Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bogatsi o dzisiejsze doświadczenia, gdybyście budowali kolejną chatę, to czy ponownie wybralibyści zastosowany poprzednio wybór surowca na ściany i dach ?

Nie kryję, że chcę wysondować z czego ja mam "pociągnąć" wiosenną budowę.

No, tak szczerze spod serducha !!!!!!!!!

https://forum.murator.pl/topic/13241-powt%C3%B3rzy%C5%82by%C5%9B-przy-kolejnej-bud-wyb%C3%B3r-tego-samego-surowca/

wybrałem technologie łaczona - sciana trzywarstwowa

- ceramika jako osłonówka i materiał mocniejszy

- styropian jako izolacja włozona luzem miedzy sciany

- od wewnatrz bloczek gazobetonowy - łatwy w obróbce i kuciu na instalacje,

powieszenie obrazu czy szafki to tylko wbicie gwoździa,

materiał higroskopijny pochłania pochłania i oddaje wilgotnoć do pomieszczenia w miare sytuacji

- dach - lekka kostrukcja pod blache

sciana jest na tyle gruba ze umieszczenie skrzynki elektrycznej czy gazowej w scianie nie jest problemem, a bruzdy na instalacje nie stanowia mostków

z technologi jestem zadowolony i nie zamieniłbym na dwuwarstwowa (w której gross kosztów pochłania ocieplana elewacja łatwo podatna na uszkodzenia )

uwagi mam do plastikowych łaczników rynien - zdarzaja sie pekniecia na mrozie od napręzeń

brzoza

Tak samo. Sciana dwuwarstwowa - Max + styropian z tym, że zamiast 12cm dałbym 15.

Dachówka także ceramiczna (może tylko nieco inny kolor - ale to tylko gdybanie)

Ja podobnie - BK 24cm na cienką spoinę (szczerze polecam, nawet nie tyl na mostki co na cenę vs bałagan na budowie) + 12cm styropian

Rozważyłbym położenie dachówki zamiast blachy Plannja Regola -ale tak miałem w projekcie i nie chciałem już zmieniać.

Jedyne zastrzeżenie do betonu to pęknięcia ścian - peknięcia ponoć powstają w wyniku zmian termicznych (napręzenia materiału) - ponoc BK jest na to podatny. Czy inne materiały - silikaty, porothermy itp. też to mają?

powodzenia!

wybrałem technologie łaczona - sciana trzywarstwowa

- ceramika jako osłonówka i materiał mocniejszy

- styropian jako izolacja włozona luzem miedzy sciany

- od wewnatrz bloczek gazobetonowy - łatwy w obróbce i kuciu na instalacje,

powieszenie obrazu czy szafki to tylko wbicie gwoździa,

materiał higroskopijny pochłania pochłania i oddaje wilgotnoć do pomieszczenia w miare sytuacji

brzoza

Mógłbyś podać grubość poszczególnych warstw albo w ogóle więcej szczegółów.

Tak samo. Sciana dwuwarstwowa - Max + styropian z tym, że zamiast 12cm dałbym 15.

Dachówka także ceramiczna (może tylko nieco inny kolor - ale to tylko gdybanie)

Coo?? 12 cm styropianu u Ciebie nie wystarczy ?! :oops: To ile tej skrzypiącej budowlanej pierzynki powinnam dać ja, ara z krainy mrozów, brrr...

pozdr. :p

Lubie tradycyjne technologie. W związku z pow mam 3 warstwową ścianę (K3, 15 wełna, Max 25). Chyba zmieniłbym ocieplenie z wełny na mniej podatny na zawilgocenie styropian.

Acha, dach mam z dachówki ceramicznej i tego bym napewno nie zmieniał. Wyglada pięknie i jest technologicznie doskonała.

Ściany - BK 24 cm + styropian

Dach - blachodachówka KOLBIS.

Blacha - OK

BK - Super

Styropian - okropna tandeta. Nigdy więcej nie zdecydowałbym się na ścianę 2-warstwową. Wygląda ślicznie, ale spróbuj stuknąć w to - dudni, a przy ciut mocniejszym uderzeniu zostają dziury.

Niestety to konsekwencja braku kasy i budowania etapami.

Pozdrawiam

magi

Mógłbyś podać grubość poszczególnych warstw albo w ogóle więcej szczegółów.

na zewnątrz cegła kratówka o poczwórnej objetości - symbol "K2" gr12 cm

stryropian gr 7 cm

bloczek z betonu komórkowego na zaprawie wapiennej z dodatkiem symbolicznej ilosci cemetu gr 24 cm

ściana z bloczków akumuluje cepło, bowiem nawet w mrozy temperatura w budynku nie spada poniżej zera (budynek nieogrzewany , w fazie wykończeniowej)

brzoza

- Silikaty 25cm (w piwnicy bloczki betonowe)

- styropian 10cm,

- cegła klinkierowa (do poz. gruntu bloczki betonowe)

- więźba sosnowe, pełne deskowanie, papa.

tak mam i zrobiłbym jeszcze raz.. :p

...a na wiosnę dachówka ceramiczna.

max 19

styropian 15

i tego bym nie zmienił ale zamiast max 19 wybrałbym uni 25

na wewnętrzne ścianki działowe na dole cegła pelna na górze bloczki bk

strop gęstożebrowy

dach mam pokryty gontami bitumicznymi i nigdy więcej tego materiału,

skłaniałbym się do dachówki ceramicznej.

na zewnątrz cegła kratówka o poczwórnej objetości - symbol "K2" gr12 cm

stryropian gr 7 cm

bloczek z betonu komórkowego na zaprawie wapiennej z dodatkiem symbolicznej ilosci cemetu gr 24 cm

ściana z bloczków akumuluje cepło, bowiem nawet w mrozy temperatura w budynku nie spada poniżej zera (budynek nieogrzewany , w fazie wykończeniowej)

dzięki za odpowiedź, ktoś mnie namawia na bk tak jak u ciebie a w projekcie mam pustaka uni i jestem w kropce

No i jakie wnioskiki Chrulu????

Ja zaczynam na wiosnę z silikatów i nie dam styropianu.

Pozdro Marcin

Ps. Ktoś kiedyś na forun pisał, że "opinia jedt jak du...., każdy ma inną".

Niezłe co?

• 2 weeks później...

Hmmmmm, a ja jeszcze nie mam, ale zastanawiałam się nad Max +wełna i jednak gonty:)

Ale widzę, ze większosć ma max +styropian. Mozecie powiedzieć czym się kierowaliście????

Każda sroczka swój ogonek chwali, więc dlaczego ja nie. U mnie ściana porotherm 3-warstwowa z 10 cm wełny. Pierwsza zima stan surowy otwarty. Stan murów bez zarzutów. Planowałem BK ale obawiałem się zawilgocenia podczas budowy (głównie chodzi o deszcze), co prawda wełnę również trzeba chronić przed zawilgoceniem ale jest to dużo mniejsza powierzchnia do zabezpieczenia. Jak oceniam swój wybór? Trafnie! Pozdrawiam.