Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak optycznie obniżyć budynek?

yaro672

Recommended Posts

Witam Szanownych Forumowiczów! Mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów jak w temacie. Mam wysoką ścianke kolankową (1,55m) i nie zbyt duży okap. W związku z tym chce optycznie trochę oniżyc budynek, dlatego prosiłbym o jakieś sugestie lub rozwiązania takiej elewacji przez Was zastosowane. Z góry dziekuję i pozdrawiam wszystkich!

W jednym z archiwalnych M. było napisane (o ile mnie pamięć nie myli), że pod okapem należy pomalować pas elewacji ciemniejszym odcieniem, co pozwala przywrócić proporcje, do tego tak jak mówią przedmówcy - bonie.

My mamy opaskę z desek dębowych pod samym okapem (dach płaski) pobejcowanych na ciemno, aby harmonizowały z balustradami na balkonie i ogrodzeniem. Malowanie z pewnością mniej praco- i kosztochłonne, a tez może dużo dać ;)

Pstryknij sobie fotkę cyfrówką i się pobaw chociażby w prostym Paincie.

Przy okazji - w odniesieniu do poprzedniej wypowiedzi. W najnowszym numerze PC World jest dołączona płytka DVD, na której zamieszczona jest pełna wersja programu "Home Wizard".

Programik ten (jak piszą - sam go jeszcze nie testowałem) - pozwala na wizualizację elewacji, wnętrz, dachów, cuda wianki - może to by było przydatne komuś :)

Dziękuję za wszystkie porady. Linku do projektu nie podeslę bo projekt jest indywidualny. Myślałem też o deskach na elewacji ale zastanawiam się czy nie jest to droższe, no i jak sie to ma do ocieplenia (mostki termiczne). Może znajdę ten program do wizualizacji to mi to pomoże. Póki co czekam jeszcze na Wasze porady.Piszcie jak najwięcej :wink:

Widziałem fajne bonie na rogach budynku. Wycina się ze styropianu lub też są gotowe i nakleja pasami na narożach budynku. Maluje się je na inny odcień (jaśniejszy) kolor muru. np : http://www.styroprofil.pl/

Proponuje takie bajerki na elewacji przedyskutować z architektem a on doradzi czy coś takiego nie zepsuje elewacji budynku :-)

Nie do wszystkich domów coś takiego pasuje ale są różne gusta i guściki.