Gość 31.10.2009 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Witam. Mam zamiar postawic obok budynku mieszkalnego dobudówke która bedzie miecwłąsne 4 sciany z tym ze jedna ze scian dobudówki bedzie przylegac do jednej ze scian budunku mieszkalnego ... mi odmówiono argumentując to tym, ze jest to oszpecenie budynku czyli naruszenie prawa autorskiego /projektanta budynku/ czyli inaczej mówiąć zmiana bryły budunku natomiast wygląda na to, ze odległości p.pożarowe można tu ominąc czyli zbliżyć budynki do siebie ... a o ile zblizyc ...? ano, o tyle ile sie wsunie w łapkę urzędnikowi ... ja wsuniesz odpowiednio duzo - to każe Ci sie odsunąć tylko ciut ciut - tak abyś był zadowolony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 31.10.2009 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 A jak zrobisz tam instalację elektryczną ? Skoro będa 4 ściany (aby trzymać dach) to bedzie tam raczej ciemno, wiec prąd by sie przydał............. podłączenia pod istanijąca instalacja "za ścianą" wymaga pozwolenia na budowe nie zgłoszenia. Przeciez nie ma zadnej wytycznej co do umiejscowienia okna w takim budynku(wiec bedzie juz nie tak ciemno). Co do instalacji elektrycznej tez nie jest to takie trudne - jedno z gniazdek w domu posłuzy mi do podłaczenia wtyczki z zasilaniem i podciagniecia tzw prowizorki(prowizorki w teori) - zostawie wneke w scianie dobudówki i bede sie podłanczał do gniazdka zewnetrznego w budynku mieszkalnym(moge miec tam nawet 10 gniazdek i nikt nie ma do tego nic). - najzwyczajniej poprowadze tam instalacje bo bedoac rolnikiem ustawowym zgłaszajac dobudówke budynku gospodarczego moge miec tam instalacje elektryczna(bez kombinowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 - najzwyczajniej poprowadze tam instalacje bo bedoac rolnikiem ustawowym zgłaszajac dobudówke budynku gospodarczego moge miec tam instalacje elektryczna(bez kombinowania). Tak się zastanawiam, co jeszcze może taki „rolnik ustawowy” bez kombinowania, czyli zgodnie z przepisami. Przepisy odrębne dla rolnika ustawowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 31.10.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 witam trochę namieszam kiedyś też zapytałam czy można tak wybudować, bo nie byłam pewna zgłosiłam do starostwa taką chęć i otrzymałam zgodę- tu o tym pisałam http://forum.muratordom.pl/budowa-zadaszenia-przyleglego-do-domu,t23114.htm wybudowałam wiatę przylegającą do domu, belka oczepowa zawieszona na wieńcu wszystko na zgłoszenie pzd Trochę inna sytuacja. W tym przypadku wpierw było pozwolenie na budowę obejmujące: ....W projekcie zagospodarowania działki wydanym w 1999 r zostało wyrysowane miejsce (zaplanowane) na wybudowanie budynku gospodarczego z adnotacją : według osobnego opracowania. Zaplanowany budynek gosp. miał przylegać do domu. Czy dzisiaj mogę w tym zaplanowanym miejscu wybudować wiatę, ...... W tym przypadku zgłoszenie dotyczyło w zasadzie „zgody” na zamianę budynku gospodarczego na wiatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 31.10.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Witam, Nam niestety nie przyjęto jedynie zgłoszenia budowy takiego budynku gospodarczego, tzn. mającego 4 ściany, na oddzielnych fundamentach i stykajacego się z domem. Pani twierdziła, że skoro prawo mówi "wolno stojący" to w żaden sposób nie może się stykać. Szukałam trochę w internecie, ale nic co pozwoliłoby obalić tę tezę nie znalazłam. Niby można się uprzeć, że odległość jest -np. 1cm , bo nigdzie ustawa nie mówi jaka musi być odległość. Szukałam trochę w internecie, ale nic co pozwoliłoby obalić tę tezę nie znalazłam. Znalałam właciwie potwierdzenie jej słów: Zwolnienie z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę nie dotyczy budynków gospodarczych dobudowanych do innego budynku. Budynek wolno stojący to taki, który charakteryzuje się samodzielnością konstrukcji, wokół niego jest na tyle duża przestrzeń, że żadne elementy sąsiadujących budynków np. ściany, dachy, nie stykają się i jest do nich swobodny dostęp w przypadku np. konserwacji. na tej stronie: http://www.taniebudowanie.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=682 Z Twojej p:)apolinku wypowiedzi wynika, że czasem można liczyć na przychylność urzędników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 31.10.2009 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Tak się zastanawiam, co jeszcze może taki „rolnik ustawowy” bez kombinowania, czyli zgodnie z przepisami. Przepisy odrębne dla rolnika ustawowego? Tu chybanie chodzi o rolnika ustwawowego i jego prawa.Bardziej chodzi o to jak interpretuja przepisy urzednicy,to od tej interpretacji zalezy czy musimy przechodzic przez cała skomplikowana procedure. Bo gdzie jest to przyjazne panstwo-przyjazne obywatelom?? Moze cos sie zmieni ale nie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.10.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 ...Pisze bo mam na to ochote,jesli przeszkadza... Widzisz ja tak samo jak Ty mam czasami ochotę odpisywać a skoro moje wypowiedzi Ci nie odpowiadają to ich nie czytaj . A może to Ty jesteś tym urzędasem i nie potrafisz podjąć rozsądnej decyzji?! Masz szczęście, że nie jesteś moim sąsiadem . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 01.11.2009 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Masz szczęście, że nie jesteś moim sąsiadem . . Aż tak oktopny jestes Andriej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.09.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 A jak sie ma sprawa z ogrodem zimowym?W tamtym roku napisalam zapytanie droga emailowa do um czy musze miec pozwolenie czy wystarczy zgloszenie.Odpowiedziano mi, ze samo zgloszenie.Zrobilam odbiory budynku, bo byla to jeszcze budowa i w tym roku raz jeszcze napisalam z prosba o podanie rodzaju dokumentow, ktore musze dolaczyc do zgloszenia.I coz sie okazalo... pani napisala mi, ze musze miec pozwolenia na budowe.I co ja mam teraz zrobic?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Moim zdaniem, wystarczy zgłoszenie.Opinia (interpretacja) prawna w tym linku, w dość prosty sposób definiuje dlaczego. http://www.ogrodyzimowe.org/oogrodach/prawo Mimo to radzę, nie dyskutować dalej z urzędem, tylko przygotować wymagane „kwity”( co należy dostarczyć określa Art. 30 Prawa Budowlanego) i złożyć w urzędzie zamiar wykonania takiego ogrodu (zgłoszenie). Odczekać i jeśli będzie sprzeciw, poparty uzasadnieniem, to będziesz miała idealne odwołanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 23.09.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Mysle, ze moze ja zle sprecyzowalam tym razem zapytanie. Napisalam bowiem dobudowac zamiast budowac.Dziekuje Ci bardzo i pozdrawiam.Jak zawsze pomocny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Zrozumiałem i napisałem o dobudowie lub (i) budowie – załączony link to wyjaśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 13.11.2010 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Wezwano mnie do uzupelnienie dokumentow. Miedzy innymi: mapa z naniesionym ogrodem z wymiarowaniem. I tu sie zastanawiam do kogo sie zwrocic o wykonanie czegos takiego czy po prostu dorysowac ogrod do domu na mapie.Poza tym, sposob wykonania fundamentow. Nie wiem czy wystarczy zwykly opis prac krok po kroku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 30.11.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) sSiwy12, pisalam do Ciebie na pw, ale nie wiem czy doszlo.Dostalam decyzje odmowna. Nie odnioslam sie do jednego punktu, a mianowicie mialam opisac sposob i zakres prowadzenia prac z uwzglednieniem usuniecia ew. kolizji z istniejacym podziemnym uzbrojeniem. Wszystko inne wykonalam sama i bylo w porzadku.Jak sie okazalo, dokladnie pod ogrodem biegnie siec gazowa. Calkiem o tym zapomnialam.Co radzisz mi zrobic w tej sytuacji? Edytowane 30 Listopada 2010 przez ellaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 09.12.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 ellaj jeśli nie masz żadnego innego miejsca na usytuowanie ogrodu to trzeba byłoby spróbować uzgodnić z gazownią taką budowę a w opisie robót dopisać sposób zabezpieczenia gazociągu, zresztą jak uzgodnią (o ile gazownia się zgodzi, bo raczej nie wolno sytuować obiektów nad i w pobliżu nitek gazowych) to pewnie dadzą jakiś warunek co do zabezpieczenia sieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 11.12.2010 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Dzieki KamaG. Zlozylam wniosek o przebudowe sieci gazowej. Takie obejscie dookola ogrodu. Moglam zamknac gaz przy ogrodzeniu. Byloby taniej, ale wystapilam o te pierwsza opcje przebudowy. Bede musiala wykopac i wlozyc nowe rury. Troche to bedzie kosztowalo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts