civic9 30.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 nie jest to akt sprzedaży skoro nie doszło przeniesienia własności, nie ma co opisywać własnymi słowami, jeśli chcesz pomocy, bo tu się liczą niuanse. była to pewnie umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego lub warunkowa umowa sprzedaży (jeśli było prawo pierwokupu dla skarbu państwa lub agencji rolnej), ale mniejsza o to - jeśli Ci mówią, że przeniesienie własności dopiero nastąpi to pewnie na to spojrzeli i mają rację. realnym zabezpieczeniem może być jedynie wpis o poddaniu się kupującego egzekucji zgodnie z art. 777 KC, myślę że notariusz to wpisze z automatu. oczywiście jak już wcześniej wspomniano zapis o tym, że zapłata będzie z kredytu, na konkretny Wasz numer konta - też warto wpisać. no i oczywiście kupujący przedstawią jakąś promesę kredytową. choć to o kredycie w sytuacji nieuczciwości nic nie pomoże, ale choćby zabezpieczy przed przechwyceniem kasy z kredytu przez kupującego, jeśli do wypłaty kredytu dojdzie. zapis o egzekucji tak jak pisałem wcześniej daje szansę na szybką egzekucję z komornikiem, w tym odzyskanie działki. nic więcej się tu nie da wymyślić. nie ma co panikować, dziesiątki tysięcy nieruchomości zmieniają tak właściciela. zakładam, że bank nie zgodzi się na wypłatę kasy przed aktem przenoszącym własność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Moim zdaniem najlepiej byłoby, gdyby to bank przekazywał pieniądze na Wasze konto.No i przywołanie art. 777 (równolegle lub zamiast). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magsos 08.12.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Ja też kupowałam działkę częściowo na kredyt. Takie to były etapy:I - spisaliśmy umowę przedwstepną (bez natoariusza) z zadatkiem pozostała część należnej kwoty była finansowana z kredytu bankowego.II - poszlismy z tym do banku i na jej podstawie (i oczywiście jeszcze innych dokumentów) podpisaliśmy umowę z bankiem na udzielenie kredytu.III. Następnie podpisaliśmu umowę sprzedaży oraz Oświadczenie o ustanowieniu hipoteki kaucyjnej u notariusza.W akcie jest zapisane jaka część jest płatna przez bank i na jakie konto,żaden bank nie wypłaca kredytu osobą które go biorą, tylko w tym przypadku właścielowi działki. W akcie mamy też wpisany numer umowy kredytu i nr księgi wieczystej na której ustanowiona będzie hipoteka.IV z aktem poszliśmy do Sądu, żeby złożyć o wpis hipoteki.V z potwierdzeniem z Sądu i z aktem notarialnym wracamy do banku i dopiero wtedy pieniądze zostały przelane właścicielowi działki. W dwóch dość ważnych paragrafach mam wpisane: "Państwo X zobowiązują się wydać kupującym przedmiot niniejszej umowy - po zapłaceniuy całej ceny sprzedaży - nie później niż w terminie do dnia ...., na co Państwo Y wyrażają zgodę" Państwo X i Państwo Y w związku z podjętymi wyżej zobowiązaniami poddają się wzajemnie względem siebie, co do zapłaty reszty ceny sprrzedaży oraz wydania przedmiotu niniejszej umowy w terminiach określonych wyżej - egzekucji z całych swoich majątków, wprost z aktu niniejszego stosownie do art. 777 par. 1 pkt. 4 kodeksu postepowania cwylinego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 08.12.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 III. Następnie podpisaliśmu umowę sprzedaży oraz Oświadczenie o ustanowieniu hipoteki kaucyjnej u notariusza. W akcie jest zapisane jaka część jest płatna przez bank i na jakie konto, ż a d e n bank nie wypłaca kredytu osobą które go biorą, tylko s p r z e d a j ą c e m u. W akcie mamy też wpisany numer umowy kredytu i nr księgi wieczystej na której ustanowiona będzie hipoteka. IV z aktem poszliśmy do Sądu, żeby złożyć o wpis hipoteki. V z potwierdzeniem z Sądu i z aktem notarialnym wracamy do banku i d o p i e r o w t e d y p o d p i s u j e m y w n i o s e k o u r u c h o m i e n i e kredytu i pieniądze zostały przelane sprzedającemu działkę troszkę dodałam od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts