sxsx 29.10.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 przejrzałem forum i pełno sprzeczności - jedni tak drudzy zaprzeczają.jestem na etapie instalacji wod/kan - dom: podpiwniczenie, parter piętro.Moja kotłownia będzie zlokalizowana w podpiwniczeniu - która będzie zasilała piętro (pominięcie parteru) - od pieca do rozdzielacza na pietrze jakieś 5m (kotłownia piętro)Instalacja wodna - plastik, bez cyrkulacji, planowany piec - kondensat z zasobnikiem.Poprowadziłem również pion dwie rury miedziane w otulinie które są przewidziane pod solary (rura 22 otulina ~34) i do sedna sprawy:- czy brak cyrkulacji powoduje jakieś utrudnienia przy zasobniku kondensacie i solarze?- czy w takiej konfiguracji cyrkulacja jest niezbędna czy da się bez niej żyć - z uwzględnieniem poprawnej pracy układu? z góry dzięki za opinie i Wasze spostrzeżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 30.10.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Brak cyrkulacji c.w.u. to mniejsze straty energii.Brak szczególnego wpływu na kolektory i kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 30.10.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 To ja nieco prościej.Jeżeli pompka cyrkulacyjna pracowała non stop to w moim zestawieniu.Piec kondensacyjny,zasobnik cwu 300l,solary próżniowo rurowe,dwie wężownice,KZPŁW (choć to nieistotne), wychładzała mi znacząco zład.Wyłączni czasowy i nastawy zrobiły swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts