nydar 30.12.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Może uda się reanimować temat.Konkretne dane.!680m3 powietrza o temp.17-19oC/dobę.Powietrze to wraz z zawartą w niej energią usuwane jest wyrzutnią na zewnątrz.Zapotrzebowanie dobowe na CWU to ok.200L o temp.40-42oC.Szukałem takiej mini pompy ciepła powietrze- woda,ale nie znalazłemStąd pytanie,czy ktoś próbował i zbudował ,,swoimi ręcami" coś tak małego?Czy agregat z lodówki uciągnie to zadanie.?Jestem zdeterminowany wykorzystać tą energię.Albo w sposób oczywisty podgrzewając WU do 17oC a reszta ciepła do nieba,albo pompą ciepła jeżeli koszt zamknie się w 1000PLN.Wdzięczny będę za sugestie.Taka pompa nie będzie wymagała żadnej automatyki jedynie włącz (na koniec lata) i wyłącz( na koniec wiosny),ponieważ będzie współpracowała z buforem 1500L,a na lato jest kolektor słoneczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 23.08.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 widze ze zdechlo.cala zamrazarke na alledrgo mozna kupic za 200-300 zl.wypatroszyc.jedyny problem jak wykonac wymiennik skraplacz woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 15.06.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 nydar napisał: Może uda się reanimować temat.Konkretne dane.!680m3 powietrza o temp.17-19oC/dobę.Powietrze to wraz z zawartą w niej energią usuwane jest wyrzutnią na zewnątrz.Zapotrzebowanie dobowe na CWU to ok.200L o temp.40-42oC.Szukałem takiej mini pompy ciepła powietrze- woda,ale nie znalazłem Stąd pytanie,czy ktoś próbował i zbudował ,,swoimi ręcami" coś tak małego?Czy agregat z lodówki uciągnie to zadanie.? Jestem zdeterminowany wykorzystać tą energię.Albo w sposób oczywisty podgrzewając WU do 17oC a reszta ciepła do nieba,albo pompą ciepła jeżeli koszt zamknie się w 1000PLN.Wdzięczny będę za sugestie.Taka pompa nie będzie wymagała żadnej automatyki jedynie włącz (na koniec lata) i wyłącz( na koniec wiosny),ponieważ będzie współpracowała z buforem 1500L,a na lato jest kolektor słoneczny. w 1000 PLN to może dało by się coś ukręcić ale żywotność i sprawność TEGO będzie mała ,ale coś w cenie 4000 pln z większa sprawnościa ( na inwerterze ) i żywotnością to by się dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts