Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś jest niezadowolony z silki?

Gość AWAga

Recommended Posts

Gość AWAga
A może ktoś mnie zniechęci do tego materiału na który tak się uparliśmy. Do najbliższej cegielni silki mamy ponad 250 km, ale skład psb obiecał nam transport za darmo. Na własne oczy nigdy nie widzieliśmy domku z silki.

Gość jagoda5
Nie jestem fachowcem więc nie mogę wypowiadać się, jak budować. Nasz dom w woj. dolnośląskim jest z muru trzywarstwowego z wełną mineralną w środku. Cegła elewacyjna nazywała się chyba łupana i uzupełniona jest elementami z zółtego klinkieru. W domu gdzieniegdie cegła elewacyjna również została wykorzystana . Z tej samej cegły będzie obudowa kominka. Na pewno mogę stwierdzić że elementy z piórem i wpustem są dobrze dopasowane i np. zbędne jest tynkowanie łazienek. Za transport nie płaciliśmy. Pewnie był w cenie materiałów.

Ja również zastanawiałem się nad domkiem z silki, ale patrząc na ostatnio panujące mody zrezygnowałem.

Moda na kanadyjczyki (ofiarą padł mój Tata)

Jeszcze kilka lat temu słyszało się że kanadyjczyk jest odpowiedzią na nasze problemy mieszkaniowe. Moda minęła ... nawet mój Tata (niegdyś gorący zwolennik tej technologii) ostatnio wycofuje się ze swoich poglądów i chciałby wybudować nowy dom z cegły.

Moda na Ytonga

Sąsiad wybudował z Ytonga nawet piwnice (mocno ją zabezpieczając wilgociowo). Po kilku latach jego piwnice można było wyskrobać łyżką stołową jak lody waniliowe.

Moda na Poroterm

Czy zauważyliście że właściciele składów budowlanych, fachowcy już nie chcą budować z porotermu?

Ja na swojej budowie preferowałem tradycyjne technologie (MAX i dachówka ceramiczna). Uważam że jeżeli coś się sprawdzało przez setki lat to teraz tez wytrzyma próbę czasu. Jedynie czego żałuje to skuszenia się na wełnę mineralną w ścianach budynku. Technologia ma jedną, jedyną wadę.... wełnę można zalać. A jeżeli nawet nie zalejesz to będziesz się denerwował przy byle mżawce