bmw318 30.10.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam, jestem nowym użytkownikiem forum. mam wielki problem, mianowicie jakiś robak usilnie zjada mi dom.Jest to stara konstrukcja z samego drewna, na deskach zauważyłem w tamtym roku jakieś małe dziurki, lecz myślałem ze to nic groźnego, lecz teraz juz wiem ze mam do czynienia z jakimś robalem który cały czas zajada się moim domem, sytuacja jest tragiczna na każdej z desek jest po kilkadziesiąt dziur z których sypie się taka jakby mąka... o belkach na strychu nie wspomnę, po nich nie da się chodzić bo się rozpadną ;(( w nocy cały czas słychać takie chrobotanie... niestety coraz silniejsze... powiedzcie mi co z tym zrobić... co to w ogóle jest... i czy jest na to jakaś rada...bo jak tak dalej pójdzie to zjedzą mia cały dom...;/PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 30.10.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 chyba spuszczel żre ci dom http://www.spuszczel.pl/spuszczel.html[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 30.10.2009 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Hmmm... budować ?Niefajnie, wpisz w gogle i sobie poczytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 30.10.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 kup Hylotox Q, pomaluj, lub wstrzyknij w dziury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmw318 03.11.2009 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 "kup Hylotox Q, pomaluj, lub wstrzyknij w dziury..."czytalem juz wiele rzeczy co amm kupic i zrobic... probowalem domowych sposobow ocet rozpuzczalnik itd... ale nic nie pomaga;/ Mowicie ze to bedzie Spuszczel ? gdzies tez mi powiedziano ze moze to byc Kołatek? to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 03.11.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Kołatek malutki jest... i żre cichutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanderleiz 06.02.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Też miałem problem ze spuszczelami. Radziłem się nawet profesora z Technologii Drewna SGGW co z tym zrobić, ale podobno nie ma "dobrej" metody. Polecił mi zwalczanie spuszczeli poprzez zagazowanie domku po wcześniejszym przykryciu go folią (robi to firma polecana przez matka dyrektora). Nie jest to moim zdaniem dobre rozwiązanie, bo na pewno potem ten gaz uzytkownika domku podtruwa. W firmie Kode, która sprzedaje chemię do domów drewnianych polecili mi mechaniczną walkę. Na to rozwiązanie się zdecydowałemKupiłem klej poliuretanowy, rozcieńczyłem go toluenem i strzykawką dozowałem w dziury po lub ze spuszczelami. Od razu po tym wbijałem kołek meblarski, który wcześniej też maczałem w mieszance poliuretanu z toluenem. Wszystkich szkodników w ten sposób się nie pozbyłem, ale jest ich na pewno dużo mniej, prawie wcale ich nie słychać. Dodatkowo kołki wspomagają naruszone struktury drewna. Później z zewnątrz spryskałem cały dom impregnatem Gori 356 IC który zawiera w sobie substancje biobójcze przeciw kornikom i spuszczelom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 06.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Wymieniaj kolejne elementy na nowe, ale wcześniej dobrze je zabezpiecz, bo sytuacja się powtórzy, tam gdzie robale są już w środku, szkoda zachodu z kupowaniem preparatu, wymieniaj elementy na nowe, dobrze zaimpregnowane..., skoro już mówisz że belki są aż w tak złym stanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 11.06.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 A ja podepnę się pod temat. u mnie wraz z zakupem drewna kominkowego przyjechały 'w pakiecie" z lasu jakieś robaczkiktóre się rozprzestrzeniły w tym drewnie niemożliwie. Początkowo największym problemem było w okresie jesień-zima jak wniosłem trochędrewna do kominka. Przez około tydzień wybijałem to ustrojstwo. W tym roku pojawiła się jakaś "nowa" generacja -latającaGooglowałem ale nic dokładnie takiego samego nie znalazłem. Z racji że drewno składuję w zadaszonej części mam pewne obawy czy to aby nie zechce się przenieść mi na więźbę dachową. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Rozmawiałem już z leśniczym od którego kupiłem drewno - twierdzi że te "nasze, miejscowe" robaczki nie imają się drewna konstrukcyjnego... Nie podał mi nazw. Znalazłem jakąś firmę Carsekt z Gostynina i po rozmowie telefonicznej ustaliłem że zrobię zdjęcia tych "gadów"wyślę to może coś podpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 11.06.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2012 Witam w marketach sa specjalne spreje z koncowka umozliwijaca wtrysniecie trucizny do dziurki w drewnie ,ale jak jest ich duzo to moze byc syzyfowa praca.Na jakims hamerykanskim filmie widzilem ,ze stosuje sie tez spreje ,ale takie ktore wciskasz i zostawiasz w pomieszczeniu i gaz sa sie wydostaje z niego ,ale wtedy trzeba by , podlouzyc jakos folie pod dachowki i uszczelnic dach.Zreszta stosowalem podobna metode ,gdy w domu w ktorym nie mieszkam na codzien pojawilo sie sporo much i pajakow ,spryskalem dom muchozolami i zamknolem szczelnie, cale towarzystwo padlo.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Igrek 18.06.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 No i w wszystko jasnete "cudeńka" nie są na szczęście groźne ten ponoć zajmuje się szkodnikami - nie pytajcie jakimi bo nie pamiętam nazw...:http://img528.imageshack.us/img528/3446/robak3.jpgten latający jest:http://img442.imageshack.us/img442/3231/robak1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts