r7m8 05.11.2009 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Zastrzegam, że prawie kompletnie się na tym nie znam ale dzielenia się pomysłami chyba mi nikt nie zabroni? Raczej chyba nie... Zatem może dałoby się to ciśnienie "ujarzmić" czymś w rodzaju przeponowego naczynia wzbiorczego bo przecież takie naczynka "ujarzmiają" ciśnienie w instalacji CO poprzez zwiększenie objętości. :) Tylne koło od traktora nie spasuje chyba jako tylne do rowera .... Generalnie ciśnienia i temperatury pracy urządzenia oraz parametry użytych do budowy podzespołów i właściwości zastosowanych płynów muszą ze sobą współgrać. Wydaje mi się, że nie do końca zostałem zrozumiany, ale może tylko mi się wydaje Na wszelki wypadek opiszę to inaczej, więc nie chodziło mi o zastosowanie w pompie naczynia przeponowego od CO lecz czegoś podobnego, działającego na podobnej zasadzie czyli przystosowanego do takiej pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.11.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Na wszelki wypadek opiszę to inaczej, więc nie chodziło mi o zastosowanie w pompie naczynia przeponowego od CO lecz czegoś podobnego, działającego na podobnej zasadzie czyli przystosowanego do takiej pompy.W bardziej zaawansowanych pompach ciepła stosuje się kilka wymienników ciepła, m.in. tzw. ekonomizer, który powoduje rozszrzenie zakresu temperatur w których pompa ciepłą może bezpiecznie i ekonomicznie pracować. Ale oczywiście nie pozostaje to bez wpływu na cenę urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.11.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ale temperaturę można podnieść chyba także mocnym schłodzeniem na wyjściu skraplacza. Stąd propozycje budowy skraplacza w rurze ze zwiniętą nagrzewnicą w środku. Na wyjściu u góry mamy wysoką już temperaturę a od dołu wchodzi chłodna - zasilanie skraplacza idzie od góry (przeciwprądowo w stosunku do ogrzewanej wody) i powoli się wystudza od coraz zimniejszej wody podążając w dół. Zastosowanie dobre w przypadku dużych zbiorników. Jeszcze po drążył bym możliwość wykorzystania powietrza "brudnego" z wentylacji mechanicznej. Jako, że montowałem u siebie klimatyzację w swoim aucie to nasuwa mi się pomysł wykorzystania parownika z samochodu by go można było zabudować w kanale. Klimatyzacje w samochodach osobowych mają moc ok 5kW więc może by pasował. Zalety: gotowy i sprawdzony parownik, łatwość zabudowy w kanaleWady: sposób podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Ja bym ten parownik dał na zewnątrz tuż za wyrzutnią i obudował ! Teraz mam dziurę w ścianie i dalej kratkę, jak by ta kratkę zdjąć i powiesić nagrzewnicę w jakiejś obudowie, wlot i wylot okrągły o średnicy takiej jak wyrzutnia lub większej !? Parownik byłby wtedy cały czas owiewany temp. dodatnią i pompa mogła by pracować z dobrym COP dłużej, może nawet w mroźne dni ! Czyli odzysk z odzysku byśmy wykombinowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 W sumie już sobie zaplanowałem co i jak to wkleję rysunek.Mam wszystko w jednym miejscu, czerpnię, wyrzutnię, bufor też !Miejsce jeszcze na jakąś skrzynkę ( czyt. pompę) się znajdzie ! http://img59.imageshack.us/img59/2001/001xd.jpg robdk uważam że pomysł jest rewelacyjny ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 06.11.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Dzięki Ale nadal się zastanawiam nad nośnością ciepła strumienia z reku, czy go wystarczy. W bilansie energetycznym domu już ograniczamy straty do minimum i ciepło wydalane jest także wynikiem jego wytworzenia np. w pompie. Tak po namyśle wydaje się, że trzeba zamontować parownik oddalony w jakiejś odległości od wyrzutni (np. 5 cm) w celu możliwości pobierania także powietrza z otoczenia. Wyrzutnia może podnieść temperaturę na tyle, że wydłuży się okres stosowania pompy. Mnie jeszcze krąży po głowie takie rozwiązanie, ze umieścił bym parownik w kanale by móc tak zrobić podłączenie by przełączać w lato obieg powietrza wpuszczając chłodne do domu. Ale tu właśnie powstaje problem wystarczającego ładunku ciepła dla okresów zimowych oraz prędkości przepływu powietrza przez parownik. Nie darmo się mówi, ze COP i sprawność zależy od dopasowania dolnego i górnego źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.11.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Piczman według twojego schematu zwiększa się efektywność działania nawet i dużych instalacji VRV, które grzeją budynki biurowe, tak więc pomysł sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Widzę jeszcze drugi plus takiego rozwiązania, w upały będzie chłodzić okolice parownika a więc mamy tu uśrednienie temperatur w każdym okresie użytkowania Jeśli "sztywne" połączenie wyrzutni i parownika w jakiś sposób zaszkodzi to można zawsze dać tam parownik bez obudowy i wtedy nic nie ograniczy "brania" z otoczenia a minimalna odległość od wyrzutni sprawi że to co z domu wyleci trafi w dużej części do parownika ! A kształt? Chłodnica samochodowa ? Co do skraplacza jeszcze można kupić z kwasówki spiralkę, są gotowce : http://img695.imageshack.us/img695/3281/7965923552.jpg Ale chyba z miedzianej rurki będzie lepiej !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 06.11.2009 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Obawiam się, że jak zapodasz mimo wszystko ciągle wilgotne powietrze z domu na parownik to może się od dość widowiskowo oblodzić. Co by nie było, to (parownik znaczy) ma prawo mieć temperatury zauważalnie niższe od 0 celsiusza. Chociaż może jednak sie mylę? Za to na pewno problematyczna może być ilość powietrza jaką ta PC będzie potrzebować do pracy. W lecie to pewnie nie będzie bolało, ale w chłodniejszych okresach raczej znacznie przekroczy zapotrzebowanie domu na wentylację (gotowe konstrukcje mają podawane zapotrzebowanie szczytowe powietrza na poziomie 400-500 m3/h) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.11.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A to robi jakas roznice czy bedzie to sprezarka z inwerterem czy trzy mniejsze sprezarki wlaczane wg potrzeby?Moim zdaniem robi i to sporą. Układ inwerterowy jest w miarę prostym układem w stosunku do układów kaskadowych (bo o takim połączeniu w tym przypadku mówimy). Przy szeregowym łączeniu sprężarek powstaje mnóstwo problemów.... szkoda czasu na rozpatrywanie takiego rozwiązania w podanym we wątku kontekście. PS.:Adam_mk proponował połączenie równoległe co moim zdaniem ma sens przy zakładanej przez niego konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.11.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Wydaje mi się, że nie do końca zostałem zrozumiany, ale może tylko mi się wydaje Ja przynajmniej tak właśnie Cię zrozumiałem. Niestety na mój stan wiedzy to zupełnie nieprzystająca idea do omawianego układu i to chciałem wyrazić. Przykładowe rozwiązanie pokazał Henok... ale to nie ma nic wspólnego ze zbiornikami stabilizującymi ciśnienie w układzie. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie sprężarki z wtryskiem par czynnika. (cykl EVI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_k 06.11.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Obawiam się, że jak zapodasz mimo wszystko ciągle wilgotne powietrze z domu na parownik to może się od dość widowiskowo oblodzić. Część wody z powietrza zostanie zabrana przez wymiennik reku.... ale ile zostanie??? (gotowe konstrukcje mają podawane zapotrzebowanie szczytowe powietrza na poziomie 400-500 m3/h) To niestety fakt. Trzeba by pomyśleć o jakiejś alternatywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.11.2009 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A to robi jakas roznice czy bedzie to sprezarka z inwerterem czy trzy mniejsze sprezarki wlaczane wg potrzeby?Moim zdaniem robi i to sporą. Układ inwerterowy jest w miarę prostym układem w stosunku do układów kaskadowych (bo o takim połączeniu w tym przypadku mówimy). Przy szeregowym łączeniu sprężarek powstaje mnóstwo problemów.... szkoda czasu na rozpatrywanie takiego rozwiązania w podanym we wątku kontekście. PS.:Adam_mk proponował połączenie równoległe co moim zdaniem ma sens przy zakładanej przez niego konstrukcji. Dobra - to inaczej. A gdyby powrot z parownika przepuscil przez "schladzacz" (beczke z woda) o stalej temperaturze +10 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 To może cały parownik zanurzyć w tej beczce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Za to na pewno problematyczna może być ilość powietrza jaką ta PC będzie potrzebować do pracy. W lecie to pewnie nie będzie bolało, ale w chłodniejszych okresach raczej znacznie przekroczy zapotrzebowanie domu na wentylację (gotowe konstrukcje mają podawane zapotrzebowanie szczytowe powietrza na poziomie 400-500 m3/h) Zgadzam się, kiedyś tak właśnie kombinowałem jak rozważałem źródło cwu ale okazało się że będzie potrzebne właśnie coś ok. 400-500 m3/h czego zimą nie jestesmy w stanie zapodać i zrezygnowałem z tego pomysłu. Należy też wziąć pod uwagę fekt taki iż im wyższa sprawność reku tym mniejsza temp. na wyrzutni a więc więcej powietrza o niższej temp. Im niższa sprawność reku tym mniej powietrza o wyższej temp. ale za to trzeba dogrzać powietrze wentylacyjne i idzie na c.o. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.11.2009 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 To może cały parownik zanurzyć w tej beczce ? To zamrozi wode w beczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A co Ty masz na myśli z tą beczką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.11.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 zrezygnowałem z tego pomysłu.pzdr Czyli z obudową i łączeniem parownika z wyrzutnią to zły pomysł, a jak damy Go w pobliżu wyrzutni bez zabudowania to będzie miało jakiś sens? Żeby się nie okazało że więcej kłopotu ( sople lodu) niż korzyści j-j witamy w wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 06.11.2009 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 A co Ty masz na myśli z tą beczką ? Tylko stabilizator trmperatury. Jak czynnik wracajacy z dachu bedzie za goracy to sie schlodzi w beczce - jednoczesnie wstepnie podgrzeje CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 06.11.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Piczman ...- umieszczenie obok wyrzutni ... a skąd weźmiesz taką ilość powietrza?Bo z tego co rozumiem to wentylator w reku miał zapodawać powietrze? Możesz założyć że na 4 h dziennie wiejesz u siebie zimą z reku na 400m3/h, masz reku 90% sprawności i uzyskujesz na wywiewie 7,5oC.Czy tyle Ci wystarczy aby np. mając podgrzewacz 80 l podgrzać go w ciągu 4h (czyli potrzebujesz z PCi ok 1,2 kW mocy)?Dodatkowo oblicz różnicę strat na c.o. między tymi 4 godzinami z 400m3/h i minimalnymi np. 50m3/h i zbilansuj z zyskami na grzanie cwu. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts