Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co pamietam to kominy dymowe mozna stawiać tylko z cegły pełnej, ale nie wiem czy może to być cegła silikatowa. Myślę ,że na pewno jako obudowa komina stalowego czy innego systemowego nie powinno być problemu.

Przepraszam Adam ale chyba już przesadzacie ... Wszyscy z ta Silka.

Obok mnie buduje się sąsiad ... oczywiście z silki. Buduje się już 2 rok i widzę co się dzieje. Cegła na budynku od wilgoci osiąga bardzo piękny zielony, omszały kolor. Przy moim Maxie tego nie widziałem. a budowałem przecież w podobnej strefie klimatycznej i podobny budynek.

Materiał jest modny ale inny znajomy mówi że cholerycznie zimny. Opierając się na jego słowach odnoszę wrażenie że chłopak nie jest zadowolony z budynku z silki pokrytej 12 cm warstwą styropianu. Dziwne co?

Henzo,

a skąd masz taką informację. Producent dość zdawkowo napisał w ofercie handlowej, że "pierwsze zmiany zachodzą dopiero w temp. powyżej 600 stopni C. Z wyrobów wapienno-piaskowych mogą być zatem wykonywane ściany przeciwpożarowe, kominy i kotłownie".

Nie ufam producentowi i dlatego pytam?

Sam buduję dom z silikatów. Szukając informacji na ten temat znalazłem. iż z silikatów mogą być wykonane kanały wentylacyjne, ale nie dymowe z uwagi na zachodzące reakcje chemiczne i tylko to jest przeszkodą, a nie temperatura.
am00 - byłem bardzo w temacie przy projektowaniu domu, dlatego pomimo domu z silikatów, kominy dymowe mam z cegły ceramicznej pełnej a wentylacyjne z kształtek ceramicznych obudowanych silikatami... :p