Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z CZYM DO NOWEGO DOMU

jagoda_83

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów!

mam do Was pytanie, a mianowicie Co dać w prezencie, gdy wybieram się do kogoś kto właśnie wprowadził się do nowego domu? Czy tradycyjnie wybrać się z kwiatkiem? Napiszcie Wasze pomysły, albo to co Wy dostaliście od znajomych! a może był już taki wątek, to podajcie link! pozdrawiam! i zachęcam do pisania!

No patrz.

Same w rozbudowie chyba.

Ja dostałem piękną (drogą) Jukę.

To chyba było najfajniejsze, bo stała w salonie długo.

Tylko coś ostatnio z nią nie tak.

Ale można pomysłów mieć kilka.

Dobry sekator (nawet szpadel, taczka, rękawice ochronne dla tych bez kasy)

Może być poradnik ogrodnika.

Może być Roundap - na chwasty - bezwzględnie sie przyda.

Lampa marynarska - pod taras, zarodki grzybów jadalnych kupione na Allegro, coś na krety w ogrdzie.....pomysłów pożytecznych na parapetówę jest ogromna ilość

Drzewko do posadzenia albo krzew, mosiężna klamka do futki....

Masa,masa pomysłów

Jeszce mi sie przypomniało.

Numerek na skrzynkę pocztową i na drzwi.

A najpiękniej by było jakby zamówił ktoś niebieską tabliczkę z numerem ulicy - taka jak na mieście - na płot.

Już

I o psie złym - co to pilnuje domu.

I nalepkę o monitoringu - którego akurat bym nie miał akurat, itd,itd....

I o psie złym - co to pilnuje domu.

ja już mam taką obiecaną w prezencie od mojej mamy:

"zły pies, a gospodyni jeszcze gorsza"

:lol:

a poza tym w prezencie można kupić

kołatkę na drzwi - w komplecie do mosiężnej klamki

jak numerek na skrzynkę, to skrzynka na listy też nie będzie do rzeczy

zestaw do gmerania w kominku (jeśli oczywiście jest kominek)

lampę na komodę w jadalni

oryginalną wycieraczkę

donicę na roślinki tarasowe

zestaw bibelotów do łazienki typu pojemnik na mydło, kubełek na szczoteczki, etc.

szafeczkę na klucze (niekoniecznie taką paskudną metalową, można na allegro znaleźć starocie przerobione na szafeczki z haczykami)

wszystko zależy, ile rzeczy ze starych śmieci trafiło na nowe miejsce, bo mam znajomych, którzy przeprowadzając się do nowego domu mieli przysłowiowe łóżko, dwa talerzyki, dwa widelce i jeden nóż do chleba - wtedy jest łatwiej, bo co byś nie kupiła, to i tak się przyda

gorzej, jak wszystko jest, a coś trzeba dać :lol:

Pozdrawiam,

Armidia

ja bym nie dawała niczego, co jest wystrojem wnętrza, chyba że znałabym dokładnie gusta mieszkańców domu. A nawet jak się te gusty zna, to i tak można stworzyć obdarowanym tylko problem, bo często z takimi prezentami bywa tak, ze nie pasują nam one do naszej wizji, a głupio je jakos schowac - bo to prezent.

Ale fajny pomysł z tą wycieraczką, tabliczką z numerem.

Mozna tez sprezentowac cos, co pomaga w kuchni, ale nie stoi na widoku: jakieś akcesoria kuchenne.

Ja osobiście kupiłabym kubki np. z Rosenthala, albo filiżanki jesli domownicy nie pijają z kubków. Tak by można było sobie przyjemnie wypić kawkę czy herbatę na tarasie. Rosenthal (ale nie tylko) ma bardzo ładne rzeczy, a wprowadzając się do nowego domu jest tyle rzeczy do kupienia, ze w pierwszej kolejności kupuje się potrzebne/niezbędne dopiero potem coś dla zwykłego kaprysu.

ja bym nie dawała niczego, co jest wystrojem wnętrza, chyba że znałabym dokładnie gusta mieszkańców domu. A nawet jak się te gusty zna, to i tak można stworzyć obdarowanym tylko problem, bo często z takimi prezentami bywa tak, ze nie pasują nam one do naszej wizji, a głupio je jakos schowac - bo to prezent.

Ale fajny pomysł z tą wycieraczką, tabliczką z numerem.

Mozna tez sprezentowac cos, co pomaga w kuchni, ale nie stoi na widoku: jakieś akcesoria kuchenne.

Ja osobiście kupiłabym kubki np. z Rosenthala, albo filiżanki jesli domownicy nie pijają z kubków. Tak by można było sobie przyjemnie wypić kawkę czy herbatę na tarasie. Rosenthal (ale nie tylko) ma bardzo ładne rzeczy, a wprowadzając się do nowego domu jest tyle rzeczy do kupienia, ze w pierwszej kolejności kupuje się potrzebne/niezbędne dopiero potem coś dla zwykłego kaprysu.

można klapkę na muchy. przyda się.

Ja podobnie jak Zeljka pytam, co komu pasuje, bo wiem, że można nie trafić w gust. Jak kupiłam chałupe, to dostałam sporo kłopotliwych prezentów, które mi do niczego nie pasują, a których nie mogę wyrzucić. Na przykład firankę do konkretnego pokoju z masą falbanek, prasowanie których doprowadza mnie do szału. Dodam, że nie lubię firanek z falbankami :roll:

Popiersie papieża, obraz ze skóry :-? , który do niczego nie pasuje i leży w piwnicy (darczyńca ciągle dopytuje, kiedy go powieszę) itp.

Przyjaciółka wykańcza dom. Obiecałam, że kupię jej szuflę do odśnieżania - tak dla śmiechu. A jeśli chodzi o prezent "na nowy dom" - to zapytam co by chciała, żeby obie strony były zadowolone (ja nie wyrzucę pieniędzy w błoto a ona nie będzie miała kłopotu z niewygodnym prezentem).

dziękuję wszystkim za wpisy!

to rzeczywiście jest problem, z tym prezentem, bo nie zawsze tak jak piszecie można trafić w gusta gospodarzy i co potem? ktoś sztucznie będzie udawał że mu się prezent podoba trzymając go w piwnicy?

myślę, że dobrym prezentem jak piszecie jest coś praktycznego, co nie musi być trzymane na "wystawie", a jest potrzebne w każdym domu!

piszcie jeszcze!

Napiszę co ja lubię dostawać "do domu". Ręczniki, sztućce, gary, ściereczki kuchenne, bo to mi sie szybko zużywa albo gubi :oops: (a nie leży na wierzchu, więc nie musi specjalnie pasować).

Z tymi kołatkami, albo numerami to bym sie zastanowiła, bo dostałam kiedyś kołatkę - wielki lwi łeb, z którą nie wiedziałam co zrobić. :wink:

Z tymi kołatkami, albo numerami to bym sie zastanowiła, bo dostałam kiedyś kołatkę - wielki lwi łeb, z którą nie wiedziałam co zrobić. :wink:

pomalować na jakiś oczojebny (przepraszam) kolorek , jasne złoto by było ładne :roll: i wyeksponować :D

pomalować na jakiś oczojebny (przepraszam) kolorek , jasne złoto by było ładne :roll: i wyeksponować :D

I w Boże Narodzenie wieszać mu u pyska wianki :lol:

Z flaszką .. Gość z flaszką jest zawsze mile widziany

o i to jest konkretna odpowiedź :wink:

Jak moja siostra robiła parapetówę, jeszcze nie mieszkali, bo nie mieli podłączonej kanalizy, to co Tinek kupił w prezencie, a to

http://img249.imageshack.us/img249/32/wiadro.jpg

wszystkim się prezent podobał i choć nie w tym celu do jakiego był przeznaczony :D używany do dzis

pozdrawiam

TINEK

Ja również się zastanawiam nad prezentem na parapetówkę. Mam jeszcze tydzień, żeby coś kupić. Myślę o karafce na winko, ale może coś innego się przytrafić :wink: W każdym razie umówiłam się z koleżanką, że jak coś mi wpadnie w oko to zadzwonię i ma zatwierdzić czy się przyda, czy już może ma cosik takiego.

Jakiś czas temu, też byliśmy na parapetówce i też dzwoniłam do koleżanki, żeby sobie wybrała co chce. Troszkę się opierała, ale jak jej zakomunikowałam, że właśnie stoję przy filiżankach to szybciutko stwierdziła, że jednak wolała by półmisek na wędlinkę, albo widelczyki do ciasta. Okazało się, że miała już 2 komplety filiżanek od wcześniejszych zwiedzających :D