Zabójca Komarów 29.10.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Witam, mam do zrobienia podłogę w piętrze, strop jest betonowy "sezonowany" kilkanaście lat i jest słaby. Niestety jest krzywy, płaszczyzna opada minimalnie w dół, są spore nierówności, garby, dołki. Wiem, że poziomuje legary za pomocą klinów, ale nie wiem jak to dokładnie zrobic, w jaki sposób. Jakiej szerokości muszą byc te kliny? Czy legary muszą być koniecznie przytwierdzane do betonu?Kładę je bezposrednio na beton bez folii paroizolacyjnej, pomieszczenia niżej są ogrzewane. Na legary pójdą płyty OSB 22 mm, rozstaw legarów 50 cm, a między nie wkładam styropian o gubości 5 cm. Legary 8x10 cm. Zastanawiam się czy warto wytłumic płyty, podkładając np. filce na legary i do tego przykręcic płyty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 29.10.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 co rozumiesz przez minimalne opadanie w dół ? może lepiej zrobić wylewkę samopoziomującą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabójca Komarów 29.10.2009 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Tzn. jest około 1-2 cm różnicy przy naprzeciwległych scianach. Może było by lepiej wylewką, ale strop jest słaby. Także jestem zmuszony inną metodę zastosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.10.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Witam, mam do zrobienia podłogę w piętrze, strop jest betonowy "sezonowany" kilkanaście lat i jest słaby. Niestety jest krzywy, płaszczyzna opada minimalnie w dół, są spore nierówności, garby, dołki. Wiem, że poziomuje legary za pomocą klinów, ale nie wiem jak to dokładnie zrobic, w jaki sposób. Jakiej szerokości muszą byc te kliny? Czy legary muszą być koniecznie przytwierdzane do betonu? Kładę je bezposrednio na beton bez folii paroizolacyjnej, pomieszczenia niżej są ogrzewane. Na legary pójdą płyty OSB 22 mm, rozstaw legarów 50 cm, a między nie wkładam styropian o gubości 5 cm. Legary 8x10 cm. Zastanawiam się czy warto wytłumic płyty, podkładając np. filce na legary i do tego przykręcic płyty? Kliny o bardzo małym kącie rozwarcia posłużą Ci do odpowiedniego wypoziomowania legarów. Po wypoziomowaniu każdego z nich, przygotuj odpowiedniej grubości podkładki i podłóż pod legar co 50 cm z jednoczesnym przyklejeniem. Następnie przytwierdż legar do podłoża śrubami. Jeśli rezygnujesz z folii paroizolacyjnej, zapewnij podłodze odpowiednią wentylację. Podkładki filcowe napewno korzystnie wpłyną na akustykę podłogi. Co do grubości legarów ich rozstawu. grubości styropianu czy płyty OSB to jest ok. Zainstaluj płytę OSB z wpustem i wypustem. To jest jedno z trwalszych rozwiązań, na pewno są inne, być może lepsze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabójca Komarów 30.10.2009 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Rozumiem, a czy to przykręcanie śrubami jest konieczne? Rozmawiałem z kimś starszej daty co układa podłogi i twierdził, że wystarczy tylko położyc legary i przykręcic płyty. Wolałbym uniknąc żmudnego wiercenia w betonie. Planuję szczeliny wypełnic pianką montażową.A w jaki sposób zapewnic wentylację? Płyty ze sobą będą miały zgodnie z instrukcją dylatację 3 mm, a z scianą 12 mm.Niestety kupiłem zwykłe płyty osb3 70 zł za płytę, takie z wpustami były droższe o 20 zł, co przy dwudziestu parę płyt, stanowi sporą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fabians 30.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Zobacz wątki kładzenia podłogi w dziale Zrób to sam. Legary przykręcamy kotwami do posadzki, ponieważ jak chcesz dobrze zrobić to musisz a nie jakąś fuszerkę a potem ręce załamywać bo skrzypi. http://forum.muratordom.pl/jak-polozyc-deski-tarasowe-krzywe-podloze,t167220.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/jak-polozyc-podloge-z-desek,t144527.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/kto-ukladal-podloge-z-desek-sosnowych-na-legarach,t63553.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/sami-kladziemy-podloge-z-desek-wskazowki,t150028.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/podloga-na-pietrze-z-czego-zrobic-ja-najbezpieczniej,t143407.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/poziomowanie-legarow,t141503.htm?highlight=legary http://forum.muratordom.pl/remont-podlogi-drewnianej-podsumowanie,t144010.htm?highlight=legary itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.10.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Rozumiem, a czy to przykręcanie śrubami jest konieczne? Rozmawiałem z kimś starszej daty co układa podłogi i twierdził, że wystarczy tylko położyc legary i przykręcic płyty. Wolałbym uniknąc żmudnego wiercenia w betonie. Planuję szczeliny wypełnic pianką montażową. A w jaki sposób zapewnic wentylację? Płyty ze sobą będą miały zgodnie z instrukcją dylatację 3 mm, a z scianą 12 mm. Niestety kupiłem zwykłe płyty osb3 70 zł za płytę, takie z wpustami były droższe o 20 zł, co przy dwudziestu parę płyt, stanowi sporą kwotę. Przytwierdzenie legarów jest konieczne . Szczeliny dylatacyjne mogą posłużyć jako wentylacyjne, jednak pamiętaj o nacięciach w tylnej części listew przyściennych, które umożliwią przepływ powietrza. Jeśli masz płyty bez "felcu" to przykręć drewnianą podkładkę na swobodnym styku płyt.Układaj legary, biorąc pod uwagę format płyt.Pianka montażowa jako wypełnienie to jedno z rozwiązań.Przyjemnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek.Bud 31.10.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 mozna legary i mocowac mechanicznie i nie mocowac wcale do podloza, zalezy wszystko od rodzaju podlogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zabójca Komarów 14.11.2009 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 W końcu wynająłem ludzi z wykończeniówki i układają legary z podkładkami, szczeliny wypełniają pianką. Na legary dałem 3 mm paski pianki dla lepszego tłumienia i na to przykręcamy płyty. Pożniej się zastanowię jaki podklład pod panele zastowac, tak by dobrze wytłumiało dzwięki. Jak chodzę energiczniej po płytach to trochę dudni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1943 19.04.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 19.04.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 W końcu wynająłem ludzi z wykończeniówki i układają legary z podkładkami, szczeliny wypełniają pianką. Na legary dałem 3 mm paski pianki dla lepszego tłumienia i na to przykręcamy płyty. Pożniej się zastanowię jaki podklład pod panele zastowac, tak by dobrze wytłumiało dzwięki. Jak chodzę energiczniej po płytach to trochę dudni. A izolacja akustyczna między legarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts