chrul 02.01.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Bogatsi o dzisiejsze doświadczenia, gdybyście budowali kolejną chatę, to czy ponownie wybralibyści zastosowany poprzednio wybór surowca na ściany i dach ?Nie kryję, że chcę wysondować z czego ja mam "pociągnąć" wiosenną budowę. No, tak szczerze spod serducha !!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 04.01.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 też chętnie poczytam uzewnętrznienia - mam problem jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 wybrałem technologie łaczona - sciana trzywarstwowa- ceramika jako osłonówka i materiał mocniejszy - styropian jako izolacja włozona luzem miedzy sciany - od wewnatrz bloczek gazobetonowy - łatwy w obróbce i kuciu na instalacje, powieszenie obrazu czy szafki to tylko wbicie gwoździa, materiał higroskopijny pochłania pochłania i oddaje wilgotnoć do pomieszczenia w miare sytuacji - dach - lekka kostrukcja pod blache sciana jest na tyle gruba ze umieszczenie skrzynki elektrycznej czy gazowej w scianie nie jest problemem, a bruzdy na instalacje nie stanowia mostków z technologi jestem zadowolony i nie zamieniłbym na dwuwarstwowa (w której gross kosztów pochłania ocieplana elewacja łatwo podatna na uszkodzenia ) uwagi mam do plastikowych łaczników rynien - zdarzaja sie pekniecia na mrozie od napręzeń brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.01.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Ściany: dwuwarstwowe BK 24cm + styropia n12cmDach: dachówka cemenowe (Euronit) Na razie wszystko jest OK. Ale rok to za mało żeby cokolwiek przesądzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 05.01.2004 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Tak samo. Sciana dwuwarstwowa - Max + styropian z tym, że zamiast 12cm dałbym 15.Dachówka także ceramiczna (może tylko nieco inny kolor - ale to tylko gdybanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all 05.01.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Ja podobnie - BK 24cm na cienką spoinę (szczerze polecam, nawet nie tyl na mostki co na cenę vs bałagan na budowie) + 12cm styropianRozważyłbym położenie dachówki zamiast blachy Plannja Regola -ale tak miałem w projekcie i nie chciałem już zmieniać. Jedyne zastrzeżenie do betonu to pęknięcia ścian - peknięcia ponoć powstają w wyniku zmian termicznych (napręzenia materiału) - ponoc BK jest na to podatny. Czy inne materiały - silikaty, porothermy itp. też to mają? powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 05.01.2004 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 wybrałem technologie łaczona - sciana trzywarstwowa - ceramika jako osłonówka i materiał mocniejszy - styropian jako izolacja włozona luzem miedzy sciany - od wewnatrz bloczek gazobetonowy - łatwy w obróbce i kuciu na instalacje, powieszenie obrazu czy szafki to tylko wbicie gwoździa, materiał higroskopijny pochłania pochłania i oddaje wilgotnoć do pomieszczenia w miare sytuacji brzoza Mógłbyś podać grubość poszczególnych warstw albo w ogóle więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 05.01.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Tak samo. Sciana dwuwarstwowa - Max + styropian z tym, że zamiast 12cm dałbym 15. Dachówka także ceramiczna (może tylko nieco inny kolor - ale to tylko gdybanie) Coo?? 12 cm styropianu u Ciebie nie wystarczy ?! To ile tej skrzypiącej budowlanej pierzynki powinnam dać ja, ara z krainy mrozów, brrr... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.01.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Lubie tradycyjne technologie. W związku z pow mam 3 warstwową ścianę (K3, 15 wełna, Max 25). Chyba zmieniłbym ocieplenie z wełny na mniej podatny na zawilgocenie styropian. Acha, dach mam z dachówki ceramicznej i tego bym napewno nie zmieniał. Wyglada pięknie i jest technologicznie doskonała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kc 06.01.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Ściany - BK 24 cm + styropianDach - blachodachówka KOLBIS. Blacha - OKBK - SuperStyropian - okropna tandeta. Nigdy więcej nie zdecydowałbym się na ścianę 2-warstwową. Wygląda ślicznie, ale spróbuj stuknąć w to - dudni, a przy ciut mocniejszym uderzeniu zostają dziury.Niestety to konsekwencja braku kasy i budowania etapami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 magiMógłbyś podać grubość poszczególnych warstw albo w ogóle więcej szczegółów. na zewnątrz cegła kratówka o poczwórnej objetości - symbol "K2" gr12 cm stryropian gr 7 cm bloczek z betonu komórkowego na zaprawie wapiennej z dodatkiem symbolicznej ilosci cemetu gr 24 cm ściana z bloczków akumuluje cepło, bowiem nawet w mrozy temperatura w budynku nie spada poniżej zera (budynek nieogrzewany , w fazie wykończeniowej) brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 06.01.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 - Silikaty 25cm (w piwnicy bloczki betonowe) - styropian 10cm, - cegła klinkierowa (do poz. gruntu bloczki betonowe) - więźba sosnowe, pełne deskowanie, papa. tak mam i zrobiłbym jeszcze raz.. ...a na wiosnę dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 06.01.2004 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 max+ 12cm styropianudachówka ceramiczna Maxa bym nie zamieniał. Ewentualnie sciana trójwarstwowa max+styropian+klinkier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 06.01.2004 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 max 19styropian 15i tego bym nie zmienił ale zamiast max 19 wybrałbym uni 25na wewnętrzne ścianki działowe na dole cegła pelna na górze bloczki bkstrop gęstożebrowy dach mam pokryty gontami bitumicznymi i nigdy więcej tego materiału,skłaniałbym się do dachówki ceramicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 06.01.2004 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 na zewnątrz cegła kratówka o poczwórnej objetości - symbol "K2" gr12 cm stryropian gr 7 cm bloczek z betonu komórkowego na zaprawie wapiennej z dodatkiem symbolicznej ilosci cemetu gr 24 cm ściana z bloczków akumuluje cepło, bowiem nawet w mrozy temperatura w budynku nie spada poniżej zera (budynek nieogrzewany , w fazie wykończeniowej) dzięki za odpowiedź, ktoś mnie namawia na bk tak jak u ciebie a w projekcie mam pustaka uni i jestem w kropce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profesor s 06.01.2004 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Napewno technologia szkieletowa stalowa ze względu na ekonomikę użytkowania,niskie koszty budowy,możliwość wykonania wielu prac we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinF 06.01.2004 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 No i jakie wnioskiki Chrulu????Ja zaczynam na wiosnę z silikatów i nie dam styropianu. _______________Pozdro Marcin Ps. Ktoś kiedyś na forun pisał, że "opinia jedt jak du...., każdy ma inną".Niezłe co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 17.01.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Ceramika tradycyjna12 cm na zewnątrz, 10 cm styropian, 24cm wewnątrz.Napewno ponownie wybrałbym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 18.01.2004 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Hmmmmm, a ja jeszcze nie mam, ale zastanawiałam się nad Max +wełna i jednak gonty:)Ale widzę, ze większosć ma max +styropian. Mozecie powiedzieć czym się kierowaliście???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek63 19.01.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 Każda sroczka swój ogonek chwali, więc dlaczego ja nie. U mnie ściana porotherm 3-warstwowa z 10 cm wełny. Pierwsza zima stan surowy otwarty. Stan murów bez zarzutów. Planowałem BK ale obawiałem się zawilgocenia podczas budowy (głównie chodzi o deszcze), co prawda wełnę również trzeba chronić przed zawilgoceniem ale jest to dużo mniejsza powierzchnia do zabezpieczenia. Jak oceniam swój wybór? Trafnie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts