Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła do CWU na lato "tymi ręcami" robiona

adam_mk

Recommended Posts

Dobra - to inaczej. A gdyby powrot z parownika przepuscil przez "schladzacz" (beczke z woda) o stalej temperaturze +10 stopni?
To wtedy:

1. Odparowany czynnik stanie się parą mokrą.

2. Byćmoże pojawią się skondensowane kropelki ciekłego czynnika (zalezy od aktualnych warunków).

3. Coś takiego (1 i/lub 2) trafi do sprężarki.

4. W efekcie sprężarka przestanie Cię lubić i współpracować:(.

(...)Jak czynnik wracajacy z dachu bedzie za goracy to sie schlodzi w beczce (...)

Nieźle kombinujesz...

Jeśli już tak to trzeba by jako dolne źródło zastosować wodę (w tym np. dachu) i wydajnością pompy obiegowej dostarczać do parownika odpowiednią moc.

Można ... ale czy warto???

• Odpowiedzi 322
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

Jeśli już tak to trzeba by jako dolne źródło zastosować wodę (w tym np. dachu) i wydajnością pompy obiegowej dostarczać do parownika odpowiednią moc.

Można ... ale czy warto???

No racja - po co drogie rurki miedziane ganiac po dachu. Tyle, ze chyba nie woda a glikol zeby mozna bylo ten dach troche przemrozic?

Czy warto? - oto jest pytanie. W sumie umiescic te rurki pod dachem to prawie to samo co zakopac w ziemi a w ziemi efekt pewniejszy. Dobra - poddaje sie!

Pozdrawiam.

Żeby uniknąć wentylatora, nawiewów i takich tam parownik musi mieć bardzo dużą powierzchnię ! Dobrze kombinuję ?

Jeśli tak to byle nagrzewnica nie wystarczy !

Więc jak powinien wyglądać parownik dla Pompy, którą chcemy wykonać ?

Może wężownica ?

http://img137.imageshack.us/img137/1263/c137ee8d5d938f4d.jpg

Wadą jest cena wykonania !

Żeby uniknąć wentylatora, nawiewów i takich tam parownik musi mieć bardzo dużą powierzchnię ! Dobrze kombinuję ?

Jeśli tak to byle nagrzewnica nie wystarczy !

Więc jak powinien wyglądać parownik dla Pompy, którą chcemy wykonać ?

Może wężownica ?

...

Wadą jest cena wykonania !

Żeby odparować musisz dostarczyć ciepła a więc jeżeli duża powierzchnia parownika to możesz zmniejszyć delta T dla powietrza ale ilość ciepła musisz dostarczyć cały czas taką samą a im mniejsze delta T powietrza tym więcej powietrza będziesz potrzebował.

jaką temp. parowania zakladasz i wtedy będziesz wiedzial na jakich temp. ma pracowac powietrze a im niższe parametry tym gorszy COP a więc trochę przeliczeń jest :roll:

pzdr

umieszczenie obok wyrzutni ... a skąd weźmiesz taką ilość powietrza?

Można by dodać drugi wentylator. strumienie puścić równolegle, zsumować i wrzucić na parownik. Ale czy warto???

Przy reku pracującym z wydajnoscią 200 m3/h mamy:

cieplo wlaściwe powietrza - 0,28-0,34 Wh/m3

Na wymienniku można zawsze liczyć na dT - 5K, albo i więcej.

Q= 200*0,3*5 = 300W x 20 godzin = 6 kWh

Trzeb a by małą sprężareczkę, która będzie chodzić 20 godzin/dobę.

Jeśli układ będzie miał COP 3,0 to jesteśmy w domu. :D

umieszczenie obok wyrzutni ... a skąd weźmiesz taką ilość powietrza?

Można by dodać drugi wentylator. strumienie puścić równolegle, zsumować i wrzucić na parownik. Ale czy warto???

Przy reku pracującym z wydajnoscią 200 m3/h mamy:

cieplo wlaściwe powietrza - 0,28-0,34 Wh/m3

Na wymienniku można zawsze liczyć na dT - 5K, albo i więcej.

Q= 200*0,3*5 = 300W x 20 godzin = 6 kWh

Trzeb a by małą sprężareczkę, która będzie chodzić 20 godzin/dobę.

