Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowa do już istniejącego budynku-jakie formalności??

Papolinek

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar postawic obok budynku mieszkalnego dobudówke która bedzie miecwłąsne 4 sciany z tym ze jedna ze scian dobudówki bedzie przylegac do jednej ze scian budunku mieszkalnego ...

mi odmówiono argumentując to tym, ze jest to oszpecenie budynku czyli naruszenie prawa autorskiego /projektanta budynku/

czyli inaczej mówiąć zmiana bryły budunku

natomiast wygląda na to, ze odległości p.pożarowe można tu ominąc czyli zbliżyć budynki do siebie ...

a o ile zblizyc ...?

ano, o tyle ile sie wsunie w łapkę urzędnikowi ...

ja wsuniesz odpowiednio duzo - to każe Ci sie odsunąć tylko ciut ciut -

tak abyś był zadowolony ...

A jak zrobisz tam instalację elektryczną ? Skoro będa 4 ściany (aby trzymać dach) to bedzie tam raczej ciemno, wiec prąd by sie przydał.............

podłączenia pod istanijąca instalacja "za ścianą" wymaga pozwolenia na budowe nie zgłoszenia.

Przeciez nie ma zadnej wytycznej co do umiejscowienia okna w takim budynku(wiec bedzie juz nie tak ciemno).

Co do instalacji elektrycznej tez nie jest to takie trudne

- jedno z gniazdek w domu posłuzy mi do podłaczenia wtyczki z zasilaniem i podciagniecia tzw prowizorki(prowizorki w teori)

- zostawie wneke w scianie dobudówki i bede sie podłanczał do gniazdka zewnetrznego w budynku mieszkalnym(moge miec tam nawet 10 gniazdek i nikt nie ma do tego nic).

- najzwyczajniej poprowadze tam instalacje bo bedoac rolnikiem ustawowym zgłaszajac dobudówke budynku gospodarczego moge miec tam instalacje elektryczna(bez kombinowania).

- najzwyczajniej poprowadze tam instalacje bo bedoac rolnikiem ustawowym zgłaszajac dobudówke budynku gospodarczego moge miec tam instalacje elektryczna(bez kombinowania).

Tak się zastanawiam, co jeszcze może taki „rolnik ustawowy” bez kombinowania, czyli zgodnie z przepisami. :roll:

Przepisy odrębne dla rolnika ustawowego? :o

witam

trochę namieszam

kiedyś też zapytałam czy można tak wybudować, bo nie byłam pewna

zgłosiłam do starostwa taką chęć i otrzymałam zgodę- tu o tym pisałam

http://forum.muratordom.pl/budowa-zadaszenia-przyleglego-do-domu,t23114.htm

wybudowałam wiatę przylegającą do domu, belka oczepowa zawieszona na wieńcu

wszystko na zgłoszenie

pzd

Trochę inna sytuacja.

W tym przypadku wpierw było pozwolenie na budowę obejmujące:

....W projekcie zagospodarowania działki wydanym w 1999 r zostało wyrysowane miejsce (zaplanowane) na wybudowanie budynku gospodarczego z adnotacją : według osobnego opracowania. Zaplanowany budynek gosp. miał przylegać do domu. Czy dzisiaj mogę w tym zaplanowanym miejscu wybudować wiatę, ......

W tym przypadku zgłoszenie dotyczyło w zasadzie „zgody” na zamianę budynku gospodarczego na wiatę.

Witam,

Nam niestety nie przyjęto jedynie zgłoszenia budowy takiego budynku gospodarczego, tzn. mającego 4 ściany, na oddzielnych fundamentach i stykajacego się z domem. Pani twierdziła, że skoro prawo mówi "wolno stojący" to w żaden sposób nie może się stykać. Szukałam trochę w internecie, ale nic co pozwoliłoby obalić tę tezę nie znalazłam.

Niby można się uprzeć, że odległość jest -np. 1cm :wink: , bo nigdzie ustawa nie mówi jaka musi być odległość. Szukałam trochę w internecie, ale nic co pozwoliłoby obalić tę tezę nie znalazłam. Znalałam właciwie potwierdzenie jej słów:

Zwolnienie z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę nie dotyczy budynków gospodarczych dobudowanych do innego budynku.

Budynek wolno stojący to taki, który charakteryzuje się samodzielnością konstrukcji, wokół niego jest na tyle duża przestrzeń, że żadne elementy sąsiadujących budynków np. ściany, dachy, nie stykają się i jest do nich swobodny dostęp w przypadku np. konserwacji.

na tej stronie: http://www.taniebudowanie.pl/informacje-i-porady-budowlane.php?a=pokaz&tekst=682

Z Twojej p:)apolinku wypowiedzi wynika, że czasem można liczyć na przychylność urzędników :p

Tak się zastanawiam, co jeszcze może taki „rolnik ustawowy” bez kombinowania, czyli zgodnie z przepisami. :roll:

Przepisy odrębne dla rolnika ustawowego? :o

Tu chybanie chodzi o rolnika ustwawowego i jego prawa.Bardziej chodzi o to jak interpretuja przepisy urzednicy,to od tej interpretacji zalezy czy musimy przechodzic przez cała skomplikowana procedure.

Bo gdzie jest to przyjazne panstwo-przyjazne obywatelom??

Moze cos sie zmieni ale nie szybko.

...Pisze bo mam na to ochote,jesli przeszkadza...

Widzisz ja tak samo jak Ty mam czasami ochotę odpisywać a skoro moje wypowiedzi Ci nie odpowiadają to ich nie czytaj :wink: . A może to Ty jesteś tym urzędasem i nie potrafisz podjąć rozsądnej decyzji?! :roll: Masz szczęście, że nie jesteś moim sąsiadem :lol: . Pozdrawiam.

• 10 months później...

A jak sie ma sprawa z ogrodem zimowym?

W tamtym roku napisalam zapytanie droga emailowa do um czy musze miec pozwolenie czy wystarczy zgloszenie.

Odpowiedziano mi, ze samo zgloszenie.

Zrobilam odbiory budynku, bo byla to jeszcze budowa i w tym roku raz jeszcze napisalam z prosba o podanie rodzaju dokumentow, ktore musze dolaczyc do zgloszenia.

I coz sie okazalo... pani napisala mi, ze musze miec pozwolenia na budowe.

I co ja mam teraz zrobic?

Pozdr.

Moim zdaniem, wystarczy zgłoszenie.

Opinia (interpretacja) prawna w tym linku, w dość prosty sposób definiuje dlaczego.

http://www.ogrodyzimowe.org/oogrodach/prawo

Mimo to radzę, nie dyskutować dalej z urzędem, tylko przygotować wymagane „kwity”( co należy dostarczyć określa Art. 30 Prawa Budowlanego) i złożyć w urzędzie zamiar wykonania takiego ogrodu (zgłoszenie). Odczekać i jeśli będzie sprzeciw, poparty uzasadnieniem, to będziesz miała idealne odwołanie.

• 1 month później...

Wezwano mnie do uzupelnienie dokumentow.

Miedzy innymi: mapa z naniesionym ogrodem z wymiarowaniem. I tu sie zastanawiam do kogo sie zwrocic o wykonanie czegos takiego czy po prostu dorysowac ogrod do domu na mapie.

Poza tym, sposob wykonania fundamentow.

Nie wiem czy wystarczy zwykly opis prac krok po kroku?

• 3 weeks później...

sSiwy12, pisalam do Ciebie na pw, ale nie wiem czy doszlo.

Dostalam decyzje odmowna. Nie odnioslam sie do jednego punktu, a mianowicie mialam opisac sposob i zakres prowadzenia prac z uwzglednieniem usuniecia ew. kolizji z istniejacym podziemnym uzbrojeniem.

Wszystko inne wykonalam sama i bylo w porzadku.

Jak sie okazalo, dokladnie pod ogrodem biegnie siec gazowa. Calkiem o tym zapomnialam.

Co radzisz mi zrobic w tej sytuacji?

Edytowane przez ellaj

• 2 weeks później...
ellaj jeśli nie masz żadnego innego miejsca na usytuowanie ogrodu to trzeba byłoby spróbować uzgodnić z gazownią taką budowę a w opisie robót dopisać sposób zabezpieczenia gazociągu, zresztą jak uzgodnią (o ile gazownia się zgodzi, bo raczej nie wolno sytuować obiektów nad i w pobliżu nitek gazowych) to pewnie dadzą jakiś warunek co do zabezpieczenia sieci