycja? Na pewno można regulować DZ sterując wielkością przepływu powietrza. Właśnie chodzi o dobór elementów do całej układanki. Na razie nastawiam się na elementy z odzysku a nie nowe. Ogólnie nie chodzi o nabicie bufora dużą PCi w krótkim czasie, ale lepiej by sobie chodziła ok 8-12 godz. dziennie - co dla samej pompy jest działaniem korzystnym. Więc moce do 2kW są jak najbardziej ok. Etap I 1. Określić cel stosowania PCi, 2. Określić potrzebną ilość energii, 3. Określić dostępną ilość energii. Jak nie wiemy dokąd zmierzać, to będziemy zmierzać donikąd! Ad. 1. Pompa ciepła do podgrzewania cwu z energii dostępnego powietrza. Ad 2. Zazwyczaj mówimy o 150 litrach wody na dobę. Oznacza to podgrzanie wody od temp. 8C do 45C, czyli dT=37C. ciepło właściwe wody wynosi 4,1 kJ/kg*K, co da nam 1,14 Wh na każdy Kelwin. Potrzebujemy więc: 150x37x1,14 = 6324 W = 6,3 kWh każdego dnia. U mnie zamierzam zastosować bardzo prosty bezobsługowy wymiennik szarej wody, stąd będę miał mniejszą deltę ok. 30K, co daje 5,1 kWh. Moje Ad 2. Bufor 1500l z przepływowym podgrzewaniem CWU. Mam do podgrzania 1500l wody w buforze. Oznacza to podgrzanie wody od temp. 30C do 45-55C, czyli dT=15-25C. ciepło właściwe wody wynosi 4,1 kJ/kg*K, co da nam 1,14 Wh na każdy Kelwin. Potrzebujemy więc: 1500x15x1,14 = 25650 W = 25,65kW dla dt=15 lub 1500x25x1,14 = 42750 W = 42,75kW dla dt-25. Przy założeniu mocy PCi 2kW w pierwszym przypadku pompa będzie chodzić ok 13 godz. a w drugim ok 23 godz. Zakładając dzienne zużycie wody na poziomie 6324 W = 6,3 kWh każdego dnia to pompa załączała by się w pierwszym przypadku co 4 dni a w drugim co ok 6 dni. Zakładając moc elektryczną pompy na 500W: Miesięczne zużycie prądu to dla: 1.) (31 / 4) * (0,5 * 13) = 50,37 kWh (tar. całodob. = 23,17 zł/Mc / 278,04 zł/rok) 2.) (31 / 6) * (0,5 * 23) = 59,42 kWh (tar. całodob. = 27,33 zł/Mc / 327,96 zł/rok) Co do porównania do gazu to niestety nie wiem jaką cenę przyjąć za 1 kW Oczywiście ta symulacja jest bardzo przybliżona i tyczy się przypadku poza okresem grzewczym. Mogę dodać jednak ze swojej strony, że obecnie używam elektrycznych podgrzewaczy wody i miesięcznie płacę za cały prąd ok 250 zł i pewnie połowa to CWU. Co do dalszych wyliczeń Eapów II i III muszę przemyśleć jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 11.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 gosciu01... idziesz jak burza... pomogę w obliczeniach na miarę możliwości:Na początek Freon:1. Wydedukowana przez Ciebie wydajność na poziomie 43,85kg/h daje wydajność objętościową ok.3m3/h (R134A w temp. 0*C ma gęstość ok.14kg/m3) - Zauważ, że wspomniana przez Ciebie ZR18 przy mocy silnika 1,5KM przepych 4,4m3/h2. Myślę, że w podanym przez Ciebie źródle faktycznie jest błąd z tym, że poprawna wartość to:12,18kg/h3. Obliczenia dlatego Ci pasowały, że nie uwzględniłeś ciepła parowania/skraplania.Wg mnie powinno być:Przepływ = 12,18kg/hCiepło parowania R134a w temp. 0*C = ok. 196kJ/kgCiepło właściwe pary nasyconej R134a w temp, 0*C = ok.1,7kJ/kgKZ powyższego mamy całe ciepło transportowane 1 kg par czynnika:1,7kJ/kgK * 9K + 196kJ/kg = 211,3kJ/kg.Przepychając 12,18kg/h mamy moc chłodniczą: 714W. PS.: Tak samo na stronie skraplania pominąłeś ciepło skraplania.Podana temperatura 50*C to temperatura skraplania. Temperatura par czynnika będzie wyższa, dlatego umiejętnie układając wężownicę/skraplacz w buforze można osiągnąć znacznie wyższe temperatury CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 11.11.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Zakładając dzienne zużycie wody na poziomie 6324 W = 6,3 kWh każdego dnia to pompa załączała by się w pierwszym przypadku co 4 dni a w drugim co ok 6 dni.Dolicz straty na buforze to czas się skróci i będziesz bliżej prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 gosciu01... idziesz jak burza... pomogę w obliczeniach na miarę możliwości: Na początek Freon: 1. Wydedukowana przez Ciebie wydajność na poziomie 43,85kg/h daje wydajność objętościową ok.3m3/h (R134A w temp. 0*C ma gęstość ok.14kg/m3) - Zauważ, że wspomniana przez Ciebie ZR18 przy mocy silnika 1,5KM przepych 4,4m3/h 2. Myślę, że w podanym przez Ciebie źródle faktycznie jest błąd z tym, że poprawna wartość to:12,18kg/h 3. Obliczenia dlatego Ci pasowały, że nie uwzględniłeś ciepła parowania/skraplania. Wg mnie powinno być: Przepływ = 12,18kg/h Ciepło parowania R134a w temp. 0*C = ok. 196kJ/kg Ciepło właściwe pary nasyconej R134a w temp, 0*C = ok.1,7kJ/kgK Z powyższego mamy całe ciepło transportowane 1 kg par czynnika: 1,7kJ/kgK * 9K + 196kJ/kg = 211,3kJ/kg. Przepychając 12,18kg/h mamy moc chłodniczą: 714W. PS.: Tak samo na stronie skraplania pominąłeś ciepło skraplania. Podana temperatura 50*C to temperatura skraplania. Temperatura par czynnika będzie wyższa, dlatego umiejętnie układając wężownicę/skraplacz w buforze można osiągnąć znacznie wyższe temperatury CWU. mario ale tam jest 12,18 kg/s w tabeli i jest OK. Ale trzeba wyjść od ciepła skraplania w 50oC a nie ciepla parowania w 0 bo ważne jest to co na gorę potrzebujemy a nie co z dołu weźmiemy (bo to zalezy od góry). Gościu dlaczego zakładasz powietrze na wyjściu parownika 2 oC skoro cieplo parowania będzie na poziomie 5 oC? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 gosciu01... idziesz jak burza... pomogę w obliczeniach na miarę możliwości: Na początek Freon: 1. Wydedukowana przez Ciebie wydajność na poziomie 43,85kg/h daje wydajność objętościową ok.3m3/h (R134A w temp. 0*C ma gęstość ok.14kg/m3) - Zauważ, że wspomniana przez Ciebie ZR18 przy mocy silnika 1,5KM przepych 4,4m3/h 2. Myślę, że w podanym przez Ciebie źródle faktycznie jest błąd z tym, że poprawna wartość to:12,18kg/h 3. Obliczenia dlatego Ci pasowały, że nie uwzględniłeś ciepła parowania/skraplania. Wg mnie powinno być: Przepływ = 12,18kg/h Ciepło parowania R134a w temp. 0*C = ok. 196kJ/kg Ciepło właściwe pary nasyconej R134a w temp, 0*C = ok.1,7kJ/kgK Z powyższego mamy całe ciepło transportowane 1 kg par czynnika: 1,7kJ/kgK * 9K + 196kJ/kg = 211,3kJ/kg. Przepychając 12,18kg/h mamy moc chłodniczą: 714W. PS.: Tak samo na stronie skraplania pominąłeś ciepło skraplania. Podana temperatura 50*C to temperatura skraplania. Temperatura par czynnika będzie wyższa, dlatego umiejętnie układając wężownicę/skraplacz w buforze można osiągnąć znacznie wyższe temperatury CWU. Dzięki Ten błąd na stronie Elektroniki w przepływach masowych mnie trochę wytrącił. Fakt, taka mała sprężarka pewnie nie dałaby takich przepływów. Zadałem pytanie w mailu. Poczekam na odpwiedź, aczkolwiek może być tak jak piszesz. Jeśli Twoje wyliczenia są poprawne, w co wierzę, to można zbudować taki układ. Na tym etapie chodziło mi o policzenie, czy po każdej stronie możliwe jest "przepchanie" tych 729W. Później to trzeba będzie policzyć dokładnie do średnic rur itd. Znalazłem stronę producenta, ale o tym modelu sprężarki nic nie ma. Piszą tylko, że to nowość. To juz na stronie Elektroniki jest więcej Chociaż z błędem! http://www.cubigel.com/java/X?cgi=cubigel.home.Home.pattern Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.11.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Gościu dlaczego zakładasz powietrze na wyjściu parownika 2 oC skoro cieplo parowania będzie na poziomie 5 oC? pzdr j-j, To są tylko przybliżenia. Nie mam programu, i nie siedziałem z tymi obliczeniami dwa tygodnie 5C wziąłem na początku z tabeli, bo tak podaje sprzedawca. A licząc pokolei, wyszło mi dalej, że muszę mieć 2C. Owszem poźniej trzeba będzie to zrobić dobrze, napisać jakiś arkusz, albo skorzystać z jakiegoś programu do liczenia. Pisałem wyżej i powtórzę, na tym etapie chodzi o to czy przetranportujemy/uzyskamu po każdej stronie te ok. 729W. P.S. bardzo proszę o właczenie się wszystkich zainteresowanych. Nie siedzę zawodowo w temacie i rok już tym się nie zajmowałem. A do tej sprężarki nie ma programu doboru. może jest, ale tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.11.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Moje Ad 2. Bufor 1500l z przepływowym podgrzewaniem CWU. Mam do podgrzania 1500l wody w buforze. Oznacza to podgrzanie wody od temp. 30C do 45-55C, czyli dT=15-25C. ciepło właściwe wody wynosi 4,1 kJ/kg*K, co da nam 1,14 Wh na każdy Kelwin. Potrzebujemy więc: 1500x15x1,14 = 25650 W = 25,65kW dla dt=15 lub 1500x25x1,14 = 42750 W = 42,75kW dla dt-25. Przy założeniu mocy PCi 2kW w pierwszym przypadku pompa będzie chodzić ok 13 godz. a w drugim ok 23 godz. Zakładając dzienne zużycie wody na poziomie 6324 W = 6,3 kWh każdego dnia to pompa załączała by się w pierwszym przypadku co 4 dni a w drugim co ok 6 dni. Zakładając moc elektryczną pompy na 500W: Miesięczne zużycie prądu to dla: 1.) (31 / 4) * (0,5 * 13) = 50,37 kWh (tar. całodob. = 23,17 zł/Mc / 278,04 zł/rok) 2.) (31 / 6) * (0,5 * 23) = 59,42 kWh (tar. całodob. = 27,33 zł/Mc / 327,96 zł/rok)... Tych kilowatów to powinno w praktyce wyjść znacznie mniej. Przecież nie będziesz grzał całych 1500 l. PC raczej podłącz na wysokości 1/3 od góry. Jani_63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts