Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niskie (bardzo) ciśnienie tętnicze

Kasiorek

Recommended Posts

Kasiorku, trzeba przetrzymać i po którymś razie się przyzwyczaisz do smaku - a zieloną herbatkę lubisz :roll: to takie błotko w smaku a też ciśnienie podnosi :lol:

Ale czy używając leków, które używasz możesz jednocześnie podnosić ciśnienie :roll: może lekarz powinien Ci inaczej leki ustawić :roll:

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A może macie inne sosoby na podanie yerba mate. Kupiłam i po jednym uzyciu stwierdziłam że to nie jest to co tygryski lubią. paskuda brrr. Może mozna zaparzyc jak normalną herbatkę, tylko czy taki słaby napar pomoże ?

Do yerby "dorastałam " długo , pierwsza reakcja taka jak Twoja :-? :D pół roku przerwy, potem delikatne próby ,

na początku piłam bardzo słabą , z miodem i imbirem (z dowolnym sokiem też jest niezła) , potem coraz mocniejszą i coraz mniej dodatków wrzucałam , teraz piję bardzo mocną z odrobinką miodu .

tylko pamiętaj żeby jej nie traktować wrzątkiem bo szkoda witaminków i innych dobroci które zawiera :D

• 3 weeks później...

jak tam bardzoniskociśnieniowcy ?

ja chyba się wypiszę z klubu :( skoczyło mi ciśnionko dziś do 150 :o

drugi raz w ciągu raptem dwóch tygodni :-? piwem się ratuję ale pewnie muszę do jakiegoś lekarza się udać bo czuję się jakbym miała bombę w głowie :-?

A powiedzcie jeszcze, czy też tak macie, że przy byle okazji spada Wam temperatura? Przy większości infekcji zamiast gorączki 36,0 stC, bez infekcji zresztą też :-?

W połączeniu z brakiem ciśnienia to już całkiem żyć się nie da, a do zwolnienia się nie kwalifikuje :-?

jako że prawie nigdy nie gorączkuję (a przy 37 chodzę po ścianach), ostatnio zmierzyłam sobie po zdrowemu i okazało się że mam 36,4 pomiar kilka razy powtórzyłam i wynik zawsze w tych granicach

tylko po co te skoki ciśnienia w górę ? nauczyłam się żyć z niskim

A powiedzcie jeszcze, czy też tak macie, że przy byle okazji spada Wam temperatura? Przy większości infekcji zamiast gorączki 36,0 stC, bez infekcji zresztą też :-?

W połączeniu z brakiem ciśnienia to już całkiem żyć się nie da, a do zwolnienia się nie kwalifikuje :-?

OK, ja tak mam. I jak pisze matka dyrektorka - 37 stopni u mnie to już tragedia.

I Piotruś ma te same objawy, co czasem muszę długo tłumaczyć lekarzom na całodobówce :-?

OK, ja tak mam. I jak pisze matka dyrektorka - 37 stopni u mnie to już tragedia.

I Piotruś ma te same objawy, co czasem muszę długo tłumaczyć lekarzom na całodobówce :-?

Czyli mamy przerąbane :-?

Najgorzej to rano wstać w takim stanie :x

z netu:

Dlaczego jest takie niskie

Gdzie jest granica pomiędzy niskim a normalnym ciśnieniem? Specjaliści uważają, że poniżej 90/60 mm Hg zaczyna się hipotonia. W zależności od przyczyny może mieć ona różny charakter.

• Niedociśnienie pierwotne Jest najczęściej spotykane. Miewają je głównie młode kobiety. Prawdopodobną przyczyną jest wrodzona wiotkość ścian naczyń krwionośnych, które są za mało napięte i nie stawiają wystarczającego oporu przepływającej krwi. Powoduje to obniżenie ciśnienia, niedokrwienie tkanek i związane z tym dolegliwości. Nasilają je spadek ciśnienia atmosferycznego i upał.

Niedociśnienie wtórne Jest objawem wielu chorób, np. niewydolności krążenia, zaburzeń rytmu serca, zwężenia aorty, cukrzycy oraz zaburzeń hormonalnych. Leczenie tych chorób normuje ciśnienie.

Niedociśnienie ortostatyczne To gwałtowny spadek ciśnienia związany z szybką zmianą pozycji (np. z leżącej na siedzącą) lub długim staniem. Doświadczają go osoby z prawidłowym ciśnieniem, a nawet nadciśnieniem. Przyczyną są zaburzenia w regulacji krążenia pojawiające się przy zmianie pozycji ciała i w efekcie spadku ciśnienia.

[Rady dla hipotoników

Nie tylko kawa podnosi ciśnienie. Są jeszcze inne sposoby, dzięki którym poczujesz energię.

• 1. Gdy ciśnienie szybko spada, zażyj np. Glucardiamid, Cardiamid-Coffein, Cardiamidum. Stosuj te leki w sytuacjach podbramkowych.

• 2. Jeśli zrobi ci się słabo, usiądź i zrób głęboki skłon. Spowoduje to wypchnięcie krwi z nóg i jamy brzusznej w kierunku serca i podniesienie ciśnienia.

• 3. Unikaj gwałtownych zmian pozycji ciała. Rano zaś, zanim wstaniesz z łóżka, poprzeciągaj się, zrób rowerek, żeby pobudzić krążenie.

• 4. Masz mdłości, problemy z koncentracją, robi ci się duszno z powodu zbyt niskie- go ciśnienia- wyjdź na świeże powietrze.

• 5. Pij ok. 3 l płynów dziennie i w przeciwieństwie do nadciśnieniowców nie ograniczaj spożycia soli. Zwiększysz objętość krwi, a tym samym i ciśnienie.

• 6. Daj się namówić na ćwiczenia, ruch pobudza krążenie.

• 7. Jedz często, ale mało. Głód i obfite posiłki mogą spowodować spadek ciśnienia.

Źródło: Naj nr 50/2007

.

Bardzo fajny wykład

właściwie wszystko tu jest napisane :lol:

Dodam, ze najczęściej niedociśnienie jest bez przyczyny i przestawienie się na mocno słone potrawy sprawę likwiduje.

jakoś tak mi się składa, że wszyscy, którzy skarżą się na niskie ciśnienie, mało solą. Często to wychodzi dopiero w rozmowie, bo tak z marszu, to każdy woła - nie, ja solę normalnie :wink:

A że przy niskim ciśnieniu serce szybko bije, to się nawet nie dziwię. Tak na zdrowy rozum wiotkie naczynia stawiają mały opór, to i przyspiesza. Nie jest to zbyt dobre.

Warto jednak zrobić USG serca. czasem przyczyną są wady.

Ja solę dużo, albo bardzo dużo - widzę to głównie po minach współstołowników :lol:

O ilości wypijanych płynów to już nawet nie będę opowiadać, ale te 3 litry to minimum :roll:

Specjalnie mi to ciśnienia nie podnosi :roll:

Może dlatego, że u mnie to dziedziczne?

Dodam tylko, że na przykładzie ojca widzę, że przechlapane jest być niskociśnieniowcem po zawale - więc dbałość o serducho jak najbardziej na miejscu :wink: