Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulatory termostatyczne na grzejnikach (kaloryferach)

Gość

Recommended Posts

Witam

Mając kotłownię gazową oraz regulator pieca w salonie, czy uzasadnionym jest używanie regulatorów termostatycznych na grzejnikach? Ja myślę że w pokoju gdzie jest regulator napewno nie. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe?

A masz jedną kondygnację w budynku i regulator pokojowy w każdym pomieszczeniu? Pomyśl. Regulator pokojowy mierzy temperaturę w miejscu w którym jest zamontowany. W innych pomieszczeniach nie mówię już o kondygnacjach temp. będzie różna. Jak nie będziesz miał możliwości regulacji przepływu w grzejniku to jak będziesz regulował temp. w poszczególnych pomieszczeniach?

W pomieszczeniu z regulatorem w ogóle można nie mieć termostatu grzejnikowego. Zadaniem regulatora pokojowego jest ograniczenie temperatury wody do takiego poziomu, aby pomieszczenia miały żądaną temperaturę, ale nie więcej - bo wyższa temperatura wody, to wyższe straty przez nawet ocieplone doprowadzenia (rurki).

W pozostałych pomieszczeniach termostaty są obowiązkowe aby wszędzie mieć dokładnie taką temperaturę, jaką chcemy.

Regulator pogodowy powiniem być w pomieszczeniu, gdzie dużo siedzimy (choćby przed telewizorem) - gdy się jest bez ruchu, potrzeba najwyższej temperatury otoczenia i do niej powinna być dostosowana temperatura wody na piecu.

Ja natomiast stosuję głowice termostatyczne wszędzie.

W pomieszczeniu gdzie jest regulator temperatury głowica jest otwarta na max w położenie "5" i zablokowana.

Większość klientów montuje grzejniki dolnozasilane a te mają wbudowaną wkładkę termostatyczną zabezpieczoną kapturkiem z tworzywa. Gdyby nie montować w tym wypadku głowicy wygląda to nie estetycznie i lepiej zamontować głowicę.