Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Reklamacja budynku

Gość Wildcat

Recommended Posts

Gość Wildcat

Witam,

Zakupiłem mieszkanie na rynku wtórnym. Ma ono 4-5 lat. Znajduje się na parterze (poziom "0").

W bloku na tym poziomie są garaże, ale są również dwa mieszkania (podobno w ostatniej chwili inwestor zmienił plany i w miejsce garaży "wstawił" mieszkania".

Pierwsza zima.... kłopoty z wilgotnością.... podejrzewam, że ściana pomiędzy mieszkaniem, a garażami nie jest odpowiednia.... może uda mi się dotrzeć do planów budynku....

Czy jeżeli okaże się, że nie jest ona odpowiednia (może ktoś doradzi jaka powinna być) to mogę wtedy dochodzić sądownie w stosunku do Inwestora swoich racji?.... że źle wykonał tą ścianę?

Pozdrwaiam,

Wildcat

Pierwsza zima.... kłopoty z wilgotnością.... podejrzewam, że ściana pomiędzy mieszkaniem, a garażami nie jest odpowiednia.... może uda mi się dotrzeć do planów budynku....

Czy jeżeli okaże się, że nie jest ona odpowiednia (może ktoś doradzi jaka powinna być) to mogę wtedy dochodzić sądownie w stosunku do Inwestora swoich racji?.... że źle wykonał tą ścianę?

Rozmawiałem z administratorem.... jest na etapie poszukiwania rzeczoznawcy sądowego.... okazuje się, że Inwestor zawalił również w kilku innych miejscach.

• 2 weeks później...

Szanowni Państwo

Mam też problem.Z deweloperem firmą Dolcan (działająca na rynku warszawskim), od której zakupiłam mieszkanie.W mieszkaniu niemalże codziennie wykrywam nowe usterki a ostatnia poprostu przechodzi moje najśmielsze przypuszczenia. Mianowicie pod szlichtą w mieszkaniu pękła rura od CO i CW.musiano rozkuwać podłogę i co się okazało że rurki były wtopione w cement zamiast poktyte i otoczone warstwą styropianu.Pan kierownik oświadczył mi,że on teraz może mi prozkuć pół mieszkania i mi ten styropian położyć. Ale już go nie interesuje gdzie będę mieszkać do okresu jak wyschnie cement.Istny horor.Chcę domagać się jakiejś rekompensaty finansowej ze strony Dalcanu ale nie zgadza się.Chcą usunąć mi usterką ale płacić nie będą. Czy ktoś mógłby pomóc co w takiej sytuacji zrobić ???Dziękuję i pozdrawiam Katarzyna