Gość 03.01.2004 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 WitamMając kotłownię gazową oraz regulator pieca w salonie, czy uzasadnionym jest używanie regulatorów termostatycznych na grzejnikach? Ja myślę że w pokoju gdzie jest regulator napewno nie. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 03.01.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 A masz jedną kondygnację w budynku i regulator pokojowy w każdym pomieszczeniu? Pomyśl. Regulator pokojowy mierzy temperaturę w miejscu w którym jest zamontowany. W innych pomieszczeniach nie mówię już o kondygnacjach temp. będzie różna. Jak nie będziesz miał możliwości regulacji przepływu w grzejniku to jak będziesz regulował temp. w poszczególnych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colin_39 09.01.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 W pomieszczeniu z regulatorem w ogóle można nie mieć termostatu grzejnikowego. Zadaniem regulatora pokojowego jest ograniczenie temperatury wody do takiego poziomu, aby pomieszczenia miały żądaną temperaturę, ale nie więcej - bo wyższa temperatura wody, to wyższe straty przez nawet ocieplone doprowadzenia (rurki).W pozostałych pomieszczeniach termostaty są obowiązkowe aby wszędzie mieć dokładnie taką temperaturę, jaką chcemy.Regulator pogodowy powiniem być w pomieszczeniu, gdzie dużo siedzimy (choćby przed telewizorem) - gdy się jest bez ruchu, potrzeba najwyższej temperatury otoczenia i do niej powinna być dostosowana temperatura wody na piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.01.2004 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 ...W pomieszczeniu z regulatorem w ogóle można nie mieć termostatu grzejnikowego... Uściślijmy: w pomieszczeniu tzw. "wiodącym" nie należy stosować termostatów grzejnikowych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 10.01.2004 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2004 Ja natomiast stosuję głowice termostatyczne wszędzie.W pomieszczeniu gdzie jest regulator temperatury głowica jest otwarta na max w położenie "5" i zablokowana.Większość klientów montuje grzejniki dolnozasilane a te mają wbudowaną wkładkę termostatyczną zabezpieczoną kapturkiem z tworzywa. Gdyby nie montować w tym wypadku głowicy wygląda to nie estetycznie i lepiej zamontować głowicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts