Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warszawa - KUPI? dzia?k? budowlan?

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
LEPIEJ PRZY TAK SPORYM WYDATKU DAĆ ZAROBIĆ I MIEĆ WSZYSTKO SPRAWDZONE NIŻ KUPIĆ NA WŁASNĄ RĘKE A POTEM SIE OKAŻE ŻE...WŁAŚCICIEL ZAPOMNIAŁ POWIEDZIEĆ ŻĘ JEST JESZCZE SIOSTRA ALE ONA MIESZKA ZA KRAKOWEM ALE JAK SIE DODA JESZCZE 20 TYS TO BĘDZIE OK.MOGE POLECIC CHYBA NAJUCZCIWSZEGO AGENTA Z JAKIM MIAŁEM PRZYJEMNOŚC SIE SPOTKAC JAK CHCESZ TO NAPISZ.TO NIE BĘDĄ ŹLE WYDANE PIENIĄDZE.TAK SIE POPROSTU KUPUJE SWÓJ "ŚWIĘTY SPOKÓJ":)

Opis pożądanej:

1. Około 600 metrów

2. W zasięgu komunikacji miejskiej

3. Dostęp do mediów

4. Mile widziana decyzja o WZiZT

Polecam Halinów i okolice - dojazd PKP ze Wschodniego - linia na Mińsk 25 minut, plus autobus 704 (chyba - nie pamietam dokładnie numeru). Okolica piekna, miejscowości w tych stronach to Długa Kościelna ( prad, gaz, wog-kan, telefon), Cisie -tylko prad, Józefin , Konik Nowy, Długa Szlachecka ( nei wiem dokładnie jak tu z mediami). Ceny jeszcze normalne, wielkie stawy hodowlane , ładna okolica . W samym Halinowie jest agencja - trzeba pilnowac żeby wszystko sprawdzili ale sie da) ;). Jak pociągną trasę siekierkowska to dojazd się uatrakcyjni. Sprawy papierkowe w urz edzie i wydziale architektury do załatwienia bez problemów, powalczyć trzeba tylko z zakłądem energetycznym jak sie człowiek uprze na przyłącze podziemne :evil:

Sprzedazy bezposredniej nie polecam - ludzie wciskaja albo "zalesioną " działke bz drzew tuz przy torach kolejowych albo budowlana o szerokości 15 metrów :roll:

przejedź się tam - naparwdę ładnei jest

pozdarwiam

Mwanamke

Niestety, nie jest tak jak mówisz :(

Szukamy grupowo działki już od dłuższego czasu. Znamy na wylot niektóre okolice. Poruszamy się bardzo swobodnie po meandrach hipotek, planów, warunków i wszystkiego, co trzeba wiedzieć kupując działkę. Rozmawiamy też z agencjami i wiesz co?... Agencje wielokrotnie oferowały nam działki, o których z innych źródeł wiedzieliśmy, że nigdy nie powinny się znaleźć w sprzedaży!

NAWET W SEJMIE NIE MA TYLE NIEKOMPETENCJI I WCISKANIA KITU CO W AGENCJACH NIERUCHOMOŚCI.

1. Agencja nie ma wglądu w dokumentację dołączaną do KW

2. Agencja nie rozmawia z sąsiadami

3. Agencja nie sprawdza planów zagosp ter

4. Agencja często nawet nie była na danej działce

5. Agencja nie ponosi żadnej odpowiedzialności za dokonaną transakcję itd, itp...

KUPUJĄC DZIAŁKĘ PRZEZ AGENCJĘ KUPUJESZ PISTOLET DO ROSYJSKIEJ RULETKI.

Jednemu się uda, innemu - nie.

Ja polegam tylko na sobie!

P.S. Z góry przepraszam wszystkich profesjonalnych i traktujących poważnie swój zawód agentów i agentki, na których nie natrafiłam. Na pewno gdzieś jesteście, ale jesteście tak nieliczni, że trudno was znaleźć w szumie informacyjnym, jaki tworzą setki pseudo-agentów. Pozdrawiam profesjonalistów!

przejedź się tam - naparwdę ładnei jest

pozdarwiam

Mwanamke

Hej Mwanamke!

Jesteśmy tam co niedziela! :lol:

Teść ma tam swój dom. W Brzezinach, wiesz gdzie?

Niestety, z różnych względów nam potrzebna jest działka w Wawie, w zasięgu komunikacji miejskiej. Inaczej już dawno mieszkalibyśmy tam właśnie...

ok - ja się zgadzam ze agencja za nas nic nie zalatwi i ZAWSZE ryzykujemy jak kupujemy, niestety prawo nijak nie zapewnia nam bezpieczeństwa w tym względzie :x . Ale próbowałam i bezposrednio i rozmawiając z "tubycami" i przez agencję . Problem w Halinowie jest ten że tam kwitnie 'rodzina" - dobre działki sa w agencji, adaptacje projektu może zrobic tylko człowiek wskazany przez wydział architektury ...ale poza oburzeniem nic więcej złego z tego nie wynika. Na szczęście.

Jak kupowalismy tam działkę to zaczelismy od Wesołej a skończylismy na Halinowie. Ale te wszystkie Cisia itp przeszliśmy. wiem np że tam gdzie mamy ziemie - tuz obok stawów będziemy mieli piękny widok ale też niemozność wybudowania piwnicy ...

Co do dojazdu - 25 minut pociągiem to jest i yak mniej niz przejazd komunikacja miejska z pragi na zoliborz ....zależy jakie masz punkty A i B :) pomiedzy którymi liczysz czas przejazdu ....a Brzeziny ? hm...chyba niejestem dobrze przygotowana na tę lekcje geografii :oops:

pozdarwiam

Mwanamke

KUPUJĄC DZIAŁKĘ PRZEZ AGENCJĘ KUPUJESZ PISTOLET DO ROSYJSKIEJ RULETKI.

Jednemu się uda, innemu - nie.

Ja polegam tylko na sobie!

My pierwotnie sie wycofaliśmy gdy okazało sie że własciciele nie mają jeszcze wpisu do KW, ale potem wróciliśmy, spisaliśmy umowę przedwstępną, i dając zaliczkę zanaczyliśmy że jeśli w oznaczonym termnie okaże się że 1. coś z prawem własności jest nie tak, 2. nie dostaniemy warunków zabudowy na bliźniak ( wtedy miały się zmienić warunki że pod 1 dom musi być minimum 800 m a my w sumie kupowaliśmy 1300) - to dostajemy zwrot wpłaconej zaliczki i rozwiązujemy umowę .Agencja tylko pośredniczyła, my na szczęście trafiliśmy na uczciwych ludzi i wszystko się udało . Ale jak najabrdzej przychylam się do zdania , że wsystkiego należy pilnować samemu a i tak wchodzimy w lekki hazard :evil:

pozdarwiam

Mwanamke

... a żeby nie być gołosłowną (że niby tylko ja tak źle trafiam) w tym wątku tygrysek opowie Wam o swoich przygodach z działką z agencji...

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22188

Czytałam ...... Aniu, ja naprawde nie twierdzę że agencje są super! Moi przyjaciele ( a teraz "sąsiedzi") swego czasu dali sygnał w agencjach że szukaja mieszkania m.in mogło byc na ul 3 Maja . Dostali pewnego dnia telefon że jest piękne mieszkanie na 3 Maja ...ale okazało się że ...w Tarnowie !!! . Druga propozycja "z widokiem na Łazienki" okazała się mieszkaniem z widokiem na łazienkę sąsiada :lol:

Wkurzyli się tak, że kupując w końcu mieszkanie wspólnie ze sprzedającym wyrolowali agencję :wink:

Ale toswiadczy tylko o tym że samemu trezba dbac o każdy szczegół wedle prawdy "pańskie oko konia tuczy "

pozdarwiam

Mwanamke

mój pośrednik w Babicach był niezły - pojechał ze mną do Eko Babice ( wodociągi i kanalizacja oraz gaz ), żebym zobaczył na ich planach , gdzie co jest, pojechał do Urzędu Gminy, gdzie pani sama mi opowiedziała, co na działce można, a czego nie. W czasie negocjacji byłem gotów juz dawać większe pieniądze, ale on radził cierpliwość - tydzień przetrzymałem i kupiłem za tyle, za ile proponowałem pierwotnie....... mam miłe doświadczenia.....

Ach Mwanamke....

żeby to były tylko moje wymagania....

Gdy trzech wybrednych, warszawskich zgredów ustala, jaka powinna być "idealna" działka to czwarty (czyli ja - etatowy szukacz) może sobie tylko palnąć w łeb :cry:

Mwanamke!

Nawet się nie łudzę - taka działka nie istnieje!

Ale szukam, jak kazali....

Hi hi...jak Cie Aniu mianowali agentem nieruchomości i to Ty się mianuj dodatkowo PRowcem i dawaj im na tacy działki z odpowiednią podbudową teoretyczną :)

Nie żebym sie upierała ale 1000 m to ja robię codziennie w tę i z powrotem idąc do parku z psem , kolejnych kilomertrów nie licze bo chodzi o dojście .....jeśli w grę nie wchodzą malutkie dzieciaczki to odległość do 1000m do przystanku to jest raptem kwadrans normalnego marszu - czyli żaden dramat ....jak wykazano powyżej - argument odległości przystanku przestał byc zasadny :p

Ja szukając działki brałam pod uwagę :

1. media

2. alternatywny dojazd ( oprócz samochodu , autobus i pkp)

3. odległość od Wawy max 30 km

a potem wszystkie inne , acha! te 3 warunki za niekoniecznie kosmiczna cenę. I za działkę z full mediami, spełniającą powyższe warunki zapłaciłam 15 USD za metr , w co prawda idiotycznym momencie gdy dolar szalał ale i tak uważam że cena była przyzwoita....

Życze powodzenia głownie w negocjacjach z resztą zepołu poszukiwawczego :lol:

pozdrawiam

Mwanamke