yaro672 30.10.2009 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam Szanownych Forumowiczów! Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów jak w temacie. Mam wysoką ścianke kolankową (1,55m) i nie zbyt duży okap. W związku z tym chce optycznie trochę oniżyc budynek, dlatego prosiłbym o jakieś sugestie lub rozwiązania takiej elewacji przez Was zastosowane. Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 30.10.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Nie wiem jak to dokładnie nazwać ale jak robisz docieplenie to żłobisz w płytach poziome pasy na całej długości domu. Daje to dość fajny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 30.10.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 czyli bonieale niekonieczniewystarczy zamarkować bonie pasami koloru kontrastującego z resztą elewacjitaniej i mniej do sp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 30.10.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 ja zastosowalem dluzszy okap... ale pewnie u ciebie dach juz zrobiony...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia ze Złotego Rogu 30.10.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 W jednym z archiwalnych M. było napisane (o ile mnie pamięć nie myli), że pod okapem należy pomalować pas elewacji ciemniejszym odcieniem, co pozwala przywrócić proporcje, do tego tak jak mówią przedmówcy - bonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 W jednym z archiwalnych M. było napisane (o ile mnie pamięć nie myli), że pod okapem należy pomalować pas elewacji ciemniejszym odcieniem, co pozwala przywrócić proporcje, do tego tak jak mówią przedmówcy - bonie. My mamy opaskę z desek dębowych pod samym okapem (dach płaski) pobejcowanych na ciemno, aby harmonizowały z balustradami na balkonie i ogrodzeniem. Malowanie z pewnością mniej praco- i kosztochłonne, a tez może dużo dać Pstryknij sobie fotkę cyfrówką i się pobaw chociażby w prostym Paincie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 30.10.2009 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Można też zastosowac drewno na elewacji - cała ścianka kolankowa. Podaj link do projektu (jeśli typowy) - łatwiej będzie wskazać właściwe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 30.10.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Przy okazji - w odniesieniu do poprzedniej wypowiedzi. W najnowszym numerze PC World jest dołączona płytka DVD, na której zamieszczona jest pełna wersja programu "Home Wizard". Programik ten (jak piszą - sam go jeszcze nie testowałem) - pozwala na wizualizację elewacji, wnętrz, dachów, cuda wianki - może to by było przydatne komuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 30.10.2009 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Dziękuję za wszystkie porady. Linku do projektu nie podeslę bo projekt jest indywidualny. Myślałem też o deskach na elewacji ale zastanawiam się czy nie jest to droższe, no i jak sie to ma do ocieplenia (mostki termiczne). Może znajdę ten program do wizualizacji to mi to pomoże. Póki co czekam jeszcze na Wasze porady.Piszcie jak najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianekK 30.10.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Widziałem fajne bonie na rogach budynku. Wycina się ze styropianu lub też są gotowe i nakleja pasami na narożach budynku. Maluje się je na inny odcień (jaśniejszy) kolor muru. np : http://www.styroprofil.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 30.10.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Widziałem fajne bonie na rogach budynku. Wycina się ze styropianu lub też są gotowe i nakleja pasami na narożach budynku. Maluje się je na inny odcień (jaśniejszy) kolor muru. np : http://www.styroprofil.pl/ Proponuje takie bajerki na elewacji przedyskutować z architektem a on doradzi czy coś takiego nie zepsuje elewacji budynku Nie do wszystkich domów coś takiego pasuje ale są różne gusta i guściki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts