Gość MZ2 03.01.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Czy ktoś ogrzewa dom kotłem weglowym z zasobnikiem? Taki kocioł jak ten z Pleszewa :http://www.ekocentrpphu.com.pl/main.php?s=kotly&k=ekocentr Kocioł taki rozplasię raz na sezon, potem dosypuje się tylko węgla (miału) co kilka dni i oczywiście opróżnia popielnik.Może ktoś używa taki kocioł???http://www.ekocentrpphu.com.pl/main.php?s=kotly&k=ekocentr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MZ2 06.01.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Czy ktoś ogrzewa dom kotłem weglowym z zasobnikiem? Taki kocioł jak ten z Pleszewa : http://www.ekocentrpphu.com.pl/main.php?s=kotly&k=ekocentr Kocioł taki rozplasię raz na sezon, potem dosypuje się tylko węgla (miału) co kilka dni i oczywiście opróżnia popielnik. Może ktoś używa taki kocioł??? NAPREWDĘ NIKT??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 06.01.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Naprawdę ja.mam taki piecyk z zasobnikiem i jest oktymczasowo mieszkam w Wa-wie i od poniedziałku do piątku nie ma mnie w domu. w niedzielę zasypuję ojciec doklada w środę a w sobotę wysypuję popiół i wszystkonie wyobrażam sobie być "kolegą pieca" i chodzić do niego co 3 godziny.ustawiam sobie temperaturkę dzienną i nocną i jest okpolecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2004 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Joseph,Czy mozemy prosic o wiecej szczegolow?Jaki piec? Za ile? Jaki wegiel? Za ile? Skad?Ile wchodzi wegla na zasyp? Brudno?Czy mozna podlaczyc regulacje pokojowa?Ile to zajmuje miejsca?DziekiMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 06.01.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 może od początku:jak jesteś z okolic Częstochowy to mogę dać Ci namiar na gościa co mi sprzedał piec i robił c.o.1.piec w zależności od powierzchni do ogrzania ja mam 1,5 kw do 120 m2 pow koszt 5000zł2.węgiel wysokokaloryczny groszek ze starczy 340zł za tonę w 40 workach po 25 kg3. u mnie wchodzi 2.5 worka na zasyp ale w większych piecach zasobniki są większeczysto tak sobie -kurzy się to przy węglu normalne4 co do regulacji pogodowej to są dwa typy sterowników - z podłączeniem pogodówki (300 zł droższy)- tańszy bez takiej możliwośći5.ja mam kotłownię 1.60x3.50 i oprócz pieca wchodzi jeszcze tona węglaPZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2004 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Joseph,Dzieki za info.Niestety nie jestem z okolic Czestochowy, ale do Grodziska Mazowieckiego nie jest tak strasznie daleko. Bede wdzieczny za kontakt na: [email protected]Zakladam ze masz 15 kW na 120 m2. Gdzie taki wegiel sie kupuje?Ile kociol spala wegla na dobe/tydzien jak jest tak powiedzmy okolo 0 C na zewnatrz? A ile jak jest np. -10? Czy glosny jest taki piec?Duzo popiolu?Czy ten piec ogrzewa Ci takze ciepla wode?Czy mozna (np. jak sie wyjezdza) obnizyc temp, tak aby przetrzymal np. tydzien?Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 07.01.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 My planujemy taki kocioł kupić w Lublińcu koło Gliwic kosztował ok. 6500zł ale w marcu będą obniżki więc może będzie jakieś 10% taniej. Będzie ogrzewał nie całe 200m2 piec 25kw. Węgiel groszek około 260zł/tonę. Oglądaliśmy ten piec w sobotę u gościa który go użytkuje od lata tego roku. Piec nie jest zbyt głośny. Popiołu po dwóch dniach (akurat wtedy go oglądaliśmy) było mniej więcej połowa dzicięcego wiaderka do piasku. Słyszałam że może wytrzymać tydzień jeśli obniży się temperaturę ale na pewno nie wiem. Jeśli chodzi o ciepłą wodę to gość u którego byliśmy ma zbiornik 100 litrowy i piec grzeje mu wodę jest z tego bardzo zadowolony. Można również latem grzać w nim wodę (dla mnie to rewelacja) jeden zasyp zbiornika zapewnia mu wodę na około trzy tygodnie dla trzech osób. Znajdziesz go na stronie http://www.hef.com.plPozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 07.01.2004 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 siewonka a gdzie kupujesz węgiel po 260 za tonę? i czy jest on w workach czy luzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 07.01.2004 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Znalazłem inny link - może komuś się przydahttp://www.zebiec.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 07.01.2004 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 uzytkuje kocioł hef z zasobnikiem.Same plusy zadnych minusów.polecam z czystym sumieniem..kolega ktory ma 200m2 --->jesli budynek ma zlą ilozacje scian i pomieszczenia są powyzej 3 metrow radze kupic kocioł 38kw..pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Andrzej,Ile zaplaciles za hef'a? Jaka jest stabilnosc temperatury na wyjsciu z kotla?Sek w tym, ze mam juz rozprowadzone rurki plastikowe i troche sie obawiam, ze moga "poplynac".Gdyby jednak piec pracowala na tyle stabilnie, ze mozna utrzymywac temperature np. 70 to bedzie OK.Przy okazji, w jakim zakresie mozna ustawic temperature na kotle?Czy jest sterowanie na ciepla wode (na zawor trojdrozny)?Czy mozna w nim palic peletami (mam nadzieje ze byloby czysciej)?Dzieki za odpowiedz.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 07.01.2004 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Też mam hefa od września. Jeszcze nie mieszkam, ale piec niemal od początku chodzi non stop (no, od października). Węgiel raczej za 340 niestety. W tej chwili, gdy już jest trochę szczelniej w domu, piec spala ok. 6 worków tygodniowo (worki po ok. 40 kg). Przy mniejszym mrozie trochę mniej. Przy wspomaganiu kominkiem o ok. połowę mniej. Nie wiem czy to dużo czy mało. Wolałbym naturalnie, żeby było mniej Może użytkownicy mają jakieś sposoby, specjalne ustawienia? Powierzchnia użytkowa do ogrzania 135 m2. Nie robiłem eksperymentów z obniżaniem temperatury, ale w zimę nie sądzę, żeby udało się utrzymać na jednym zasobniku ogień przez tydzień. Co do stabilności temperatury, to myslę, że nie jest zła. Mam ustawione 60 stopni (docelowo mam zamiar 65) i whania sa na poziomie maks +-2 stopnie. Peletami palić chyba się nie da. Temperaturę można ustawić dowolną, ale zalecają nie niższą niż 55 st. (podobno poniżej może skraplać się woda na kotle i korodować). Maksymalna temp. jeśli dobrze pamiętam to 95 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.01.2004 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Iro,6 workow po 40 kg na tydzien, to wychodzi 240 kg wegla na tydzien.Przy cenie 340 za 1000 kg, kosztuje wiec niecale 82 zl / tydzien, liczac ok. 4.5 tyg./ miesiac to bedzie 367 zlotych.To jest duzo.Jezeli mam kupowac taki kociol, ktory kosztuje jak kondensat gazowy, to musialby spalac polowe tego, ale bez palenia w kominku.Jak masz ocieplony dom?Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 08.01.2004 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Cenę 260zł/t podał mi gość z KWK Knurów oczywiście luzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 08.01.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Tak jak pisałem, jeszcze tam nie mieszkam. Przy różnych robotach często są otwarte drzwi (niedawno zresztą zmienione na ocieplone). Do tego dopiero przed Świętami wstawiłem drzwi na nie ocieplony strych (drzwi jeszcze są nieszczelne i wieje zimno dość mocno). Kaloryfery również odkręcam i zakręcam od przypdaku do przypadku. Moje wyniki są więc mało miarodajne. Prawdopodobnie na koniec stycznia przeprowadzę się i będę wiedział wszystko dokładniej, przy faktycznej eksloatacji. Dom jest ocieplony styropianem w ścianie trójwarstwowej (2 x 4mm). Nie ręczę za wykonanie bo kupiłem do w stanie surowym. Dlatego też mam zamiar przeczekać tą zimę i zobaczyć, czy gdzieś nie przemarza. Mam nadzieję, że nie będę musiał dodatkowo ocieplać ścian na zewnątrz. Lad dzień planuję ocieplić wełną strych. Mimo ocieplenia na stropie ma którędy uciekać ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 08.01.2004 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Posiadam piec z podajnikiem firmy" Kielar" z Ustronia. Ogrzewam dom o powierzchni 230m kw + 30m kw garażu ( w tym 100m kw. ogrzewania podłogowego) . Miesięcznie spalamy średnio 1t węgla groszku o granulacji 5-20mm. Cena węgla: luz- 250zł za tonę, workowany-304 zł za tonę zakupiony w Sosnowcu w zakładzie przeróbczym kop. Kazimierz-Juliusz. Do ceny węgla nalezy doliczyć cenę za transport-50 zł od tony. Podajnik posiada zasobnik mieszczący 120 kg. Węgla z podajnika starcza na około 3 dni ( to mój pierwszy sezon grzewczy).Piec sprawuje się nienagannie. Kosztował 8000zł, moc 35KW. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.01.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Witajcie!No wlasnie, skoro cena kotla, ktory wymaga takiej obslugi (jednak te 150 kg trzeba zaladowac) wynosi 6 tys. lub wiecej (8 tys) i do tego tona wegla na miesiac, czyli ok. 300 zl to chyba gra nie warta jest swieczki.Czekam na odpowiedz gazowni, za ile nam podlacza gaz (trzeba przedluzyc gazociag). Przyjmujac cene kotla ok. 3 tys (zaden luksus, ale chodzi tak samo dobrze jak te za 6 tys) bede mial 3 tys na przylacze gazu. Nawet jesli wyjdzie drozej, to chyba jednak gaz. Rachunki podobne (z tego co mowia ludzie na forum) i zero obslugi a kontrola 100%.Cos za drogi ten wegiel.Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iro 09.01.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Nie chcę się wymądrzać, ale w to co "ludzie mówią" nie zawsze można 100% wierzyć. Zdecydowana większość lubi nieco koloryzować i od rachnunków nieco odejmuje. Np. mój znajomy mówi, że ogrzewanie olejowe domu piętrowego (ok. 150m) wynosi go ok. 150 zł. miesięcznie. Nie ma przy tym zadnych specjalnych ociepleń. Kilka innych znajomych osób było zachwyconych gazem (wygoda, czystość) i rozsądnymi rachunkami. Do momentu, aż przyszła prawdziwa zima. Koszt ogrzewania, tzn. ilość spalanego oleju, gazu, czy węgla zależy od tak wielu czynników, że sugerowanie się wypowiedziami innych osób bez porównania szczegółów jest dość nierozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 09.01.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Myślę, że 300zł miesięcznie za ogrzewanie 260m kw. powierzchni to nie jest wygórowana kwota biorąc pod uwagę 100m kw. podłogówki wodnej. Obecnie mieszkam w bloku i płacę 286 zł miesięcznie za ogrzewanie mieszkania o pow. 72,2 m kw. Ponadto w pierwszym sezonie grzewczym spala się więcej paliwa. Moja koleżanka ogrzewa dom gazem ( 150 m kw ) i płaci 450 zł miesięcznie a przy dużych mrozach 600 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaton 09.01.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2004 Chciałam jeszcze dodać, że w kwocie 300zł zawiera się przygotowanie ciepłej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts