semen 30.10.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Witam wszystkich! Mam problem z ciśnieniem gornego żródła CO, a mianowicie cisnie nie jest stabilne podczas pracy pompy ciepla rośnie w znacznym stopniu a gdy zakończy prace spada. Rożnice są znaczne ciężko mi powiedzieć jakie ponieważ skala manometru zawsze sie kończy. Czy pompa ciepła może zasysać lewe powietrze i czy ma w sobie jakiś odpowietrznik. Proszę o pomoc już wszystko bylo sprawdzane i niema żadnych przecieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.10.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Układ CO masz zamknięty. Ciśnieniowy.W tym układzie powinno być dobrze dobrane naczynie wyrównawcze.Przeponowe. Taki baniak, gdzie jest trochę wody a trochę powietrza. Grzejesz obieg. (Wszystko jedno czym - moze być pompa ciepła.)Woda w obiegu zwiększa pod wpływem ciepła swą objętość.I?Rośnie ciśnienie...Bo objętość obwodu jest stała. Wszystko wskazuje na to, że to naczynie wyrównawcze pracuje źle.Wcale nie pracuje! Powietrze w tym naczyniu jest ściśliwe, bo jest mieszaniną gazów.Przejmuje ten wzrost objętości bardziej się sprężająć.No, tak powinno.A u Ciebie pewnie w naczyniu tego powietrza nie ma! Instalatora za łeb i niech sprawdzi (albo zrób sam, jak wiesz co i jak).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.11.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Jest jeszcze możliwość zamontowania znacznie zbyt małego naczynia, albo po prostu jego braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semen 04.11.2009 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam kolegów!Odnośnie mojego problemu z pompą i ciśnieniem w obiegu CO, a mianowicie pompa firmy ekontech od wrzesień 2008 z samymi problemami ( po przeżyciach nie polecam!!!!) typu glikol-woda. Naczynie wyrównawcze było już wymieniane 2 krotnie i nic nie pomoglo, odgłos po postukaniu palcem trudno opisać jak by do połowy była zalana ciśnienie około 2 bar. Odnośnie Sprawdzenia to wymieniono prawdę mówiąc cały osprzęt włącznie z zasobnikiem na CWU. Szczelność CO też sprawdzano i nigdzie nie widać przecieków. Wodę do CO jak była zimna to dopuszczałem ale po kolejnym cyklu pracy było tak samospadało do okolo 0,3 bara raz szybciej raz wolniej a tera ciśnienie jakby się unormowało choć może tak być że pompa tak nabija, że nie zdąży zejść (dodam że manometr jest zamątowany do 1 Bar i stąd kolejne moje pytanie jakie powinno być prawidłowe ciśnienie podczas pracy bo słyszałem różne opinie nawet przy takim samym typie pompy). Z góry dziękuję za wszelką pompoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts