Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gosciu01

Recommended Posts

gosciu01: widziałeś gdzieś tanie podgrzewacze przepływowe, które tylko _dogrzewają_ wodę do zadanego poziomu? Jak się tym kiedyś interesowałem, to nie udało mi się znaleźć gotowej konstrukcji o małej mocy i rozsądnej cenie (żeby móc umieścić podgrzewacz przy każdym punkcie poboru wody). Wszystkie małe podgrzewacze jakie widziałem mają włączniki hydrauliczne: grzeją jak wykryją przepływ wody. Na dodatek grzeją zwykle ze stałą mocą. No i wreszcie na dobicie: wszystkie małe podgrzewacze jakie widziałem, miały ograniczenie na maksymalną temperaturę wody na wejściu - czyli nie można ich zasilać ciepłą wodą...

Myśłalem o czymś takim

http://www.dafi-heaters.com/

http://www.sklep.dafi.pl/ogrzewacz-systemowy-dafi-55kw-(230v)-cat-64-id-35.aspx

można je dostać na allegro do 150 zł, montuje się na rurze, 3,7 kW

ale co sa warte - nie wiem.

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są przystosowane do pracy z gorącą wodą, to nie wystarczy? Skąd wymóg bycia z mosiądzu? (pytam poważnie, bo nie wiem)

J.

woda w c.o. jest w obiegu zamkniętym, zaleca się uzupełniać destylowaną, choć nikt tego nie robi. zachodzą procesy związane z korozją.

obudowy tych pomp do c.o. są odlewane z żeliwa/staliwa, jak dawne grzejniki żeberkowe.

ale ja się też nie znam, nie jestem hydraulikiem, bądź po innych podobnych studiach :wink:

A tu masz pompę do CWU, z mosiądzu i z mocą do 130W nawet:

http://www.turdus.com.pl/file_laing_pompy_cwu.pdf

Czy ktoś zorientowany może podpowiedzieć, czym tak naprawdę różnią się pompy do CO i do CWU?

J.

Nie znam tych pomp, może ktoś wie czy są godne uwagi, czy to tzw. chińszczyzna ?

Trzeba by wybrać model S4, ale ten mocniejszy, bądź S5, tak aby przy 2 m podnoszenia dala z 1,2-2 m3/h.

cena 400-450 zł - zaczyna już być mało oszczędnie ...

20 zł potencjalnych oszczędności, różnica w cenie do zwykłej 25W grunfosa 100-150 zł .zwrot 5-7 lat.

mam pompę c.o., która 16 lat pracuje. A ta tyle wytrzyma ?

tutaj masz też odpowiedź fachwca na innym forum:

http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=3225

kiedyś obiły mi się o uszy informacje o pompach pokrywanych w środku czymś, jakimś teflonem, czy inną warstwą. Może one by się nadały, nie wiem.

Nie będę wprowadzał zamieszania, bo nie siedzę w temacie.

Przyjąłem dla moich potrzeb prawdę objawioną :wink: , że do cwu musi być coś na brązie, łącznie ze śrubunkami.

Dołączę do tematu.

Mam problem z CWU a dokładnie z czasem po jakim jest w kranie w łazience. Łazienka oddalona od zasobnika około 10m cyrkulacja włączona w odstępach 15 min. a ciepła woda dopiero po ponad minucie. Nie wiem czy hydraulik coś pokombinował bo wydaje mi się że czy z włączoną pompą CWU czy z wyłączoną ciepła woda pojawia się po takim samym czasie. Z wcześniejszych wypowiedzi w tym wątku wnioskuję że instalacja CWU powinna być wykonana coś w rodzaju koła od którego bardzo krótkie nitki zasilają baterie w umywalkach. Woda cały czas bądź wtedy kiedy pompa CWU chodzi biega sobie po ringu i jest to woda o temp. zbliżonej do wody w zasobniku - u mnie około 50C. Wtedy ilość zimnej po odkręceniu baterii odpowiada ilości wody jaka znajduję się w nitce łączącej baterię z ringiem.

U mnie chyba coś jest nie tak - podejrzewam że hydraulik każdą baterię podłączył z kotłownią oddzielną nitką i czas przez który czekam na ciepłą wodę odpowiada czasowi przez jaki opróżnia się 10m_rowa rura z zimnej i napełnia ciepłą.

Czy można coś u mnie zrobić żeby sytuacją poprawić? Tak teraz sobie myślę że nie ma sensu praca pompy cyrkulacyjnej w trybie 15/15 minut a jedynie założenie pompy o wiele większej i uruchamianie jej tylko w momencie odkręcenia "kurka" z ciepłą wodą - tylko jak to teraz zrobić.

gosciu01: widziałeś gdzieś tanie podgrzewacze przepływowe, które tylko _dogrzewają_ wodę do zadanego poziomu? Jak się tym kiedyś interesowałem, to nie udało mi się znaleźć gotowej konstrukcji o małej mocy i rozsądnej cenie (żeby móc umieścić podgrzewacz przy każdym punkcie poboru wody). Wszystkie małe podgrzewacze jakie widziałem mają włączniki hydrauliczne: grzeją jak wykryją przepływ wody. Na dodatek grzeją zwykle ze stałą mocą. No i wreszcie na dobicie: wszystkie małe podgrzewacze jakie widziałem, miały ograniczenie na maksymalną temperaturę wody na wejściu - czyli nie można ich zasilać ciepłą wodą...

Myśłalem o czymś takim

http://www.dafi-heaters.com/

(...)

ale co sa warte - nie wiem.

Żadnych szczegółów technicznych tam nie podają, ale to tym bardziej można się spodziewać maksymalnie prostej budowy, czyli włącznik hydrauliczny i stała moc grzewcza. Krótko mówiąc: te się nie nadają do _podgrzewania_ wody w zastępstwie cyrkulacji.

Gościu 01, podaję swój przykład: pompa UPH 15-15 25W, pracuje u mnie przez dwie minuty w 20 min odstępach przez 11 wybranych godzin w ciągu doby, co daje łączną pracę 66 min. w ciągu doby, tj. 33 godz. na m-c. Wychodzi poniżej 1kWh na miesięc, czyli poniżej 40gr. Czy taki koszt byłby dla Ciebie do zaakceptowania? Pompą steruje przekażnik z zegarem czasu rzeczywistego o poborze mocy 1W. Czasy dobrane doświadczalnie z uwzględnieniem dostarczenia ciepłej wody aż do pompy (pracuje na ssaniu). Po 19 min. jest odczuwalana różnica w temperaturze wody, ale ma ok. 30st.

Może byś np: 25PWr45C LFP Leszno.

http://www.allegro.pl/item799569536_pompa_cyrkulacyjna_grundfos_cwu_up15_14b_obiegowa.html

http://www.allegro.pl/item806281019_niemiecka_pompa_halm_do_cwu_bup_15_1_5_065.html

http://www.allegro.pl/item800809575_pompa_r2b_32_60_180_230_cyrkulacyjna_cwu_nocchi_hd.html

Pompa R2B 32-60/180 230

Parametry pompy:

*

Max moc - 130 W

*

Max pobór prądu - 0,7 A

*

Max wydajność na 3 biegu - 80 L/min (0,5 m. sł.w)

*

Max podnoszenie na 3 biegu - 6 m

*

Max.temperatura wody - 60 0C

*

Max.temperatura otoczenia - 35 0C

P.S.

Z tą cyrkulacją to trochę widzę jest tak że ktoś kupuję Merca z silnię 4litry bo lubi wygodę i osiągi a narzeka że mu dużo pali.

Co do włączania cyrkulacji włącznikiem światła sprawdza się to tylko w łazienkach bez okien lub tylko w nocy. Chyba że osobny włącznik do cyrkulacji zrobić.

Żadnych szczegółów technicznych tam nie podają, ale to tym bardziej można się spodziewać maksymalnie prostej budowy, czyli włącznik hydrauliczny i stała moc grzewcza. Krótko mówiąc: te się nie nadają do _podgrzewania_ wody w zastępstwie cyrkulacji.

I to może być konkretna informacja dla mnie i dla innych forumowiczów w wyborze sposobu cyrkulacji!

Takie aspekty chciałem właśnie przedyskutować.

Dzięki :D

Pozostaje jednak pompa.

Gościu 01, podaję swój przykład: pompa UPH 15-15 25W, pracuje u mnie przez dwie minuty w 20 min odstępach przez 11 wybranych godzin w ciągu doby, co daje łączną pracę 66 min. w ciągu doby, tj. 33 godz. na m-c. Wychodzi poniżej 1kWh na miesięc, czyli poniżej 40gr. Czy taki koszt byłby dla Ciebie do zaakceptowania? Pompą steruje przekażnik z zegarem czasu rzeczywistego o poborze mocy 1W. Czasy dobrane doświadczalnie z uwzględnieniem dostarczenia ciepłej wody aż do pompy (pracuje na ssaniu). Po 19 min. jest odczuwalana różnica w temperaturze wody, ale ma ok. 30st.

To bardzo konkretne dane!

również dziękuję. :p

U mnie także pompą możę sterować PLC i czasy będę mógł swobodnie definiować. Do tego sprzężenie z alarmem *.

Ponadto, nie jest problemem koszt pracy pompy tylko straty z instalacji latem.

Można je zmniejszyć na dwa sposoby.

1. bardzo dobrze izolując rurki,

2. dobierając pracę układu najbardziej optymalnie do trybu życia mieszkańców.

Sposoby i rozwiązania już w większości możliwości zostały podane wyżej.

* i coby nie było, że wyciągam armatę na muchę z tym PLC.

I tak będzie do sterowania yntelygencjją :wink: domu, a w PLC zaadoptuję jedno wyjście - 40-50 zł. I tak mi wolne zostają, bo będę miał rozszerzenia.

Telematik.

http://www.telmatik.pl/

Będę miał model '22 z rozszerzeniami i '12 dla reku i paru innych funkcji.

Bardzo chwalony i stosowany często tu na forum jest Fatek, ale ja już się tego naumiałem programować i ma wszystko co potrzebuję, oprócz komunikacji z PC-tem, ale to z załatwię sobie MPS-1, który będzie kontrolował z kolei wszystkie temperatury i skomunikuje go z telematikiem.

Taką mam wizję i popisanych trochę procedur.

Witam. Zmierzyłem dziś czas dla cyrkulacji (ćwieczenie praktyczne:) ) . Dla 6-8 mb rury cyrkulacyjnej 15 w miedzi czas po jakim się pojawi ciepła woda w kranie to ok 70-90 sekund :) Czyli nie jest tak źle jak mi się wydawało, jak czekam bez zegarka to są to cale wieki :)

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden sposób na uruchomienie cyrkulacji.

Czujka ruchu nie zawsze się sprawdzi bo nie każde wejście do łazienki to korzystanie z ciepłej wody. Guzik czy włacznik nie zawsze można zamontować w późniejszym etapie prac.

Dobrym rozwiązaniem może być zwykły czujnik przepływu (musi być czuły i szybki ) który uruchomi nam pompę cyrkulacyjną po bardzo krótkim otwarciu i zamknięciu kranu. Dodatkowo jakieś inne urządzenie określi czas przez jaki ta pompa ma chodzić (2-4 min). Czyli aby uruchomić pompkę cyrkulacyjną po wejściu do łazienki wystarczy ruszyć kranem a za chwilę ciepła woda doleci. Jest to wyraźnie na żądanie i nie ma raczej możliwości przypadkowego właczenia tak jak w przypadku czujnika ruchu (np. wzbudzenie za pomocą kota :) ) Pozdr adam