Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka rolna na działkę budowlaną - formalności i koszty

deratus

Recommended Posts

Proszę o informacje jakie formalności należy dokonać aby móc budować dom jednorodzinny.Działka rolna 0,56 ha,z tej części chciałbym wydzielić ok.10-12 arów pod budowę.Na działce jest już MPZP (dopuszczona zabudowa MN).Klasa gleby III i IV .Z tego co się orientuję potrzebny będzie najpierw podział tej rolnej a następnie odrolnienie (?) tej części pod budowę.Jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji i czas załatwienia tych spraw.

Jeżeli w MPZP tak jak piszesz jest zaplanowana zabudowa mieszkaniowa (MN) to trzeba sprawdzić jakie są minimalne powierzchnie nowo wydzielanych działek - to będzie zapisane w planie (np. w mojej miejscowości to jest 15 arów, ale przeważnie to jest mniej). Następnie trzeba zlecić geodecie wydzielenie interesującego Cię kawałka. Koszt podziału to co najmniej 1500 zł (warto wypytać kilku geodetów o cenę), a czas oczekiwania różny w zależności od skrupulatności geodety, tego czy jest on zawalony innymi robotami oraz od tempa prac urzędników w starostwie - generalnie trzeba liczyć co najmniej 1 - 2 miesiące.

Ponieważ MPZP dopuszcza zabudowę to znaczy że nie trzeba już odralniać. Należy jedynie w toku uzyskiwania pozwolenia na budowę uzyskać wyłączenie z produkcji rolnej fragmentu działki - terenu, który się znajduje pod budynkiem i częściami utwardzonymi działki (podjazd, dojście, parking). Dla domów jednorodzinnych wyłączenie z produkcji rolnej obszaru do 500 m2 jest bezpłatne. Ja składałam taki wniosek o wyłączenie w starostwie, trwało to miesiąc, a rysunek do wniosku zrobił mi architekt, który policzył ile mam powierzchni do wyłączenia na podstawie projektu.