Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docinanie i klejenie gresu łupka i innych kamieni.

pixon

Recommended Posts

Witajcie

Czas sie rozejrzec za jakims fachowcem, ale najpierw chcialem sie dowiedziec od doswiadczonych co i jak zeby mi glupot nie wciskali. Czy do ciecia i ukladania na scianach łupka i kamienia(marmur, trawertyn) potrzebne sa jakies specjalne urzadzenia/umiejetnosci glazurnika/kleje? :) W sumie nie bedzie tego duzo bo jakies 5-6 m2 łupka w polaczeniu z jakims marmurem/trawertynem w plytkach 30x60cm, z czego docinania bedzie wymagalo okolo 8-10 plytek.

Na podlodze bedzie gres polpolerowany 60x60 cm w ilosci 12m2, ale tu chyba nie potrzeba jakis specjalnych umiejetnosci?, slyszalem tylko ze przy tak duzych plytkach przydalby sie jakis elastyczny klej?

Zastanawiam sie tez, czy klasc to bez fug? Blok chyba juz w miare osiadl bo ma jakies 10 lat wiec chyba nie powinny wystepowac jakies naprezenia?

PS. Jak to jest w koncu z ta impregnacja, czy trzeba to robic PRZED ulozeniem, czy tylko po?

PS2. Czy impregnat jest ten sam do gresu, marmuru, trawertynu i łupka?

• 6 months później...

Witam, podciagam temat montazu i impregnacji.

Zakupuje do mojej lazienki mozaike marmurowa szlifowana (niepolerowana), ktora bedzie kladziona miedzy zwyklymi plytkami, oto projekt:

http://lh5.ggpht.com/_I7YVvgdE-Jw/S9qryBQOepI/AAAAAAAAG_k/P6sUUdTfk_E/s720/1.jpg

Moje pytania to:

1. Ponizej zebrane z roznych watkow materialy montazowe, czy to wszystko?

- na calosci uzyty elastyczny "biały klej" do marmurow (typu Altas Plus Bialy) - takze pod zwyklymi plytkami zeby nie ryzykowac przebarwieniami na marmurze

- izolacja tzw. folia w płynie,

- nieprzebarwiająca zaprawa klejowa do kamienia (to nie to samo co klej...?),

- tasma systemowa w naroznikach,

- fuga niebarwiaca - JAKA?

- impregnat.

No i teraz tak, czy za duzo czy za malo tych produktow? :) bo skompletowalam z roznych postow i niektore moga sie wykluczac.

2. Impregnacja - przed czy po, czy jedno i drugie? I czym?

Tej mozaiki jest stosunkowo malo, no i sam fakt ze to male kawaleczki, sprawiaja ze o odbarwienia, czy pozniejsze slady uzytkowania AZ TAK sie nie martwie bo i tak juz teraz cegielki roznie wygladaja wiec powinno to zaniknac.

Jestem jednak absolutnie przerazona ewentualnym przeciekaniem itd wiec czy na pewno wymienilam wszystko co musze by bylo to dobrze zaimpregnowane przed woda? Moge dokupic, cokolwiek byle bylo bezpiecznie.

3. Efekt mokrego kamienia

Czy to ten sam impregnat co generalnie jest do marmurow wymagany? Czy inny / kolejny produkt?

4. Codzienne uzytkowanie

Jaki srodek czyszczacy, najlepiej ochronno-odswiezajacy kolor? Mieszkanie bedzie na wynajem wiec chce potencjalnym najemcom nakupic odpowiednich srodkow zeby potem jakiegos badziewia nie stosowali.

5. Roznice w poziomach miedzy glazura a kamieniem

Oczywiscie ta mozaika kamienna jest wyzsza niz moje plytki. Na scianie mi to nie przeszkadza ale na podlodze lepiej zeby poziomy byly wyrownane. Czym glazurnik powinien to zrobic?

Jakie firmy i produkty polecacie? Cena nie gra roli, zalezy mi na jak najlepszym efekcie.

Prosze o pomoc gdyz montaz lazienki juz niedlugo a ja nie ufam do konca mojemu glazurnikowi :bash:(...co zrobic jak ktos ma taka nature...)

Edytowane przez natienka