imbryk 31.10.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Właśnie kończymy remont dachu. Dach spadzisty z blachodachówką, pod nią folia wysokoparoprzepuszczalna. Pod folię chcę dać 25cm (15cm + 10cm) wełny, na to paroizolacje i płyty g-k. Podobno nie powinno się kłaść ocieplenia na zimę, bo nie przeschnie, dodatkowo połowa drewna na więźbie nie jest sezonowana, więc będzie wypuszczać wilgoć. Niestety za oknem coraz zimniej, a większość ciepła ucieka nam właśnie na poddasze i przez dach. Tutaj pytanie - jak to jest z tym ocieplaniem wełną na jesień/zimę - czy rzeczywiście nie wolno tego robić (wydaje się to logiczne).Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem, żeby położyć wełnę (ocieplić), ale nie kłaść jeszcze paroizolacji - a dopiero na lato położyć folie i zabudować płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 31.10.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Zastanawiam się jeszcze nad takim rozwiązaniem, żeby położyć wełnę (ocieplić), ale nie kłaść jeszcze paroizolacji - a dopiero na lato położyć folie i zabudować płytami. A to najgorsze, co możesz zrobić. Szybciutko z wełny kapać zacznie. Ocieplałem zimą. Ale paroizolacja natychmiast! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 31.10.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Właśnie kończymy remont dachu. Z tego co rozumiem nie jest to nowy dom pełen wilgoci technologicznej ? Jeśli tak to jak najbardziej ma sens robić ocieplenie nawet przy mrozie - w końcu to sucha robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.11.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Nie ma żadnych przeciwskazań do montażu tego ocieplenia, ale faktycznie dobrze jest od razu położyć folię paroizolacyjną. Bez niej może, ale nie musi kapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imbryk 02.11.2009 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Właśnie kończymy remont dachu. Z tego co rozumiem nie jest to nowy dom pełen wilgoci technologicznej ? Jeśli tak to jak najbardziej ma sens robić ocieplenie nawet przy mrozie - w końcu to sucha robota. Dom jest stary, ale wylewany był wieniec betonowy, podmurowywane pod wieńcem na szerokość cegły i murowane kolumny pod płatwie. Oprócz tego (tak jak pisałem) płatwie i połowa krokwii jest ze świerzego drewna. A to najgorsze, co możesz zrobić. Szybciutko z wełny kapać zacznie. A dlaczego ma zacząć kapać z wełny? Czy przez folię paroprzepuszczalną ma mi się zacząć zbierać w wełnie woda, czy raczej chodzi o parę która się skroplii w wełnie, a może właśnie woda z betonu wieńca i więźby? próbując sobie samemu odpowiedzieć na powyższe: Przez folię paroprzepuszczalną nie ma prawa mi wejść woda (o to przecież chodzi w folii). Jeśli by to miała być woda ze zbierającej się pary, to super - kładę ocieplenie, paroizolację i wykańczam poddasze. Jeśli miałaby to być woda z betonu i więźby, to chyba lepiej poczekać do lata, aż wszystko przeschnie. Będę wdzięczny za naprostowanie mojego toku myślenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.11.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 W domu jest zimą cieplej zazwyczaj niż na dworzu. I dlatego więcej wilgoci. Z budowy, z oddychania, prania, s.. , gotowania. Owa wilgoć będzie wnikać w wełnę i w zimnej się skraplać- ta wełna od zewnątrz przecież zimna będzie. Ot i tyle. I po to paroizolacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 03.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A w domu w stanie surowym otwartym (nie nowym tylko remontowanym ale od podstaw - patrz dziennik), zadaszonym pod papę, bez tynków, można robić ocieplenie poddasza zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts