deratus 28.10.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Proszę o informacje jakie formalności należy dokonać aby móc budować dom jednorodzinny.Działka rolna 0,56 ha,z tej części chciałbym wydzielić ok.10-12 arów pod budowę.Na działce jest już MPZP (dopuszczona zabudowa MN).Klasa gleby III i IV .Z tego co się orientuję potrzebny będzie najpierw podział tej rolnej a następnie odrolnienie (?) tej części pod budowę.Jaki jest orientacyjny koszt takiej operacji i czas załatwienia tych spraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 28.10.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Jeżeli w MPZP tak jak piszesz jest zaplanowana zabudowa mieszkaniowa (MN) to trzeba sprawdzić jakie są minimalne powierzchnie nowo wydzielanych działek - to będzie zapisane w planie (np. w mojej miejscowości to jest 15 arów, ale przeważnie to jest mniej). Następnie trzeba zlecić geodecie wydzielenie interesującego Cię kawałka. Koszt podziału to co najmniej 1500 zł (warto wypytać kilku geodetów o cenę), a czas oczekiwania różny w zależności od skrupulatności geodety, tego czy jest on zawalony innymi robotami oraz od tempa prac urzędników w starostwie - generalnie trzeba liczyć co najmniej 1 - 2 miesiące. Ponieważ MPZP dopuszcza zabudowę to znaczy że nie trzeba już odralniać. Należy jedynie w toku uzyskiwania pozwolenia na budowę uzyskać wyłączenie z produkcji rolnej fragmentu działki - terenu, który się znajduje pod budynkiem i częściami utwardzonymi działki (podjazd, dojście, parking). Dla domów jednorodzinnych wyłączenie z produkcji rolnej obszaru do 500 m2 jest bezpłatne. Ja składałam taki wniosek o wyłączenie w starostwie, trwało to miesiąc, a rysunek do wniosku zrobił mi architekt, który policzył ile mam powierzchni do wyłączenia na podstawie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deratus 29.10.2009 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Rozmawiałem z geodetą (jak na razie z jednym ) podział działki wycenił na 3000 zł.Chyba trzeba rozejrzeć się za tańszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 29.10.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 W miastach ceny są wyższe, na prowincji może być taniej. Jednak nie należy brać najtańszego geodety, bo może znacznie przeciągać robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts