Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

żywność organiczna

Renia

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Trurl jada tylko nieorganiczną niestety, sałatki z gwoździ i wiórów z tokarki, steki z płytek PVC, ciastka ze styropianu przekładane pianką montażową, a to wszystko polane obficie olejem mineralnym - sorry - nie pomoże...

zmiany zaobserwowane po dłuższym czasie ?

kupy w kształcie kół zębatych :D

Reniu, czy to Ty się kładłaś przed konwojem samochodów ciężarowych z odpadami z elektrowni atomowej, wiezionymi do utylizacji?

W domu siedzisz przy kaganku oczywiście, ogrzewasz się ogniskiem rozpalonym na krowim łajnie i broń Boże nie korzystasz z telefonu komórkowego bo promieniuje....

Tak, my kupujemy produkty w hipermarketach, sklepach przeróźnych, w piekarni za rogiem (czasem sam chlebek upiekę - niestety korzystając z prądu - a kysz!).

baba z cielęciną zawiniętą w gazetę już nie przychodzi, na hali targowej w Gdyni mleko i nabiał - a kysz! - atesty mają, żadnej salmonelli RIP - biedaczka zdechła...

My - przynajmniej moja Rodzina i ja - nie mamy czasu na pierdoły, uważamy, że w marketach nie tylko śmieci - trzeba umieć kupować, a bynajmniej nie jadamy czipsów popijanych Colą, stać nas na przykład na stek ze świeżego tuńczyka, ale i kaszankę i żurek - czy są organiczne - nie wiem - mi służą...

Stolec w normie - nie jakieś tam koła zębate :D

Żywnośc organiczna na pewno jest zdrowsza, bo jest bardzo kontrolowana i sprawdzana pod kątem użycia sztucznych nawozów, sztucznych pasz dla zwierząt rzeźnych (np. takich na bazie mączek kostnych z wołowiny stosowanych w żywieniu... krów), dodatków hormonalnych i różnych innych paskudztw.

Reniu - po prostu spróbuj.

W marketach i we wszystkich innych sklepach mozna dostać żywność hodowaną na nawozach sztucznych. Niczym się nie różni marchewka z osiedlowego warzywniaka od tej marketowej - są tak samo sztucznie nawożone.

Jeśli ma to być bardzo zdrowe, to trzeba kupić atestowaną żywność ekologiczną, kilka razy i - opsmakować i porównać.

Znam wiele osób, które mają różnorakie uczulenia i alergie, a po przejściu na żywnośc organiczną, do tego jak najmniej przetworzoną, mają znaczną poprawę stanu zdrowia, jeśli o te sprawy chodzi. Pewnie i inne sprawy by się poprawiły.

Po prostu - spróbuj! :D

Widziałam wczoraj w sklepie "Piotr i Paweł" zywnośc ekologiczną: kabanosy, wędliny, cos tam jeszcze. Poza tym w Carrefour też jest półka z ekologicznymi produktami - tu raczej produkty sypkie, soki, oliwy, herbaty. Wiele ich nie ma, ale zawsze.

Ja czasem w sklepie Organic kupuję wędliny, owoce - ale duużo droższe są, więc rzadko. http://www.organicmarket.pl/

Mozna i w necie:

http://www.rolmies.pl/sklepy.html

herbaty, kawy ekologiczne:

http://www.tradycyjne.com/-c-4.html?osCsid=2cc9dfa44d0e13e0a34dc9358d9aa8be

Kupuję tam herbatę, pycha jest :D

Co do tego jak ta zywność wpływa na nas, to raczej nie moge się wypowiedzieć, bo trzeba by bylo jesć chyba tylko taką albo w większości taką, by cos zaobserwować :wink:

Żywnośc organiczna na pewno jest zdrowsza, bo jest bardzo kontrolowana i sprawdzana pod kątem użycia sztucznych nawozów, sztucznych pasz dla zwierząt rzeźnych (np. takich na bazie mączek kostnych z wołowiny stosowanych w żywieniu... krów), dodatków hormonalnych i różnych innych paskudztw.

Znam wiele osób, które mają różnorakie uczulenia i alergie, a po przejściu na żywnośc organiczną, do tego jak najmniej przetworzoną, mają znaczną poprawę stanu zdrowia, jeśli o te sprawy chodzi. Pewnie i inne sprawy by się poprawiły.

o to mi chodziło dokładnie!!!

po prostu mam ogromne problemy zdrowotne (alergie na produkty żywnościowe) i zbieram informacje, bo wdrożone jakis czas temu leczenie konwencjonalne w ogóle nie pomaga, jest coraz gorzej .... :wink:

takie to dziwne dla niektórych ???

odpowiedni przecież dział "porad życiowych", nieprawdaż ???

Znam wiele osób, które mają różnorakie uczulenia i alergie, a po przejściu na żywnośc organiczną, do tego jak najmniej przetworzoną, mają znaczną poprawę stanu zdrowia, jeśli o te sprawy chodzi.

Temat "zdrowej żywności" jest naprawdę mocno przereklamowany !! Wpływ dodatków do żywności nie jest az tak wielki jak sie to przyjmuje.

Wychowałem sie w domu w Górach Złotych , na skraju parku krajobrazowego. Dom miał własną żrodlaną wodę w studni, mieliśmy własne kury ,króliki ,kupowaliśmy półówkę świniaka u zaprzyjażnionego gospodarza, 2 razy w roku kupowaliśmy jagniecinę.Warzywa z własnego ogródka itp .Więc było jak najbardziej "organic" . Więc powino być super . I dupa! nie było .

Chorowałem na różne infekcje układu oddechowego do 2 miesiecy rocznie. Do 3 tygodni w roku byłem jak po ataku gazem łzawiacym z powodu alergii na pyłki, kurz, roztocza itp. Katastrofa

Po wyprowadzce z domu efekty ustały prawie jak reką odjął.Po paru latach zrobiłem małe śledztwo i podsumowałem fakty . Dom w którym mieszkałem był jakiś pechowy : dziwne nieszczęścia , liczne choroby układu oddechowego , kilka przypadków chorób psychiatrycznych , wysoka śmiertelność i to nawet na dziwne uczulenia, grużlicę itp i to wszystko przy 7 rodzinach mieszkańców.

Nie wierzę w klatwy , złe aury itp. Obstawiam albo jakieś felerne materiały budowlane (może coś o zwiększonej zawartości uranu) albo obecność gazów radioaktywnych bo miejscowość słyneła z wysokiej zawartości radonu. Dom stał zaś na zboczu starego wulkanu (Szary Kamien w Ladku Z.)

.

W kazdym razie dziś wprawdzie sam wędze wedliny z prosiaczka z ekologicznego chowu, jem chleby które dobrze smakuja nawet na 3-4 dzień(w mojej wiosce jest zarąbista piekarenka) , w ogródku mam troche ziól i warzyw ale nie stronię od marketowszyzny i to w najgorszym bo w biedronkowym wykonaniu . A ostatni raz byłem chory tak że musiłem być u lekarza z 6-7 lat temu.

Tak że martwienie sie o organiczne jedzenie jest mniej wazne od np w jakim miejscu jest postawiony dom czy jest zawilgocony , z jakich materiałow jest zbudowany itp.

Reniu, czy to Ty się kładłaś przed konwojem samochodów ciężarowych z odpadami z elektrowni atomowej, wiezionymi do utylizacji?

W domu siedzisz przy kaganku oczywiście, ogrzewasz się ogniskiem rozpalonym na krowim łajnie i broń Boże nie korzystasz z telefonu komórkowego bo promieniuje....

w kontekście moich problemów chorobowych i walki z nimi to zupełnie nie na miejscu .... :wink:

ale przeżyję to jakoś, po prostu wejdę na jakies forum chorych ludzi i pewnie otrzymam to co chcę

1. Temat "zdrowej żywności" jest naprawdę mocno przereklamowany !! Wpływ dodatków do żywności nie jest az tak wielki jak sie to przyjmuje.

2. Po paru latach zrobiłem małe śledztwo i podsumowałem fakty . Dom w którym mieszkałem był jakiś pechowy : dziwne nieszczęścia , liczne choroby układu oddechowego , kilka przypadków chorób psychiatrycznych , wysoka śmiertelność i to nawet na dziwne uczulenia, grużlicę itp i to wszystko przy 7 rodzinach mieszkańców.

3. Nie wierzę w klatwy , złe aury itp. Obstawiam albo jakieś felerne materiały budowlane (może coś o zwiększonej zawartości uranu) albo obecność gazów radioaktywnych bo miejscowość słyneła z wysokiej zawartości radonu. Dom stał zaś na zboczu starego wulkanu (Szary Kamien w Ladku Z.)

4.Tak że martwienie sie o organiczne jedzenie jest mniej wazne od np w jakim miejscu jest postawiony dom czy jest zawilgocony , z jakich materiałow jest zbudowany itp.

1. Wpływ samych tylko dodatków może nie tak bardzo, ale do kupy razem ze sztucznymi nawozami, którymi sie wszystko pedzi bez umiaru robi swoje :wink:

2. Dobrym jestes sledczym :D

3. Ja tez w klątwy nie wierzę i tez sadzę, że musiała być jakas przyczyna.

4. Zgadzam sie z Toba w 100 % ! Szczególnie z tym, w jakim miejscu jest dom postawiony ...

herbaty, kawy ekologiczne:

http://www.tradycyjne.com/-c-4.html?osCsid=2cc9dfa44d0e13e0a34dc9358d9aa8be

Kupuję tam herbatę, pycha jest :D

dzięki za link !!!

spróbuję tę kawę, bo po normalnej źle sie czuję, a lubię :wink:

http://www.tradycyjne.com/kawa-zoledziowka-zenszeniem-p-89.html?osCsid=2cc9dfa44d0e13e0a34dc9358d9aa8be

hmmmm ... nie wiedziałam, że z żołędzi można coś robic :roll:

• 2 weeks później...

Jadłam żywność ekologiczną w GB, bo nieekologiczna była niejadalna :wink: Czy się lepiej czułam? Wątpię. Przez rok przytyłam 10 kg :cry: ale chyba nie przez lepsze samopoczucie a przez słodycze, które mają dobre (flap jack, mniam..).

Teraz kupiję ekologiczne jajka - też dlatego, że marketowe sa dla mnie niejadalne i aby pomóc kurom. W almie są jajka klasy zero (wolny wybieg, naturalne pasze), albo u baby ze wsi.

Mięso ekologiczne chcętnie bym kupiła, ale za bardzo nie ma gdzie. Rodzinę mam mięsożerną i na jaroszy nie chcą się przerobić, a mnie żal świń hodowanych przemysłowo :-? Warzywa często kupowałam w sklepie ze sdrową żywnością, ale splajtował. Resztę wystarcza kupować mało przetworzone, ostatnio u mnie w pracy jest moda np na gotowanie wędlin. Jakąś formę się kupuje i samemu mieli mięso, gotuje. Pewnie zdrowsze, niż kiełbasa.

Podsumowując - na ile mogę, ograniczam chcemię i z pobudek zdrowotnych i ideologicznych (kropla do kropli :lol: ) ale jak to wpływa na zdrowie, to nie wiem.

Na alergię nie pomoże, miałam kiedyś pacjentkę z alergią pokarmową, która mogła jeść tylko ziemniaki i marchew. inne rzeczy, nawet bardzo zdrowe i ekologiczne też jej szkodziły...

moda np na gotowanie wędlin. Jakąś formę się kupuje i samemu mieli mięso, gotuje. Pewnie zdrowsze, niż kiełbasa.

W Polsce popularne były w 80 latach . Pamietam mama miała w szafce takie ustrojstwo o nazwie szynkowar ja tam wole dobrze uwedzone.

Jest cały dział na wędlinach domowych:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28&sid=1c37b9bf91bf60a6945627fac9e71bbf

miałam kiedyś pacjentkę z alergią pokarmową, która mogła jeść tylko ziemniaki i marchew. inne rzeczy, nawet bardzo zdrowe i ekologiczne też jej szkodziły...

A możesz mi napisac czy ona znalazła jakikolwiek sposób na to aby złagodzić tę alergię ? Przecież nie żyła tylko ziemniakami i marchwią ?

Ludzie czasem eksperymentując na własnym organiźmie dochodza do jakichs odkryć ...

Tylko ja nie mogę odkryć niczego, jak mi się wydaje że jest o 10 % lepiej, to znowu jest gorzej za parę dni :wink:

miałam kiedyś pacjentkę z alergią pokarmową, która mogła jeść tylko ziemniaki i marchew. inne rzeczy, nawet bardzo zdrowe i ekologiczne też jej szkodziły...

A możesz mi napisac czy ona znalazła jakikolwiek sposób na to aby złagodzić tę alergię ? Przecież nie żyła tylko ziemniakami i marchwią ?

Ludzie czasem eksperymentując na własnym organiźmie dochodza do jakichs odkryć ...

Tylko ja nie mogę odkryć niczego, jak mi się wydaje że jest o 10 % lepiej, to znowu jest gorzej za parę dni :wink:

nie znalazła

miała ciężką astmę alergiczną, nie wychodziły żadne alergeny więc poszła na dietę eliminacyjną. W momencie jak została na tych ziemniakach i marchwi astma odpuściła przynajmniej na tyle, że mogła jakoś funkcjonować. No to miała włączane różne pokarmy po jednym i każdy szkodził.

Byłam wtedy stażystką, więc patrzyłąm na to trochę z boku i nie pamiętam szczegółów, ale leczył ją na prawde świetny alergolog