Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gosciu01

Recommended Posts

Cyrkulacja oparta na pompie i dodatkowych rurkach to miesięczny koszt użytkowania ok. 12,6 zł

( koszt pracy pompy i strat ciepła do otoczenia ).

Cyrkulacja oparta na przepływowym podgrzewaczu wody ( podgrzewanie wody zanim nie dopłynie z zasobnika ) to koszt 13,3 zł.

Koszty inwestycyjne podobne.

Sa jeszcze przewody samoregulujące na rurki, ale niewiele znalazłem o nich w sieci. Ponadto koszty byłyby pewnie największe.

Które rozwiązanie wybralibyście ?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pompa nie musi działać non stop.

Dokupiłem do swojej wyłącznik czasowy i ustawiłem tak aby pompa włączała się wtedy kiedy "może" być potrzebna.

"Może" ustawiłem obserwując domowników, sprawdza się.

Widziałem też sterownik który "uczy" się kiedy włączyć pompę na podobnej podstawie jak moja, ale niestety kosztuje ok 800 zł.

Jak dla mnie lekka przesada cenowa.

niestety policzyłem już pracę z zegarem godzinowym i przedzialem 15/15 minut.

Można jeszcze lepiej ocieplić rurki, nie tylko otuliną ze ścianką 6 mm, ale puścić dodatkowo w jakimś styropianie- 2 cm i zejść z kosztami do 6-8 zł/mies.

Niestety raczej będę musiał poprowadzic rurki poza warstwą styropianu w podładze.

Z ogrzewaczami jest mniej roboty, plag&play :wink:

Te straty do otoczenia to pewne uproszczenie. Rury w instalacji CWU znajdują się w środku domu, także w sezonie grzewczym "stracona" energia de facto ogrzewa dom. Oczywiście trudno nią sterować:). Na szczęście cyrkulacja nie jest na zewnątrz domu, bo wtedy faktycznie energia byłaby całkowicie stracona.

Ja mam pompę cyrkulacyjną sterowaną zegarem.

Te straty do otoczenia to pewne uproszczenie. Rury w instalacji CWU znajdują się w środku domu, także w sezonie grzewczym "stracona" energia de facto ogrzewa dom. Oczywiście trudno nią sterować:). Na szczęście cyrkulacja nie jest na zewnątrz domu, bo wtedy faktycznie energia byłaby całkowicie stracona.

Ja mam pompę cyrkulacyjną sterowaną zegarem.

to prawda, ale od wiosny do jesieni ciepełka nie wykorzystujesz jednak.

Ale od wiosny do jesieni jest raczej ciepło w domu.

Czy trochę nie przesadzasz z tą oszczędnością. :D

może, nieco :wink:

Jeśli można wybrać lepszy/tańszy system to chciałbym to zrobić, przedyskutować.

Cyrkulacja będzie napewno = komfort.

Projektuję dom, w którym ( 12 zł x 6 miesięcy = 72 zł ) stanowić będzie ok. 7% kosztów ogrzewania i cwu rocznie. Może udałoby się zejśc z tym kosztem o połowę. Miałem nadzeiję, że ogrzewacze przepływowe wyjdą taniej, ale okazuje się że niekoniecznie.

Policzyłem także sterowanie za pomocą czujki ruchu, ale przy pompie UP 15-14, która pompuje 0,4 m3/godz. przy mojej instalacji ciepłą wodę w kranie dostanę po 40-50 sekundach cyrkulacji. Czasami to wystarczy, ale czasami niekoniecznie.

Ponadto projektuję załączanie pompy cyrkulacyjnej tylko przy rozbrojonym alarmie ( wyjście z domu = pompa stop ) + wyłączanie na noc.

Jakieś inn pomysły ?

:lol:

to nie z chorobliwej oszczędności!

do takich ludzi nie należę.

Zwyczajnie dom pasywny to nie tylko ocieplenie ścian, dachu i okna.

Marzy mi się dom 0 energetyczny. Do zrobienia, ale raczej w naszych warunkach klimatycznych nieopłacalne, tzn. zwrot nakładów nigdy nie nastąpi.

Obecnie dom bardzo nisko energetyczny mam w tym samym budżecie jakim zaczynałem projektować 5 litrowy.

[/i]

przy wannie to nie przeszkadza,

prysznic będzie niemalże za ścianą zasobnika,

Pozostają krany przy umywalce w łazience, zlewozmywaku w kuchni, toalecie na dole i na poddaszu.

Toaletę mogę odpuścić, ale przy porannym myciu zębów przy umywalce rano, to nie będę odliczał do 40 :lol:

Przyszedł mi jeszcze jeden pomysł.

...I tak będę miał sterownik PLC sprzężony z alarmem.

W pewnym okresie pompa mogłaby być załączana zegarem, a w pozostałych czujką. :p

Przewody samoregulujące odpadają - za drogie.

Przepływowe ogrzewacze - jeszcze nie wiem, ale tu nie bardzo można próbować oszczędzać.

Pozostaje chyba jednak pompka z całą instalacją.

Odnisę się jeszcze do oszczędzania.

Tu nie chodzi skąpstwo.

Jeśli mogę spróbować wykorzystać coś lepiej, sprawniej, wydajniej, to chcę to zrobić. Płacić 12 zl miesiecznie za komfort, a 6 zł to różnica w skali kolejnych lat niemała.

Przez 6 miesięcy "letnich" to 36 zł. W sezonie grzewczym, też wiem jak efektywniej ogrzewać dom, więc też z tych 36 zł mógłbym uszczknąć conajmniej połowę.

Witam. Te 40 sekund to raczej mało i woda w tym czasie nie dopłynie do baterii. Teoretycznie może tak to powinno wyglądać ale w praktyce trwa to dużo dłużęj. pozdr adam

Mam już cyrkulację w jednym domu i takie mam wrażenie, nie mierzyłem czasu, a tylko teraz policzyłem teoretycznie.

Ponadto po 15 minutach - taki mam zegar z Castoramy, czy innego LeruaMerlina - woda jest już chłodnawa, może słaba izolacja, mam typową czerwoną na rurkach z pianki poliuretanowej w ścianie z BK400.

W PLC w nowym domku zaprogramuje przedziały 10 minutowe, myślę jak włożyć też więcej ocieplenia.

Dlatego wcześniej pisałem że przesadzili z ceną.

Jak dla mnie świetne rozwiązanie bo samo się uczy tylko czemu tak drogo studia kosztują. :D

Ale z drugiej strony jeśli to ma być na lata tak jak piszesz to jednak jest to coś dla Ciebie.

dzięki :p ,

już wpisałem link do ulubionych, kto wie ...

czego ja już nie rozpatrywałem :wink: :lol: :o