Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplanie poddasza zimą

imbryk

Recommended Posts

Właśnie kończymy remont dachu. Dach spadzisty z blachodachówką, pod nią folia wysokoparoprzepuszczalna. Pod folię chcę dać 25cm (15cm + 10cm) wełny, na to paroizolacje i płyty g-k.

Podobno nie powinno się kłaść ocieplenia na zimę, bo nie przeschnie, dodatkowo połowa drewna na więźbie nie jest sezonowana, więc będzie wypuszczać wilgoć. Niestety za oknem coraz zimniej, a większość ciepła ucieka nam właśnie na poddasze i przez dach.

Tutaj pytanie - jak to jest z tym ocieplaniem wełną na jesień/zimę - czy rzeczywiście nie wolno tego robić (wydaje się to logiczne).

Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem, żeby położyć wełnę (ocieplić), ale nie kłaść jeszcze paroizolacji - a dopiero na lato położyć folie i zabudować płytami.

Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem, żeby położyć wełnę (ocieplić), ale nie kłaść jeszcze paroizolacji - a dopiero na lato położyć folie i zabudować płytami.

A to najgorsze, co możesz zrobić. Szybciutko z wełny kapać zacznie.

Ocieplałem zimą. Ale paroizolacja natychmiast!

Właśnie kończymy remont dachu.

Z tego co rozumiem nie jest to nowy dom pełen wilgoci technologicznej ? Jeśli tak to jak najbardziej ma sens robić ocieplenie nawet przy mrozie - w końcu to sucha robota.

Dom jest stary, ale wylewany był wieniec betonowy, podmurowywane pod wieńcem na szerokość cegły i murowane kolumny pod płatwie. Oprócz tego (tak jak pisałem) płatwie i połowa krokwii jest ze świerzego drewna.

A to najgorsze, co możesz zrobić. Szybciutko z wełny kapać zacznie.

A dlaczego ma zacząć kapać z wełny? Czy przez folię paroprzepuszczalną ma mi się zacząć zbierać w wełnie woda, czy raczej chodzi o parę która się skroplii w wełnie, a może właśnie woda z betonu wieńca i więźby?

próbując sobie samemu odpowiedzieć na powyższe:

Przez folię paroprzepuszczalną nie ma prawa mi wejść woda (o to przecież chodzi w folii).

Jeśli by to miała być woda ze zbierającej się pary, to super - kładę ocieplenie, paroizolację i wykańczam poddasze.

Jeśli miałaby to być woda z betonu i więźby, to chyba lepiej poczekać do lata, aż wszystko przeschnie.

Będę wdzięczny za naprostowanie mojego toku myślenia:)

W domu jest zimą cieplej zazwyczaj niż na dworzu. I dlatego więcej wilgoci.

Z budowy, z oddychania, prania, s.. , gotowania. :D

Owa wilgoć będzie wnikać w wełnę i w zimnej się skraplać- ta wełna od zewnątrz przecież zimna będzie.

Ot i tyle.

I po to paroizolacja...