Jeśli układ będzie miał COP 3,0 to jesteśmy w domu. :D

Doklądnie jak piszesz ja zakladałem ok. 1 kW w ciągu godziny wtedy 500m3 jak nic potrzeba a tak szczerze to 6kW uzyskane przez 20h to mizernie trochę musiałby być duży zasobnik ale wtedy znowu potzreba więcej mocy aby go załadować.

pzdr

Doklądnie jak piszesz ja zakladałem ok. 1 kW w ciągu godziny wtedy 500m3 jak nic potrzeba a tak szczerze to 6kW uzyskane przez 20h to mizernie trochę musiałby być duży zasobnik ale wtedy znowu potzreba więcej mocy aby go załadować.

pzdr

Potrzebny będzie zasobnik z dobrym uwarstwowieniem, teraz nie chcę wyrokować, ale wydaje mi się, że znalazlby się. Owszem 100l nie wystarczy!

Ale taki 350l jak najbardziej.

Dla 1kW to samo powietrze z reku dla typowego domu i 200 m3/h nie wydoli.

Trzeba by dodatkowy nawiew, uruchamiany gdy na to pozwalają warunki atmosferyczne i tak jak Adam pisał 2-3 pompy w szeregu.

Zaczyna to być skomplikowane i nie tanie.

Przy 1 sprężarce i 200 m3/h. które i tak masz odzyskujesz z tych 5-10C z powietrza przy bardzo prostej konstrukcji, tak na oko oceniam na max 2 kzł ( bez zasobnika ). Praca ciągła, co dla sprężarki jest bardzo dobre, gorzej z taryfami za prąd, ale nie zawsze potrzebne jest 6 kW i można by poustawiać priorytety na sterowniku.

Tylko daj mi taką sprężarkę z dtr-ką!

pzdr

Potrzebny będzie zasobnik z dobrym uwarstwowieniem, teraz nie chcę wyrokować, ale wydaje mi się, że znalazlby się. Owszem 100l nie wystarczy!

Ale taki 350l jak najbardziej.

Ale takie 350 l będziesz ładowac przez 2 dni ;).

Wciąż uważam że musi być duża ilość powietrzaaby to wszystko dobrze grało bo z malą ilością nie będzie zbyt dobrze ale chciałbym sie mylić to u siebie też bym coś wymyślił :).

pzdr

Ale takie 350 l będziesz ładowac przez 2 dni ;).

Wciąż uważam że musi być duża ilość powietrzaaby to wszystko dobrze grało bo z malą ilością nie będzie zbyt dobrze ale chciałbym sie mylić to u siebie też bym coś wymyślił :).

pzdr

( P.S. przeczytaj wyżej bo dopisałem tekst )

nie ładujesz zasobnika 350 litrów do temp. np. 48C, tylko jego połowę ( to tak w uproszczeniu ), gdyż wykorzystujesz tylko 150 l/dzień. W zasobniku tworzą Ci się warstwy wody o określonych temperaturach i pobierasz zawsze z samej góry.

Oczywiście woda będzie się mieszć, ale cały czas też będzie dogrzewana. Ostatecznie masz jeszcze grzałkę.

To mogłoby zadziałać.

Owszem trzeba bardzo dobrze policzyć, ale na ile znam temat, widzę światełko w tunelu :wink:

Praca ciągła, co dla sprężarki jest bardzo dobre, gorzej z taryfami za prąd, ale nie zawsze potrzebne jest 6 kW i można by poustawiać priorytety na sterowniku.

Tylko daj mi taką sprężarkę z dtr-ką!

Nie znam sprężarek więc tu niestety nie pomogę.

Ale co do taryf to zgadza się potzrebujemy cieplej wody różnie ale pamiętaj że takie ok. 300W mocy (6kW/20h) dla cwu to naprawdę pikuś wg mnie aby mogla "rządzić i dzielic" podgrzwaniem cwu dla domku.

Pozwolisz że na razie zostanę na razie przy swoim ;) ale jestem za tym abym sie mylił :).

pzdr

OK.

To inaczej. Liczymy warunki trudne, bo latem wiadomo, będdzie dobrze ...

Wyrzutnię reku montujesz w garażu ocieplonym, ale nie izolujesz z gruntem.

Z wyrzutni masz jak wyżej 300-400W.

Garaż ( załóżmy ) 35 m2 x 15W/m2 - tyle można wyciągnąć z gruntu. To też założenie, gdyż zależy od wielu czynników. Razem z gruntu = 500W.

Razem reku+grunt = 900W.

Wymiennik instalujemy w pobliżu wyrzutni ale nie na niej.

Garażu nie da się całkiem zamrozić, bo potrzebujesz na dobę tylko 5-6 kW.

Ostatecznie można dać prosty termostat jako zabezpieczenie + grzalka na dogrzewanie w tym czasie.

Czyli potrzebna jest sprężarka 300-400W z COP=3. Wykorzystujemy tanią taryfę i schodzimy z ceną 1kWh do 10gr.

A tutaj mamy już nawet pół-gotowe rozwiązania w bardzo rozsądnych cenach.

Tylko tornado zrobimy w garażu, przeplyw powietrza - ok. 2500 m3/h

Ja chcę grzac bufor 1000 L tą pompą, potrzebuje tak z 35 Kwh na start a potem to już niewiele !

Generalnie szukam rozwiązania do +5 za oknem a to chyba do zrobienia !

Zdecydowałem że zrobię tak jak na rysunku, szukam już sprężarek.

Niestety wiele nie zrobie na razie bo Adam się gdzieś podział a Ja sam to sobie mogę jedynie do sklepu iśc i kupic taką pompę :(

Generalnie szukam rozwiązania do +5 za oknem a to chyba do zrobienia !

I tu zgadzam sie w całej rozciągłości :)

Nie wiem po co rozpatrywane są aspekty pracy urządzenia w niższych temperaturach, przecież wtedy pracuje już CO i CWU mamy pod dostatkiem.

Skłaniał bym sie raczej do wykorzystania parownika jako źródła "chłodu" gdy mamy upały, wykorzystując do tego wentylację mechaniczną.

Poruszałem już to ale adam_mk zgasił mnie :

"Nie. To inne urządzenie.

Nazywa się klimatyzator. "

Po tym stwierdzeniu nadal nie kumam dlaczego ten chód mamy puścić wolno...

Znalazłem niezłą sprężarkę „GLY60RA_b” tutaj:

tutaj

Pracuje na R134a.

Cena nieznana.

Ale po kolei.

Wpierw policzyłem całą wentylację na rekuperatorze.

Na wywiewie na najniższym biegu będę miał sporo ponad 200 m3 o temp. nie niższej od 10C. To typowa wielkość domu, kubatura 500 m3, więc podobnie może być u wielu osób.

Taka struga powietrza zanim spadnie do 1C niesie jeszcze sporo ponad 600W, a gdyby udało się skroplić całą parę wodną w tym powietrzu to nawet 1,9 kWh ( entalpia 26,4 kJ/kg ). Teraz jeszcze nie wiem ile z tego tak naprawdę da się wyssać, ale mnie wystarczy nawet te 600-700W. Będzie zapas …

Wspomniana sprężarka pracuje w zakresie Tc/Te - 60/10 ( temp. skraplania, temp. parowania ).

Trochę mało dla parowania, ale można to już projektować. A co ważniejsze COP ma caaałkiem przyzwoity. Przy temp. 5/50 COP chłodniczy 2,54, a po dodaniu ciepła ze sprężarki ??? Teoretycznie 3,54! W rzeczywistości mniej, Może 3,3 ?

Tym samym można liczyć na 700W ze strugi wyrzucanego powietrza po przejściu przez rekuperator i dzięki pracy sprężarki. Oczywiście te parametry będą się zmieniać, ale gorsze raczej nie powinny być.

Jeśli potrzebujemy 6 KWh na cwu, to nasza pompa będzie pracowała 8,5 godz. na dobę, a tym samym całkowicie mieści się w przedziale tańszej taryfy.

Pompa pobiera ok. 200W, do tego pompa obiegowa, pewnie 25W

Koszt 225Wx8,5 godz. = 1,91 kWh x 0,3 zł = 0,57 zł/dobę za cwu.

Żadnego dodatkowego wentylatora, robotę robi wentyl. W reku.

Nie wiem jeszcze co będzie potrzebne.

Projektowałem pompę ciepła na bazie Copelanda ZR18, ale to maszyna co najmniej 5x mocniejsza. Tutaj pewnie wystarczą niemalże substytuty wymienników i innych podzespołów.

Ale koszt za nowe elementy może przekroczyć 1500 zł.

Najdroższe elementy;

Sprężarka – nie znam ceny (?), podobne 200-400 zł

Wymiennik powietrze/R134a- szacuję 400 zł

Wymiennik R134a/woda – szacuję 400 zł

Inne ( presostaty, rurki chłodnicze, przekaźnik, wyłącznik npr., filtr, czujniki , zbiornik wzbiorczy ) -500 zł.

Kto wchodzi ?

adam_mk co powiesz na temat tej sprężarki ?

Liczenia trochę będzie, później trzeba to poskładać.