Jarek.P 31.10.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Robię własnie hydraulikę i dwa problemy mi się pojawiły: 1) Kible będą wiszące, na stelażach. Na chwilę obecną nie wiadomo jeszcze, jakie to będą stelaże (Geberit albo Koło najprawdopodobniej). Pytanie: na jakiej wysokości od ziemi, oraz w jakiej odległości od "osi kibla" zrobić podejście do wody?Na szybko wygóglany PDF ze zwymiarowanym stelażem geberita sugeruje, że podejście do wody jest w nim z boku, tymczasem ja pamiętam, że czytałem niegdyś o tym, że można i od dołu. Gdzie to podejście zrobić, żeby było dobrze i uniwersalnie? 2) pytanie w zasadzie j.w., ale dotyczące natrysku. Też na obecną chwilę wiadomo jedynie, gdzie ten natrysk będzie i na której ścianie będzie miał armaturę.Pierwsza opcja: zwykła bateria natryskowa, tu wszystko jasne, choć zalecanych wysokości zainstalowania baterii widziałem w necie mnóstwo i szczerze mówiąc sam nie wiem, jaka będzie optymalna.Druga opcja - panel prysznicowy. Czy tu trzeba się zdecydować na konkretną opcję i pod nią zrobić podprowadzenia, czy można liczyć na jakieś znormalizowane zasady wg których możnaby teraz podprowadzić rurki? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.10.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Ja też debiutowałem w roli hydraulika, zrobiłem wszystkie podejścia w sumie na oko i bez żadnej wiedzy! Przyszedł płytkarz i poprawił tylko to od stelarza WC, reszta była ok. Akurat podejście zrobił z tyłu, stelaż Grohe ! Z prysznicem było tak że jak chciałem kupic panel to się okazało że standardowa szerokośc ( odległośc miedzy zimną a ciepłą) była za duża i musiałbym przerabiac, kupiłem więc baterię i natrysk ! Tak więc różnie to bywa z brakiem wiedzy, nie zawsze opłaca się kombinowac samemu ! Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 31.10.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Stelaz wc . Zimna wode doprowadz na wysokosc ok 1m i zakoncz korkiem . Jak ustawisz na sucho stelaz , to dogrzejesz brakujaca koncowke i bedzie to 1/2" z gwintem wewnetrznym . Do stelaza woda moze wchodzic z boku , z gory lub z tylu . Pod prysznic - 110 do 120cm wysokosc . Rozstaw : bateria - 15cm (tolerancja wynosi od 14,5 do 15,5cm).Uzyj plytki montazowej . Panel - 8 do 10cm ale to zalezy od konkretnego modelu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 31.10.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Po swoich przebojach z łazienkami wiem tyle że nie ma coś takiego jak uniwersalnie. Każdy producent ma swoje filozofie, rozstawy i kierunki podejść. Rysunki w PDF swoje a rzeczywistość swoje... (np. Cersanit). Do tego dochodzą jeszcze niuanse z rozstawieniem sprzętów. Jak już je wstawisz to się może okazać, że to pięć centymetrów w tę a tamto dziesięć w drugą itp. Aby nie przerabiać można:- mieć wszystkie urządzenia "na placu boju" z możliwością przymierzenia,- wstrzymać się z instalacją docelową do czasu zakupu - wprowadzić rurki do łazienki i poczekać na wykończeniówkę z finalnym rozprowadzeniem wewnątrz pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.11.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 No cóż, przejrzawszy w najbliższym kibelmarkecie dostępne stelaże stwierdziłem, że generalnie obowiązują dwie szkoły:- Szkoła faleni... TFU! Geberitowa: króciec na górze zbiornika, mniej więcej pośrodku, skierowany do tyłu, na wysokości 110cm od poziomu podłogi (nie wylewki!)- szkoła Cersanitowo-Kołowo-Chińska: króciec tak jak w klasycznych spłuczkach, na boku zbiornika na wysokości metra. Tak więc ja chyba będę robił wyloty na boku stelaża, na wysokości 110cm nad podłogą, z tego miejsca będzie wygodnie zarówno wrócić się w dół do króćca położonego na boku, jak i pójść poziomo do tego Geberitowego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 14.11.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Odświeżam stary wątek:) Jestem właśnie na etapie projektowania, a następnie wykonania instalacji CWU. Nasuwa mi się kilka pytań odnośnie wysokości punktów poboru wody i odprowadzenia ścieków. Napiszcie na jakiej wysokości macie:- woda w kuchni do zlewozmywaka (pod szafką),- kanaliza od zlewozmywaka,- woda do zmywarki,- kanaliza od zmywarki,- woda i kanaliza do umywalki w łazience (zakładam, że będzie szafka lub postument),- woda do kabiny prysznicowej (ile do baterii, a ile do panela)- woda do wanny,- woda na zewnątrz budynku. Jak na razie to wątpliwości nie mam tylko co do Geberita, z resztą mam problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 14.11.2010 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 U mnie nagłowiłem sie bardzo nad sensownym rozmieszczeniem wody/kanalizy do zmywarki i baterii kuchennej. I tak w międzyczasie zmieniły sie koncepcje... i wiem już że przy sprzętach montowanych pod blatem w zasadzie na jedno wychodzi... Ważne aby podejścia nie kolidowały z górną listwą korpusów szafek.Przy podłączaniu stelaży oby komuś nie przyszło do głowy łączenie spłuczki stelaża z podejściem za pomocą "wężyków w oplocie". Ja montując stelaże Koła po prostu wprowadziłem rurę pex do środka spłuczki i tam ją podłączyłem do zaworu napełniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martek1981 15.11.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Sam sobie odpowiadam ale proszę o uwagi jeżeli uważacie inaczej: - woda w kuchni do zlewozmywaka (pod szafką): 55-60 cm, - kanaliza od zlewozmywaka: 40-50 cm, - woda do zmywarki: 55-60 cm - kanaliza od zmywarki: 40-50 cm - woda do umywalki w łazience (zakładam, że będzie szafka lub postument): 60-70 cm, - kanaliza od umywalki: 50-60 cm, - woda do pralki: 60-70 cm, - kanaliza od pralki: 60-70 cm, - woda do kabiny prysznicowej: 100-110 cm, - woda do wanny: 15 cm nad wanną, - woda do Geberita: 100-105 cm - woda na zewnątrz budynku: ??? chyba lepiej nisko - 50 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solid-prof 10.01.2012 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Sam sobie odpowiadam ale proszę o uwagi jeżeli uważacie inaczej: - woda w kuchni do zlewozmywaka (pod szafką): 55-60 cm, - kanaliza od zlewozmywaka: 40-50 cm, - woda do zmywarki: 55-60 cm - kanaliza od zmywarki: 40-50 cm - woda do umywalki w łazience (zakładam, że będzie szafka lub postument): 60-70 cm, - kanaliza od umywalki: 50-60 cm, - woda do pralki: 60-70 cm, - kanaliza od pralki: 60-70 cm, - woda do kabiny prysznicowej: 100-110 cm, - woda do wanny: 15 cm nad wanną, - woda do Geberita: 100-105 cm - woda na zewnątrz budynku: ??? chyba lepiej nisko - 50 cm ? No tu jest chyba git, ale pragnąłbym dorzucić pewniaka na umywalkę łazienkową- 55 kanaliza i 65 woda jest idealnie oczywiście od poziomu płytek czyli 0. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 10.01.2012 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 A teraz doprecyzowanie. Wszystkie podejścia pod kanalizę pewnie rurami 50, więc ww odległości od posadzki to od góry rury, od dołu, czy od jej osi? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 10.01.2012 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Do osi. I nie rób wszystkich podejść fi50, tą średnicą to tylko kuchnia, wanna i natrysk. Cała reszta lepiej fi40 - większość syfonów umywalkowych, zwłaszcza tych "ładnych" z taką średnicą współpracuje, możesz wtedy ładnie i czysto wyprowadzić kanalizę ze ściany wprost do syfonu - w przypadku umywalek z otwartym dołem estetyka jest dość istotna, nie ma jej co paskudzić redukcjami. Oczywiście w małej średnicy robisz samo ostatnie proste pionowe podejście do przyboru, dalej jedziesz już fi50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateuszolsztyn 12.01.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Tylko czy czasem do syfonów umywalkowych nie chodziło Ci o 32mm ? Bo wydaje mi się, że to jest właśnie ta odpowiednia szerokość dla tych syfonów. Przy czym "brzydkie" syfony plastikowe mają często w zestawie rurę łączącą syfon z podejściem kanalizacyjnym (tą co idzie w poziomie) z pogrubieniem na końcu do 50mm, co ułatwia trochę pracę a spód umywalki i tak jest najczęściej zabudowany... Średnicę 40mm miał kupiony w 2004 roku u mnie syfon od zlewozmywaka do babci ale na szczęście miał również w zestawie redukcję 40/50. Często jeśli połączenia podejścia z syfonem nie da się ustawić idealnie w poziomie - można zastosować dwa kolanka 15 stopni 32 - w kolorze białym nie wyglądają tak tragicznie a widziałem już nawet takie kształtki tej średnicy niklowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 12.01.2012 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Zgadza się, te niklowane mają na ogół 32. Ale szczerze mówiąc, chować w ścianie tak małej średnicy już bym się bał, stąd kompromis. Redukcja 40/32 już wejdzie w pod każdą, nawet płaską rozetę. A co do ustawiania podejścia - moim zdaniem, na etapie rozprowadzania kanalizy można zrobić to jakkolwiek, byle w dobrym (mniej więcej) miejscu), a potem, na etapie wykańczania łazienki, jak już będzie kupiona (bądź dokładnie znana) umywalka, warto nawet kosztem rozkucia kawałka ściany i przerobienia wylotu kanalizy wyjście do syfonu ustawić dokładnie na prosto, skoro tak czy tak to pod płytki trafi, niż potem rzeźbić kolankami pod umywalką. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts