saia 03.01.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 pomóżcie mi dobrzy, a znający sie na wszystkim ludzie.Kupiliśmy działkę z domem pod Wwą.dom z lat 60-ych (samowola - ale naniesiona na gminną mapę - co nie zmienia faktu, że żadnego projektu nie mam, ale mam co ciekawe projekty przyłączy - gazowego - z rozprowadzeniem po domu , kanalizacyjnego - ale to chyba nie jest ważne......)przy domu murowanym o powierzchni ok. 60m2 stoi (stał właściwie bośmy go rozebrali) stary (jeszcze sprzed wojny) dom drewaniany. Kiedyś pewnie był piękny i solidny, ale stan przez nas zastany pozostawiał do zyczenia... dom jakiś czas temu zapalił sie i został szybko ugaszony - woda spowodowała, że częśc domu zarała się ... i trzymał się na jednym gwoździu....chcieliśmy w miejscu tego drewnianego dobudować sobie do murowanego salon i zamieszkałe poddsze.....a tu się okazuje, że to nie jest takie oczywiste.....bo na granicy nie wolno budować - nawet jeśli by była zgoda sąsiada i miał by on budynek na granicy (to nic, że poprzedni stał na granicy...) a jeśli nawe wolno się dokleić - to tylko budynkiem o tej samej wysokości i przeznaczeniu.... rozebrać bez pozwolenia też nie wolno.... no ale jak by co to powiem, że się rozpadł i, żę uporządkowałam stos desek......- póki co sąsiedzi nie podkablowali to nikt sie nie dowie co i jak.... jak mam zalegalizować dom murowany....co zrobić żeby postawić jednak na granicy/a gdyby jednak postawić na granicy (oczywiście po ustaleniu z sasiadem) - i zgłosić samowolę części dobudowanej....? ile to może kosztować (mandat za nielegalną bud.)a może postawić nielegalnie na granicy parter - dokładnie w miejscu starego drewniaka i obłożyć całość ociepleniem a potem zrobić inwentaryzacjępowykonawczą i udawać, żę ten budynek już tam stał.....? i nie był drewniany.Jak gmina może odkryć szwindel... i jaką karą może mnie ukarać? pomóżcie..co mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 17.02.2004 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Można budować przy granicy takie są ostatnie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, pod warunkiem braku okna na działkę sąsiada i spadu dachu i rynien na granicę sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 17.02.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2004 Można budować przy granicy takie są ostatnie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, pod warunkiem braku okna na działkę sąsiada i spadu dachu i rynien na granicę sąsiada. Możesz cos więcej napisac? Kiedy takie orzeczenie zapadło, itd... Boksowałem sie dość długo z urzędem o budowe w granicy działki - na razie 1:0 dla mnie, ale zawsze lepiej wiedzieć więcej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 18.02.2004 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 jacek_w napisz jake to rozporządzenie, mnie nie chcą dać pozwolenia na małą bobudowę do istniejącego już budynku w granicy i zmiany dachu (nadbudowa poddasza) mam zgodę sąsiada, ale WZ nie mówi nic o budowie w granicy, a nowe to wiadomo może pół roku? Jak uzyskać takie pozwolenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 18.02.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 jacek_w napisz jake to rozporządzenie, mnie nie chcą dać pozwolenia na małą bobudowę do istniejącego już budynku w granicy i zmiany dachu (nadbudowa poddasza) mam zgodę sąsiada, ale WZ nie mówi nic o budowie w granicy, a nowe to wiadomo może pół roku? Jak uzyskać takie pozwolenie??? Zanim jacek_w odpisze może ja powiem jak to załatwiałem. Chciałem koniecznie postawić budynek w granicy działki (właściwie to w 2 granicach - w rogu działki). Droga postępowania była taka, że w mapkę do celów projektowych architekt wrysował planowany budynek. Do tego doszło chyba 2 strony opisu i zachwalania zalet takiej lokalizacji budynku, zgoda sąsiadów no i oczywiście pismo wiodące - o "odstepstwo od warunków technicznych jakim muszą odpowiadać budowle i ich posadowienie". Złożyłem to w urzędzie (za darmo). Oni to wysłali do Warszawki (niestety taka jest procedura). Tam pani w ministerstwie wydaje takie decyzje - z tego co wiem jesli nie ma rażących błędów to nie wydano jeszcze decyzji odmownej. Po około 2 miesiącach oczekiwania dostałe takową decyzję - oczywiście pozytywną. (też za darmo) Na jej podstawie mogę budować w granicy działek. Ogólnie całość do załatwienia bez wiekszych problemów, ale niestety trochę trwa. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_w 22.02.2004 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 W tej sprawie wypowiedział się Trybunał Kostytucyjny, którego Wyrok z dnia 5.03.2001r. sygn.P. 11/00 został opublikowany w Dzienniku Ustaw Nr 17 poz. 207. Orzeczonono w nim, że par. 12 ust. rozporządzenia Ministra Gospodarki Przemysłowej i Budownictwa z dnia 14.12.1994r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tekst jednolity z 1999r. Dz.U. Nr 15, poz 140; za.: Nr 44,poz 434; z 2000r. Nr 16, poz. 214) w zakresie wymogu uzyskania zgody właściciela działki sąsiedniej na usytowanie budynku bezpośrednio przy granicy działki budowlanej jest niezgodny z art. 7 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 7.07.1994r. - Prawo budowlane (tekst jednolity z 2000r. Dz. U. Nr 106, poz. 1126). Uzasadnienie jest dostępne na stronie Sejmowej w pozycji prawo w internecie. Odszukałem to dla zainteresowanych budowaniem w granicy, tylko należy przyjąć poprawkę w sprawie skierowania spadu dachu i rynny na działkę sąsiada, na co musi być jego zgoda, bo to jest immisja opadów na jego nieruchomość. Z oknem to jest problem, że okna otwierane na własność sąsiada to też jest ingerencja, dodatkowo ingerencją może nazwać patrzenie na żonę sąsiada przez to okno. Dlatego lepiej nie umieszczać okna w ścianie budynku skierowanego na sąsiada działkę. Można to zrobić za wyrażoną jego pisemną zgodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon S. 25.02.2004 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Czy takie uznanie niezgodnosci oznacza, ze nie trzeba zgody sasiada na budowanie przy granicy dzialki? A jakiej wysokosci budynek mozna budowac. Czy w urzedzie mozna sie powolac na te przepisy jesli zadaja ode mnie takich zgod zalaczonych do wniosku o warunki zabudowy na dzialce budowlanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyMario 26.02.2004 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 W tej sprawie wypowiedział się Trybunał Kostytucyjny, którego Wyrok z dnia 5.03.2001r. sygn.P. 11/00 został opublikowany w Dzienniku Ustaw Nr 17 poz. 207. Orzeczonono w nim, że par. 12 ust. rozporządzenia Ministra Gospodarki Przemysłowej i Budownictwa z dnia 14.12.1994r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tekst jednolity z 1999r. Dz.U. Nr 15, poz 140; za.: Nr 44,poz 434; z 2000r. Nr 16, poz. 214) w zakresie wymogu uzyskania zgody właściciela działki sąsiedniej na usytowanie budynku bezpośrednio przy granicy działki budowlanej jest niezgodny z art. 7 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 7.07.1994r. - Prawo budowlane (tekst jednolity z 2000r. Dz. U. Nr 106, poz. 1126). Uzasadnienie jest dostępne na stronie Sejmowej w pozycji prawo w internecie. Odszukałem to dla zainteresowanych budowaniem w granicy, tylko należy przyjąć poprawkę w sprawie skierowania spadu dachu i rynny na działkę sąsiada, na co musi być jego zgoda, bo to jest immisja opadów na jego nieruchomość. Z oknem to jest problem, że okna otwierane na własność sąsiada to też jest ingerencja, dodatkowo ingerencją może nazwać patrzenie na żonę sąsiada przez to okno. Dlatego lepiej nie umieszczać okna w ścianie budynku skierowanego na sąsiada działkę. Można to zrobić za wyrażoną jego pisemną zgodą. A czy jeżeli chce się zbudować garaż 2m od granicy działki to też trzeba mieć zgodę w ministerstwie? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 02.03.2004 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 W tej sprawie wypowiedział się Trybunał Kostytucyjny, którego Wyrok z dnia 5.03.2001r. sygn.P. 11/00 został opublikowany w Dzienniku Ustaw Nr 17 poz. 207. Orzeczonono w nim, że par. 12 ust. rozporządzenia Ministra Gospodarki Przemysłowej i Budownictwa z dnia 14.12.1994r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (tekst jednolity z 1999r. Dz.U. Nr 15, poz 140; za.: Nr 44,poz 434; z 2000r. Nr 16, poz. 214) w zakresie wymogu uzyskania zgody właściciela działki sąsiedniej na usytowanie budynku bezpośrednio przy granicy działki budowlanej jest niezgodny z art. 7 ust. 2 pkt. 1 ustawy z dnia 7.07.1994r. - Prawo budowlane (tekst jednolity z 2000r. Dz. U. Nr 106, poz. 1126). Uzasadnienie jest dostępne na stronie Sejmowej w pozycji prawo w internecie. No fajnie i pieknie, ale przepis o tym że budowac w granicy działki nie wolno bez uzyskania odstępstwa od warunków techn. wyszedł zdaje się w 2003 roku 11 lipca.... I co wtedy? Bo tamto orzeczenie zwalnia cię tylko z uzyskania zgody sąsiadów którą dołączasz do pisma do tegoż ministerstwa o "odstepstwo od warunków technicznych..". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon S. 03.03.2004 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 A jaki to przepis jesli mozna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 09.03.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURYz 12.04.2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.Dz.U.02.75.690W tym rozp.określono kiedy można wybudować budynek w granicy,między innymi kiedy można dostawić się do istniejącego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymon S. 09.03.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Dzieki.Czy wiecie moze cos na temat budowy oplotowania na granicy dzialki. W przytoczonym rozporzodzeniu malo jest o tym. Moze ktos wie: - kto placi za budowe plotu, czy musza solidarnie obaj sasiedzi i w jaki sposob dochodza do konsensusu w tej sprawie (np. wybor rodzaju oplotowania)- czy jesli ja postawilem PRZY granicy plot z siatki to sasiad moze wzdluz niego postawic lity mur bez przeswitow bez mojej zgody? pozdrawiam wszystkich forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts