delfina7 31.10.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Zaczynamy gotownie na niej od poniedziałku , ale juz parę razy grzałma na niej. Po ściągnięciu garnka i wyłączeniu płyty do pola gdzie stał garnek wyskakuje litera H . Piszą , że płyta zabrudzona lub przegżana. Powiem , ze pole faktycznie jest dość ciepłe , a nawet gorące. Po wystudzeniu znika literka. Narazie próby przeszły gary , które mialam też do gazówki. Czy może tak byc , że dno tych garnków jest jakieś nie równe? Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Chodzi mi o czas , bo gotując tak na 6 biegu wydaje mi się jakieś wolne. A może to wina garów? [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 31.10.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 "H" to ostrzeżenie, że dane pole jest gorące (od garnka). Po wystygnięciu znika. To normalne zachowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 31.10.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 H - hot znaczy gorący, wskażnik zgasnie jak płyta ostygnie. Na indukcyjnej trzeba się przyzwyczajić , że najpierw zagrzewasz garnek z zupą , ziemniakami itp. na "8" lub "9" do zagotowania ( pod nadzorem) a potem zniejszasz na "3" i ustawiasz czas gotowania np. 30 min. Przy smarzeniu na patelni ustawiasz "6" lub "7" i po 30- 60 sekundach obniżasz na "5" i wkładasz kotlety, placki ziemniaczane, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 31.10.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Zaczynamy gotownie na niej od poniedziałku , ale juz parę razy grzałma na niej. Po ściągnięciu garnka i wyłączeniu płyty do pola gdzie stał garnek wyskakuje litera H . Piszą , że płyta zabrudzona lub przegżana. Powiem , ze pole faktycznie jest dość ciepłe , a nawet gorące. Po wystudzeniu znika literka. Narazie próby przeszły gary , które mialam też do gazówki. Czy może tak byc , że dno tych garnków jest jakieś nie równe? Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Chodzi mi o czas , bo gotując tak na 6 biegu wydaje mi się jakieś wolne. A może to wina garów? [/b] Witam. Literka "H"-jak wyjaśniono ostrzeżenie. Co do garnków to używamy kilku starych emaliowanych i nowych kupionych specjalnie na płytę indukcyjną i jest duża różnica. Jeśli np. w emaliowany garku gotuję zupę to żeby lekko "bulgotała" muszę palnik nastawić na 3 a w tym nowym o podobnej wielkości wystarczy nastawić na 1 lub 2. Co do szybkości np.zagotowania wody to wydaje mi się, że na indukcyjnej szybciej, ale to może tylko tak się wydaje. A poza tym uważam, że płyta indukcyjna to rewelacja Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 31.10.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 H znaczy HOT czyli gorące,Ja tego w mojej płycie nie mam ale... jak dotknę to jest ciepła ..... i tyle.Ot taka informacja dla.... bardziej przewrażliwionych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.11.2009 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Zaczynamy gotownie na niej od poniedziałku , ale juz parę razy grzałma na niej. Po ściągnięciu garnka i wyłączeniu płyty do pola gdzie stał garnek wyskakuje litera H . Piszą , że płyta zabrudzona lub przegżana. Powiem , ze pole faktycznie jest dość ciepłe , a nawet gorące. Po wystudzeniu znika literka. Narazie próby przeszły gary , które mialam też do gazówki. Czy może tak byc , że dno tych garnków jest jakieś nie równe? Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Chodzi mi o czas , bo gotując tak na 6 biegu wydaje mi się jakieś wolne. A może to wina garów? [/b] ....Gotowanie na gazie to gotowanie na gazie.AMEN.Gotowanie na płycie indukcyjnej to gotowanie na płycie indukcyjnej.To drugi AMEN.Te twoje "gary od gazówki" to sobie możesz darować i oddać babci.Do płyty indukcyjnej potrzeba naczyń ,które wykonane są z przewodzącego prąd ferromagnetycznego materiału.Dno naczynia musi być płaskie i równe.Do gotowania na płycie indukcyjnej nadają się naczynia z żelaza, metali zmagnetyzowanych, żeliwa, emalii, specjalne ceramiczne lub szklane naczynia o metalowym zmagnetyzowanym dnie.Nie nadają się natomiast te z metali niezmagnetyzowanych, ceramiczne, szklane, aluminium, patelnie-garnki z dnem wielowarstwowym o pofalowanym dnie, średnicy mniejszej niż 12 cm lub większej niż 30 cm.Te twoje gary od gazówki nie nadają się bo niespełnianą tych wymogów.Czyszczenie płyty to bajka,poezja .Mam zawalisty preparat,który czyści ją idealnie.Litera H to znak ,że płyta jest jeszcze nagrzana.Stygnąc gaśnie. Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Nie ma takiego porównania i nie trzeba tego w ogóle porównywać ale jeżeli uprzeć się i to mocno.... to: na gazie,smrodzik,odymione gary,brak płynnego sterowania gotowaniem, na płycie indukcyjne,brak smrodku(spalanie gazu),czyste gary,płynne sterowanie gotowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 01.11.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Zaczynamy gotownie na niej od poniedziałku , ale juz parę razy grzałma na niej. Po ściągnięciu garnka i wyłączeniu płyty do pola gdzie stał garnek wyskakuje litera H . Piszą , że płyta zabrudzona lub przegżana. Powiem , ze pole faktycznie jest dość ciepłe , a nawet gorące. Po wystudzeniu znika literka. Narazie próby przeszły gary , które mialam też do gazówki. Czy może tak byc , że dno tych garnków jest jakieś nie równe? Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Chodzi mi o czas , bo gotując tak na 6 biegu wydaje mi się jakieś wolne. A może to wina garów? [/b] To masz szczęscie, ja po montażu w pierwszy dzień to " o mało co zgłodu bym zdechł" bo wszystkie gary w domu jakie byłynie grzały na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 01.11.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Marian się odezwał i wątek znalazł się od razu we Wnętrzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worobiej 01.11.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 No dobrze a czy ktoś może mi podpowiedzieć miejsce, gdzie znajdę jakieś wyniki badań wpływu kuchenki indukcyjnej na zdrowie? W tej chwili stoję przed wyborem - gazowa albo indukcyjna ale nie wiem czy ta druga nie jest szkodliwa (słyszałem, że kobiety w ciąży powinny się do nich nie zbliżać (w trakcie gotowania oczywiście ) ale to tylko zasłyszana gdzieś plotka). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SemperSolus 01.11.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Linków Ci nie podam ale przy podejściu takim jak w przytoczonej przez Ciebie plotce to... trzymajmy kobiety w ciąży z dala od komputerów, telefonów komórkowych, kuchenek mikrofalowych, anten radiowych i telewizyjnych, że o elektromagnesach montowanych w drzwiach domofonów nie wspomnę... Sorry za sarkazm ale jak czytam takie pytania to coś mnie trafia. Czy sądzicie, że na rynek może wejść obecnie technologia szkodliwa dla zdrowia ot tak sobie? Zanim produkt trafi do sprzedaży jest testowany na setki tysięcy sposobów, bo żadna firma nie może w obecnym świecie pozwolić sobie na utratę wizerunku. Szkodliwość pola elektormagnetycznego została już stwierdzona dość dawno ale aby rzeczywiście było ono szkodliwe musi występować w takim stężeniu, że uwierz mi poczułbyś je na pewno. Na koniec jeszcze jedna sprawa. Opary (spaliny) gazu też są szkodliwe, jak każdy tlenek węgla. No ale cóż, każdy lubi to co chce, a dzisiejszy rynek napewno dostarcza produktów, które go zadowolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worobiej 01.11.2009 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Dzięki SemperSolus! Mam dokładnie taką samą opinię jak Ty i dobrze Cię rozumiem. Teraz już mam jeden głos więcej, który mogę żonie przytoczyć . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 01.11.2009 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Zaczynamy gotownie na niej od poniedziałku , ale juz parę razy grzałma na niej. Po ściągnięciu garnka i wyłączeniu płyty do pola gdzie stał garnek wyskakuje litera H . Piszą , że płyta zabrudzona lub przegżana. Powiem , ze pole faktycznie jest dość ciepłe , a nawet gorące. Po wystudzeniu znika literka. Narazie próby przeszły gary , które mialam też do gazówki. Czy może tak byc , że dno tych garnków jest jakieś nie równe? Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Chodzi mi o czas , bo gotując tak na 6 biegu wydaje mi się jakieś wolne. A może to wina garów? [/b] ....Gotowanie na gazie to gotowanie na gazie.AMEN.Gotowanie na płycie indukcyjnej to gotowanie na płycie indukcyjnej.To drugi AMEN.Te twoje "gary od gazówki" to sobie możesz darować i oddać babci.Do płyty indukcyjnej potrzeba naczyń ,które wykonane są z przewodzącego prąd ferromagnetycznego materiału.Dno naczynia musi być płaskie i równe.Do gotowania na płycie indukcyjnej nadają się naczynia z żelaza, metali zmagnetyzowanych, żeliwa, emalii, specjalne ceramiczne lub szklane naczynia o metalowym zmagnetyzowanym dnie.Nie nadają się natomiast te z metali niezmagnetyzowanych, ceramiczne, szklane, aluminium, patelnie-garnki z dnem wielowarstwowym o pofalowanym dnie, średnicy mniejszej niż 12 cm lub większej niż 30 cm.Te twoje gary od gazówki nie nadają się bo niespełnianą tych wymogów.Czyszczenie płyty to bajka,poezja .Mam zawalisty preparat,który czyści ją idealnie.Litera H to znak ,że płyta jest jeszcze nagrzana.Stygnąc gaśnie. Z czy ktoś ma porównanie gotowania na gazie a indukcji? Nie ma takiego porównania i nie trzeba tego w ogóle porównywać ale jeżeli uprzeć się i to mocno.... to: na gazie,smrodzik,odymione gary,brak płynnego sterowania gotowaniem, na płycie indukcyjne,brak smrodku(spalanie gazu),czyste gary,płynne sterowanie gotowaniem. Wiem wiem jaki wymogi na gary sa do plyty , ale czy myslisz , że gotowanie na garach emaliowanych czy tych do indukcji przeznaczonych także na gazie może je ' popsuć'? Zakupiłam patennie nową , bo te co mam wogle się nie nadają do płyty , także z głodu nie padnę , bo naleśniki i jajecznica , aa i kiełbacha z patelni może być nim nie zakupie garów. Jutro wypróbujemy też nowiuśki gar mojej siostry do indukcji . Z tego co czytałam to indukcja super sprawa , ale narazie u mnie kiszka. Jeśli jednak gary muszą być nowe nie bedę płakać , MAłzonek zakupi , bo jak długo można jeść placki na obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SemperSolus 02.11.2009 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 delfina7 W zalecaniu zakupu nowych garnków tak naprawdę chodzi o... odkształcanie się dna w trakcie gotowania na rusztach. Nawet stosunkowo niewielkie (niewidoczne gołym okiem) odkształcenia mogą zakłócić pracę pola indukcyjnego, a o takie odkształcenia w przypadku wcześniejszego gotowania na gazie nie trudno. W praktyce garnki, których wcześniej używałaś, a przyciągają magnes powinny działać na płycie indukcyjnej, jednak żadne producent nie bierze wówczas odpowiedzialności za prawidłową pracę płyty. Czy stosowanie garnków, w których wcześniej gotowaliśmy na gazie może uszkodzić urządzenie? Przy zastosowanych w płytach indukcyjnych zabezpieczeniach - nie powinno. Co najwyżej płyta może pracować głośniej, a garnek może wydawać w trakcie pracy dziwne dźwięki (pykania, piski itp.). Zasadniczo garnek musi przyciągać magnes. Każdy inny spowoduje sygnalizację błędu (może być dźwiękowa lub przy pomocy diod na panelu - w zależności od modelu płyty). I na koniec jeszcze jedno w większości przypadków garnki z Olkusza zbierają świetne opinie użytkowników płyt indukcyjnych lecz przed zakupem trzeba się upewnić czy przyciągają magnes, bo sama emalia nie przeszkadza płycie w niczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Słuchajcie.Nie dajmy się zwariować. Stać nas na płytę indukcyjna to stać powinno na garnki do niej. Czy stosowanie garnków, w których wcześniej gotowaliśmy na gazie może uszkodzić urządzenie? Po chudy byk się nad tym zastanawiać łamać głowę.Albo coś stanie albo nie.A jak przyjdzie do naprawy gwarancyjnej to wywalimy gały bo można było temu przeciwdziałać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 02.11.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Słuchajcie.Nie dajmy się zwariować. Stać nas na płytę indukcyjna to stać powinno na garnki do niej. Czy stosowanie garnków, w których wcześniej gotowaliśmy na gazie może uszkodzić urządzenie? Po chudy byk się nad tym zastanawiać łamać głowę.Albo coś stanie albo nie.A jak przyjdzie do naprawy gwarancyjnej to wywalimy gały bo można było temu przeciwdziałać. Nie , no jasne że stać na gary , ale troszkę szkoda wywalić mi garnki które calkiem nie dawno zakupiłam. Ale jeśli tak piszecie to w najbliższym czasie zakupię . Właśnie wpadły mi w oko olkuszowe , ale nie emaliowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.11.2009 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Słuchajcie.Nie dajmy się zwariować. Stać nas na płytę indukcyjna to stać powinno na garnki do niej. Czy stosowanie garnków, w których wcześniej gotowaliśmy na gazie może uszkodzić urządzenie? Po chudy byk się nad tym zastanawiać łamać głowę.Albo coś stanie albo nie.A jak przyjdzie do naprawy gwarancyjnej to wywalimy gały bo można było temu przeciwdziałać. Nie , no jasne że stać na gary , ale troszkę szkoda wywalić mi garnki które calkiem nie dawno zakupiłam. Ale jeśli tak piszecie to w najbliższym czasie zakupię . Właśnie wpadły mi w oko olkuszowe , ale nie emaliowane. Bardzo słuszna uwaga.Jestem za kupieniem nowych.Ale też nie jestem żebyś wywaliła stare.Moje oddałem znajomym a w rewanżu dostałem komplet sztućców.Przeprowadzka do nowego domu ,mieszkania wiąże się z wieloma zmianami.Też stałem przed dylematem czy zabierać kuchnie gazowo-elektryczna(Bardzo pojemna z rożnem,piekarnik z wieloma funkcjami po prostu bajer ) ,która była jeszcze na gwarancji, czy kupować wspomniana płytę indukcyjną.Wybrałem płytę i nie żałuję.Gary też kupiłem i twierdze ,że są super a zresztą na płycie to trochę inne gotowanie.To ona mnie uczy jak na niej gotować.Pilnuje mnie bym nie przesadził z temp. itd.Przyznam ci się jeszcze do jednego ponieważ pitraszeniem w domciu zajmuję się ja.Kocham czystą kuchnie a co dalej z tym idzie i czyste garnki i kuchenkę.I garnki i kuchenka nie brudzą się tak jak te od gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 09.06.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Co?? Czy to jest pewna wiadomośc , że garnki większe niz 30 cm odpadaja? Mam paletnię 33 cm, nieziemsko droga była, w tym momencie tylko się załamać jeśli to prawda. Niech ktoś to zdementuje lub potwierdzi proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.