Tomi78__ 10.02.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Bo z samorobkami jest problem ze niewiadomo, czy zadziala a jak zadziala to z jakim efektrm/sprawnoscia. Sa fani samoróbek, i dla nich temat dobry, ja niestety licze raczej ze zarobie na fabryczny wynalazek....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 10.02.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 (edytowane) Jest już wiele gotowców znanych firm i to z zasobnikami, kiedyś przeliczałem, ile kosztuje całoroczne użytkowanie dla 4 osobowej rodziny i wychodziło bardzo podobnie jak solary:http://www.allegro.pl/item913692970_pompa_ciepla_do_c_w_u_thermoval_krs_x_6_0.html cena 5699zł http://www.allegro.pl/item909194319_pompa_ciepla_dimplex_do_grzania_wody_wyprzedaz.html cena 5340zł - więc może i rzeczywiście się nie bardzo opłaca. Edytowane 25 Marca 2011 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2010 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Nie stanęło! Właśnie dziś odkurzyłem graty i wywlokłem na stół. Dograłem ze znajomkiem sprawy spawania, toczenia, frezowania itp.... Pokiwałem się nad sterowaniem. Nie będzie łatwo! ŻADNYCH GOTOWCÓW NIE MA! Trzeba będzie znowu "tymi ręcami" Schemat, PCB, zeszyć, zestroić... Jest, cholera, drobny problemik! Parownik wystawiony za okno kiepsko działa.... Trzeba będzie drania w warsztacie katować. Wyleci za drzwi jak się ociepli. (ten parownik). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.02.2010 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Tak myślałem że kto jak kto, ale Adam nie odpuści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 20.02.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Pokiwałem się nad sterowaniem. Nie będzie łatwo! ŻADNYCH GOTOWCÓW NIE MA! Trzeba będzie znowu "tymi ręcami" Schemat, PCB, zeszyć, zestroić... Jest, cholera, drobny problemik! Adam M. Jak by trzeba było jakiś (proponuję atmegę) mikro-kontroler zaprogramować to służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2010 02:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Głównie potrzeba będzie układu decyzyjnego w sprawie dopasowania mocy.Szykuję 3 sztuki w jednym pudełku.Małą, średnią i "dużą".Tak 160 , 250 i 400W.W efekcie jest 7 stopni mocy.Mam czujnik ciśnienia 1-10V.Trzeba by do niego zrobić woltomierz okienkowy.Algorytm nie problem, ale ja tego w mikroprofesora nie ubiorę.Nie umiem a uczyć się teraz nie bardzo chcę.Myślałem o przekaźnikologii i układzie komparatorów (+ czasówki).Cały kombajn raczej prosty, tyle że różne kombinacje tych motorków trzeba załączać.Wiedziałbyś jak to ugryźć?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 22.02.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jeżeli jesteś w stanie opisać algorytm działania to mogę go zaimplementować.Co do pomiaru ciśnienia z wyjściem od 0-10V to nie problem, przykładowo mokro-kontroler Atmega16 posiada 8 wejść AC do zamiany wartości analogowej na cyfrową. Trzeba by w pierwszej kolejności zmienić zakres z 0-10V na jakieś 0-5V, ale to nie problem (jeden wzmacniacz operacyjny lub prościej dzielnik rezystorowy). Co jeszcze ma być na wejściu pomiarowym, pewnie jakiś czujnik temperatury?Jako czujnik proponuję DS18B20 (zakres temperatur -55...+125) tani i łatwy odczyt. Jako wyjścia sterujące załączeniem sprężarek proponuję Triak (BTA16) za optoizolacją z detekcją przejścia przez zero (MOC 3040) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.02.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Jest już wiele gotowców znanych firm i to z zasobnikami, kiedyś przeliczałem, ile kosztuje całoroczne użytkowanie dla 4 osobowej rodziny i wychodziło bardzo podobnie jak solary: http://www.allegro.pl/item913692970_pompa_ciepla_do_c_w_u_thermoval_krs_x_6_0.html cena 5699zł http://www.allegro.pl/item909194319_pompa_ciepla_dimplex_do_grzania_wody_wyprzedaz.html cena 5340zł - więc może i rzeczywiście się nie bardzo opłaca. jest tańsza - 3900 i pobiera jedynie 500W http://www.allegro.pl/item929020675_pompa_ciepla_monoblok_rsj_15_190rdn3.html http://i63.servimg.com/u/f63/11/83/66/02/th/captur15.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.02.2010 23:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Ani BTA ani MOC się tu nie nadają! Ile minut zniosą prąd praktycznie zwarciowy? To bardzo specyficzne silniki. Zobacz jak uruchamiane są zwykłe lodówki (ich sprężarki). Uzwojenie pomocnicze załącza na czas startu prąd przeciążenia uzwojenia pracy. Ogranicza go termik. Działa latami a BTA zrobiłby to... RAZ! (BTA optosterowane stosuję do trójfazowych, klatkowych - i tam działa dobrze). Z temperaturą pomysł dobry, ale tylko do wizualizacji tego co się dzieje. Tam temperatura steruje bezpośrednio zaworem podającym czynnik chłodniczy (zawór rozprężny). Z algorytmem problemu nie ma. Jest trochę złożony, ale nie na tyle, żeby nie dało się go w prostych instrukcjach opisać. Generalnie - sterujesz na podstawie odczytu ciśnienia. Czekasz i ignorujesz wszelkie zmiany do czasu ustalenia się nowego stanu (ze 3 minuty). Odczytujesz ciśnienie (przede wszystkim, choć nie tylko) i... zostaje jak jest lub sterujesz po czym ignorujesz wszelkie..... I tak w kółko. Chyba, że nie ma gdzie tego ciepełka zmieścić lub nie ma skąd brać. (niecelowość działania, COP=1, temperatura zewnętrzna ok -5stC) Coś w tym stylu... Do tego samokontrola. Jaki "łoczdog"... Co Ty na to? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 23.02.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2010 Ani BTA ani MOC się tu nie nadają! Ile minut zniosą prąd praktycznie zwarciowy? To bardzo specyficzne silniki. Zobacz jak uruchamiane są zwykłe lodówki (ich sprężarki). Uzwojenie pomocnicze załącza na czas startu prąd przeciążenia uzwojenia pracy. Ogranicza go termik. Działa latami a BTA zrobiłby to... RAZ! (BTA optosterowane stosuję do trójfazowych, klatkowych - i tam działa dobrze). Z temperaturą pomysł dobry, ale tylko do wizualizacji tego co się dzieje. Tam temperatura steruje bezpośrednio zaworem podającym czynnik chłodniczy (zawór rozprężny). Z algorytmem problemu nie ma. Jest trochę złożony, ale nie na tyle, żeby nie dało się go w prostych instrukcjach opisać. Generalnie - sterujesz na podstawie odczytu ciśnienia. Czekasz i ignorujesz wszelkie zmiany do czasu ustalenia się nowego stanu (ze 3 minuty). Odczytujesz ciśnienie (przede wszystkim, choć nie tylko) i... zostaje jak jest lub sterujesz po czym ignorujesz wszelkie..... I tak w kółko. Chyba, że nie ma gdzie tego ciepełka zmieścić lub nie ma skąd brać. (niecelowość działania, COP=1, temperatura zewnętrzna ok -5stC) Coś w tym stylu... Do tego samokontrola. Jaki "łoczdog"... Co Ty na to? Adam M. Jeżeli BTA 40 (40A) z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym (bo to indukcja) nie da rady to trza pójść w stycznik z przekaźnikiem. Algorytm nie wygląda na skomplikowany. Da się zrobić. Wygląda to na algorytm "decyzyjny" z histerezą czasową. Jak by tak znać przepływy i temperaturę w paru miejscach to można by było wyliczyć na bieżąco COP. Piesek jest w standardzie tylko trzeba by go kontrolować by nas nie zresetował Jesteś w stanie zrobić jakiś schemacik ideowy. Uproszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.02.2010 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Witaj Schemacik nie problem. Szkic algorytmu też nie problem. Posiedzę i coś nabazgram. Ten stycznik (z przekaźnikiem) jest standardowo w każdej sprężarce. Dajesz mu 230 lub nie i robi resztę sam. Prądy rozruchu bywają "bandyckie", ale falownika robił nie będę, skoro całe lata to chodzi dobrze... Rozebrałbyś se kiedy z nudów taki układ rozruchowy jakim kamieniem na jakim złomie... To MUSI pracować w pionie! Prąd zwarcia stojącego silnika w uzwojeniu pracy podnosi rdzeń ze stykiem pomocniczym obwodu rozruchowego. Silnik startuje a styk odpada, bo już niepotrzebny. Termik tego pilnuje, coby proces startu za długo nie trwał... Elektroniką tego nie zasymulujesz bez uprawiania cudów! Łodygowice blisko... Po Żywieckie piwo też blisko z Łodygowic... Wiosna się robi... Jak jest wola - to damy radę! Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 25.02.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Witaj Schemacik nie problem. Szkic algorytmu też nie problem. Posiedzę i coś nabazgram. Ten stycznik (z przekaźnikiem) jest standardowo w każdej sprężarce. Dajesz mu 230 lub nie i robi resztę sam. Prądy rozruchu bywają "bandyckie", ale falownika robił nie będę, skoro całe lata to chodzi dobrze... Rozebrałbyś se kiedy z nudów taki układ rozruchowy jakim kamieniem na jakim złomie... To MUSI pracować w pionie! Prąd zwarcia stojącego silnika w uzwojeniu pracy podnosi rdzeń ze stykiem pomocniczym obwodu rozruchowego. Silnik startuje a styk odpada, bo już niepotrzebny. Termik tego pilnuje, coby proces startu za długo nie trwał... Elektroniką tego nie zasymulujesz bez uprawiania cudów! Łodygowice blisko... Po Żywieckie piwo też blisko z Łodygowic... Wiosna się robi... Jak jest wola - to damy radę! Pozdrawiam Adam M. Ok. Mogą być przekaźniki (mini przekaźniki montowane na płytce). Na płytce dał bym wyjścia za przekaźnikami. Stycznik trzeba by już umieścić gdzie indziej, może na szynie DIN. Oczywiście do Łodygowic zapraszam. Problem trochę w tym że piwa nie piję więc ty nie będziesz miał ze mnie towarzystwa. Możemy zrobić tak: 1) Ustalimy co ma być na wejściu (Wejście sygnału 0-10V). 2) Co na wyjściu (trzy styki zwierne). 3) W miarę szczegółowy opis algorytmu. 4) Wykonam prototyp (Atmega16 powinna starczyć). 5) Trzeba to będzie jakoś wszystko podpiąć i posprawdzać. Pójdzie, albo i nie Postaram się o ile starczy mi czasu zrealizować ze swej strony takie coś. Liczę na to że Ci trochę złomu zostanie i będę mógł się również cieszyć taką PC. Lub też jak będziesz na złomie to pomyśl o mnie. Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giver3 27.02.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Dla wyjaśnienia.Moja propozycja współpracy jest bezinteresowna. Jeżeli nie znajdzie się dla mnie żaden element, to i tak jestem gotów pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 29.03.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam wszystkich. Czytałem wiele na temat pomp ciepła cały wątek obecny i wiele innych. Pomyślałem żeby"tymi ręcami " zrobić pompę ciepła ciepła w inny sposób. Zastosować technologie mniej skomplikowaną, mniej części obrotowych , mniej freonu! Myślę o pompie ABSORPCYJNEJ którą byśmy zasilali kolektorem słonecznym przez cały rok ewentualnie gazem ziemnym , kominkiem, elektrycznością jak nie będzie innego ciepełka. Do obsługi pompy absorpcyjnej potrzeba znikome ilości elektryczności ! Konstrukcja bardzo prosta chciałbym wszystko to powiązać" tymi racami" Sprawność nie będzie powalająca około 160% ale to i tak dużo lepiej jak w piecu kondensacyjnym! I jest możliwość korzystania z solarów o niebo lepiej przez cały rok. Co powiedzą znawcy tematu ? Pozdrawiam Wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.03.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 Witam wszystkich. Czytałem wiele na temat pomp ciepła cały wątek obecny i wiele innych. Pomyślałem żeby"tymi ręcami " zrobić pompę ciepła ciepła w inny sposób. Zastosować technologie mniej skomplikowaną, mniej części obrotowych , mniej freonu! Myślę o pompie ABSORPCYJNEJ którą byśmy zasilali kolektorem słonecznym przez cały rok ewentualnie gazem ziemnym , kominkiem, elektrycznością jak nie będzie innego ciepełka. Do obsługi pompy absorpcyjnej potrzeba znikome ilości elektryczności ! Konstrukcja bardzo prosta chciałbym wszystko to powiązać" tymi racami" Sprawność nie będzie powalająca około 160% ale to i tak dużo lepiej jak w piecu kondensacyjnym! I jest możliwość korzystania z solarów o niebo lepiej przez cały rok. Co powiedzą znawcy tematu ? Pozdrawiam Wszystkich . Czytam, że zamierzasz wrócić do korzeni Absorbcyjne PCi kojarzą mi się z amoniakiem, ale moja wiedza w tym zakresie jest nikła. Sądzę, że znakomitą część kosztów w przypadku stosowania PCi stanowi sama instalacja. Serce czyli sprężarka + dwa wymienniki z ustrojstwem to ułamek kosztów. Pytanie czy warto zamieniać to serce na absorbcyjną PCi. Nie twierdzę, że nie, zwyczajnie nie liczyłem, ale pomysł ciekawy i prosty w działaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian m 30.03.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam.W moim myśleniu skupiam się nad energią do zasilania absorbcyjnego ustrojstwa!Najtańsza energia będzie z solarów. Do napędu nie trzeba prawie wcale elektryczności.Elektryczność jak wiemy najtańszym nośnikiem nie jest?Sprawność nie jest powalająca ale działa na słoneczko i to jest ważne. "Jak jest wola damy rade" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.06.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Ciekawy watek, podciągam pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.06.2010 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 Oooo! Odnalazł się! Ja powolutku dłubię. Upolowałem już też zasobnik CWU. Zbiornik "z mamką" z nierdzewki (33zł zdarli!). Kiwam się i nie mogę zdecydować, czy zacząć od jednej małej sprężarki czy od razu pchać się w trzy... Dwie z trzech już mam i są po testach... Mam już pudło na tę zabawkę... Czyli najważniejsze części są! Chwilowo kogenerator mnie trochę blokuje. Muszę skończyć mu system odbierania ciepła. Posadzę to małe CO to ruszam dalej z pompką od ciepełka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2010 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Zima idzie, to może ktoś coś ruszy w temacie. Nadal uważam że prędzej czy później do czegoś dojdziemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qter 15.10.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 ano może... czytam i myślę... ostatnio się zastanawiam jak wykorzystać rów z wodą (woda powolutku płynie) który niestety zimą zamarza.... PZDR Qter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts