smarcus 28.10.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Nie wiem dlaczego, ale mi się wydaje że coś jest źle, a dokładnie chodzi mi o sposób zamontowania zaworu trójdrogowego. Czy mi sie tylko wydaje czy fachowiec coś spaprał ?Poniżej załanczam prosty schemat:http://img109.imageshack.us/img109/2003/instalacjai.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.10.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 żeby zamiast grzejnika była podłogówka to byłoby ok - a tak jaki sens ma ten zawór? ograniczanie ciepła dla kaloryferów ? ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 28.10.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Zakładam, że ten schemat to tylko uproszczenie bo też nie widzę sensu tego zaworu. Lepiej w takim przypadku dać zawór z termostatem na grzejniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarcus 28.10.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 No ale czy powrót z zaworu trójdrogowego nie powinien być przed pompa a nie za? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 28.10.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Mam coś podobnego u siebie, ale służy do obejścia pompy w przypadku braku prądu i jest na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 28.10.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Zależy do czego ma tu służyć ów zawór - czy ochrona kotła przed kondensacją(np Elektromet KWP), czy też podmieszanie obiegu grzewczego(np Q Eko z Menuetem). W pierwszym wypadku błąd, w drugim ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.10.2009 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 to na dole na powrocie to pompa? U mnie pompa jest za zaworem trójdrożnym (na zasilaniu) ale za nim jest podłogówka a nie grzejniki. Dalej nie bardzo widzę sens w obniżaniu czynnika grzewczego który zasila grzejniki. No chyba że chciałeś żeby nie szła na nie zbyt gorąca woda - to ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smarcus 28.10.2009 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Termostaty na grzejnikach są, ja też nie wiem po co ten zawór dlatego się pytam. to na dole na powrocie to pompa? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 28.10.2009 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Ja mam kocioł olejowy firmy ACV, gdzie producent dla mniejszych instalacji nie zaleca zaworu 3-d, dla większych - juz tak. U mnie montażyści zrobili i jedyny sens jego stosowania jest chyba taki, żeby woda w kotle nie wychłodziła się za bardzo przy nastawie na utrzymywanie np. 60 st. Z kolei gdy zimą nastawa wzrosnie do 80, 90, to wtedy dla obniżenia temp. wody w instalacji i co by kocioł miał łatwiej gorącą wodę przygotować (jako, że odbiór będzie mniejszy). Na razie u mnie na zaworze - prawie na maxa na przepuszczanie gorącej wody. A co do pompy - mam ją za zaworem. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikimka 28.10.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 A nie możesz zapytać fachowca po co tak zrobił?Może to zawór nadmiarowo-upustowy i chroni kocioł przed skutkami zamknięcia się zaworów termostatycznych i umożliwia obieg kotłowy w razie takiej sytuacji?M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts