dagonek 16.01.2006 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 Cóż, temat kotłów retortowych powraca jak bumerang. Dołożę więć także swoje "pięć groszy". Zdecydowałem się na montaż takowego kociołka we wrześniu 2005 (więc jestem obecnie na półmetku pierwszego sezonu grzewczego). Do tego czasu opalałem olejem opałowym (gdyby nie ceny to nadal by tak było). Moje spostrzeżenia po 4 miesiącach: 1. nie jest wcale zbyt wiele pracy przy takim piecu - załadunek raz na 3-4 dni zależnie od temperatury na zewnątrz. 2. wybieram popiół raz na tydzień - mniej więcej wiaderko 10 l. po farbie. Czyszczenie kotła Termotech 19 kW dość uciążliwe -trzeba odkręcać górną część pieca (teraz chyba kupiłbym inny piec - ale wtedy była dość korzystna cena) 3. w zeszłym tygodniu dokupiłem węgla (420 pln/tona - okolice warszawy) - do tej pory poszło 2,4 tony - dom 150 metrów 4. przestroga - dostarczony węgiel jest mokry - nigdy więcej zakupów węgla w zimę. Piec ma trudnośći z osiągnięciem odpowiedniej temperatury. Na przyszły sezon zrobię latem zapas na całą zimę Przy utrzymaniu tych samych temperatur w domu podczas korzystania z pieca olejowego i obecnie na poziomie 21 -22 stopnie spalałem 2000 litrów oleju opałowego. Przy obecnej cenie ok. 2,3 za litr dawało to 4600 PLN. Obecnie myśle że wystarczy 5 ton węgla na sezon zimowy po 400 pln (wcześniej kupowałem węgiel po 380 PLN) co daje 2000 PLN. Oszczędności 2600 rocznie. Koszt przerobu instalacji 7000 PLN. Wszystko z rachunkami więc odzyskam ok. 1300 pln z PIT-u - tego nie uwzględniam w rachunku - zadatek na wakacje Zwrot inwestycji po 3 latach. Sadzę więc, że inwestowanie w kociołki retortowe na swoje uzasadnienie zarówno po stronie ekonomiczej jak użytkowej. 3 pytania Gdzie pod warszawą kupujesz po 420 za tone i z jakiej kopalni? Jaka masz instalacje tzn układ zamk. czy otwarty? Używasz regulatora pokojowego ? A i jescze czy masz xzamontowany zawór trójdrożny - jesli tak to czy żeczywiście daje on oszczędności w spalaniu wegla (ile towaru idzie ci mw. na dzien /tydzień?) Węgiel po 420 w Górze Kalwarii - Firma "Węgiel Trans" - z jakiej kopalni pochodzi nie mam zielonego pojęcia. Natomiast ten który kupiłem latem - suchy - palił się bardzo dobrze i nie ma w nim większych kawałków co mogłoby spowodować uszkodzenie podajnika. Układ zamknięty - wiem, że niektórzy powiedzą że to bomba itd. , ale układ chodzi dobrze i nie zamierzam nic zmieniać. A poza tym piec postawiłem w garażu więc jeśli coć piepr....nie to najwyżej stracę samochód. Nie mam regulatora pokojowego - ale zastanawiam się nad jego zamontowaniem. Do końca tego sezonu żona przebywa cały dzień z małym dzieckiem w domu - więc nie ma kiedy obniżyć temperatury. Ale na nastęny sezon planuje powrót do pracy wieć miałoby to jakieś uzasadnienie. Mam natomiast na każdym grzejniku głowice termostatyczną co doaskonale pozwala sterować temperaturą w pokojach. Zawór czterodrożny - owszem mam ale jako mieszacz dla podłogówki. Twoje pytanie zapewne dotyczyło zaworu zapewniajaćego stałą temperaturę wody powrotnej do kotła - nic takiego nie mam. Ile towaru na tydzień - zależy głównie od temperatury zewnętrznej. Jak napisałem wcześniej - 2,4 tony przez 4 miesiace. więc wychodzi jakieś 600 kg na miesiąc czyli 150 na tydzień. Tylko że wrzesien to praktycznie grzanie ciepłej wody - jeden zasobnik węgla na jakieś 10 dni. Teraz dwa zasobniki na tydzień - pojemność zasobnika w/g producenta 120 kg. przy czym jak dosypuję to nigdy nie ma tak, że jest pusty - tak na oko dosypuję po jakieś 80-100 kg węgla . cZyli teraz tyg ok 160 - 200 kg na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niciacia 16.01.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 niciacia przybliż mi jak masz podłączony euroster ko dociołka. Jaki typ (model) jest tego eurosteru. Czy steruje on pompą c.o. czy jakoś jest podłączony do sterownika pieca. Chyba nazywa się EUROSTER 2005, podłączony do sterownika pieca, jego działanie polega na tym, że piec rzechodzi w stan blokady, tzn. nie jest uzuchamiana pompa obiegowa (chyba że inny parametr to narzuca), a piec pali sie wyłącznie po to, aby nie zgasł. Niestety, jśli dobrze pamiętam, pompa obiegowa c.w.u. diała w tym czasie normalnie i temperatura wody urzytkowej utrzymywana jest na zaprogramowanym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alekspo_mug 18.01.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Do wszystkich użytkowników pieca na ekogroszek, pellety, itp.. Czym grzejecie wodę latem? Jakie mniej więcej są tego koszty? A czy piec ten może obsługiwać ogrzewanie podłogowe i współpracować z kominkiem z DGP? A może ktoś się orientuje, gdzie w Poznaniu lub w okolicy Poznania można by uzyskać informacje na temat ekopieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 18.01.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2006 Do wszystkich użytkowników pieca na ekogroszek, pellety, itp.. 1. Czym grzejecie wodę latem? Jakie mniej więcej są tego koszty? 2. A czy piec ten może obsługiwać ogrzewanie podłogowe i współpracować z kominkiem z DGP? 3. A może ktoś się orientuje, gdzie w Poznaniu lub w okolicy Poznania można by uzyskać informacje na temat ekopieca . nie jestem uzytkownikiem tego pieca ale bede w niedalekiej przyszłosci, z zebranych przeze mnie informacji wynika ze: 1. mozna grzac tym piecem wode wode w zasobniku nawet latem, wystarczy przelaczyc piec na tryb "lato" ponoć jeden zasyp podajnika (150kg) wystarcza na 4 tygodnie ciepłej wody (zasobnik 160l) koszty ciepłej wody w lecie jesli o to pytasz bo nie bardzo sprecyzowane jest twoje pytanie wyniosa w tym przypadku miesiecznie 150kg X cena po jakiej kupisz ekogroszek (a rozpietosc jest dosc duza do 320-450 w zaleznosci od regiony kraju) do tego dojdzie jeszcze prad na obsluge pieca, koszty jednak znikome ktos wyliczyl ze 5zł miesiecznie 2. moze wspołpracowac z ogrzewaniem podłogowym u mnie to będzie własnie tak rozwiązane (parter- podlogówka, pietro- grzejniki) 3. zapytaj w grupie poznanskiej na pewno ktos uzywa takiego pieca, jesli pamięć mnie nie myli to produkują takie piece gdzies kolo pleszewa czy tez stęszewa ale tu nie gwarantuje bo skupialme sie na mojje okolicy. pozdrawiam Piotr [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betan 24.01.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 A LYGA pyta: A jak sprawuja sie teraz kotly? czekam na nowe wiadomosci w tym temacie . Ja chce kupic Linga 25 z Kostrzewy. Ktos ma taki kociol ? Interesuje mnie na ile wystarcza jeden zasyp do ogrzewania wody latem ? Od kilku tygodni mam Linga 25 z zasobnikiem 280 l. Właśnie dziś ma nastąpić pierwsze rozpalenie. Jak będę mieć coś więcej do powiedzenia, na podstawie własnych doświadczeń napiszę, przynajmniej postaram się nie zapomnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 24.01.2006 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2006 Interesuje mnie na ile wystarcza jeden zasyp do ogrzewania wody latem ? gdzieś ktoś napisał że na tydzień, i jest ciepłej wody ile się tylko zapragnie. 4 tygodnie, jakby jeden zasyp wystarczal na tydzien w lato to bys mial spalanie roczne na poziomie 15 ton chyba oczywiscie moze starczac tylko na tydzien jesli ktos bedzie zuzywal 1500 litrow dziennie ale takiej hipotezy nie zakladamy chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betan 25.01.2006 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2006 Do Mpoplaw,a i Bochyn,a : chciałam sprostować, że to nie betan pytał o ten zasyp, tylko A LYGA. Ale mimo to dzięki za notki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 07.07.2006 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 jaka moc kotła do ogrzania 160 m2. Kocioł 18,8 kW czy 24,6 kW. Według rad Muratora potrzeba 70-100 W/m2 a więc spokojnie wystarczy mniejszy kocioł. Tymczasem wszyscy instalatorzy radzą większy. Proszę o opinie użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts