krzychu1 02.01.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Ogólnie wiadomo, że lepiej jest wysuszyć drewno na więźbe niż budować ze świeżego. Tyle teoria.Praktycznie, zwłaszcza górale, budują z drewna prosto z tartaku. Wiadomo- tańsze. Proszę o refleksje osoby, które tak zrobiły; czy kłopoty z tym związane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu1 04.01.2004 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 czy o forum ekspertów i urzytkoewników czy czytaczyproszę o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 04.01.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Wejdź w "szukaj" i wpisz "drewno na więźbę". Było już sporo wypowiedzi na ten temat wcześniej, więc możesz skorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 04.01.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 słuchaj, moim zdaniem po kilku miesiącach nie widać różnicy wiec poco przepłacać? Też się nad tym zastanawiałem swego czasu ale fachowiec mi przetłumaczył ze dla niego to nawet lepiej ze robi z mokrego bo może z krokwiami robić prawie wszystko (znaczy kształtować), a dla mnie nie ma różnicy o ile nie mam zamiaru wkładać wełny w krokwie w ciągu kilku miesięcy po zakończeniu układania krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 04.01.2004 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Cóż wyobraź sobie sytuację że kupujesz mokre drewno i budujesz więźbę i od razu kładziesz docelowe pokrycie wraz z oknami dachowymi. I mokre drewno nieco "popracuje" i dach się zrobi krzywy - co wtedy zrobisz? Moim zdaniem z "mokrego" drewna można budować wyłącznie wtedy gdy między postawieniem więźby a położeniem docelowego pokrycia mija ok. 6-12 miesięcy (bo jak się pokrzywi to możesz "poprawić") i oczywiście należy zapomnieć o ocieplaniu takiego dachu przez 12 miesięcy (bo wełna zawilgnie).... Wybór pomiędzy suchym a mokrym drewnem to wybór pomiędzy "wolnym" a "szybkim" budowaniem - dużo też zależy od ceny pokrycia (bo jeśli jest ono drogie (np. dachówka ceramiczna)) to nie radzę w tym miejscu wybierać drogi "tańszej" bo po prostu za dużo się ryzykuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 04.01.2004 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Trochę nie na temat. Ostatnio mam szczęście natrafiania na posty Karlosa_m. Być może narażę się, ale mam wątpliwości co do doświadczenia budowlanego tegoż. Przerażają mnie niektóre rady Karlosa_m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts