misztal_1986 31.10.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Witam. Chcialbym ponownie zaczac, poruszany juz watek dotyczacy rozbiorki starego domu i budowy nowego w tym samym miejscu. Nie znalazlem we wczesniejszych watkach konkretnych odpowiedzi , a zarazem moja sytuacja jest indywidualna. Przedewszystkim interesuje mnie czy jest potrzebne pozwolenie na rozbiorke starego domu nie bedacego zabytkiem.( Dom z podpiwniczeniem (parter), pietrem i poddaszem , kryty eternitem, obok domu isnieje takze podlaczone szambo ) Z tego co wyczytalem w internecie to nie potrzeba pozwolenia / ale nie jestem tego pewien w 10% wiec prosze o potwierdzenie/zaprzeczenie. Stary dom chcialbym usunac doszczetnie, oprucz isnitejacego juz szamba. Dom zostal by usuniety razem z fundamentami . Teraz , czy potrzebuje wykonawcy i umowy na rozbiorke domu? Czy moge wykonac to zadanie w swoim zakresie ?? Kolejnie , co z eternitowym dachem?? Czy musi to wykonac jakas firma? Jesli nie , to gdzie skladuje sie takie odpadki? Czy zwykle wysypisko przyjmie taki odpadek ?? Tak samo co z gruzem ? Wiem , ze elementy nadajace sie do odzysku powinienem posegregowac , i bezpiecznie skladowac. Nie wiem tylko co z robic z gruzem, czy mozna wywiesc go na wysypisko ?? Jakie sa zblizone koszty wywozu gruzu - nie pytam o transport tylko o usluge ?? Nastepnie czy bede mugl zostawic isnitejace juz szambo i podlaczyc do niego nowo powstaly dom ? Chcialbym jedynie w szmbie zmodernizowac pokrywe , zamontowac klape studzienkowa , taka o kture niszczymy swoje podwozie w aucie wjezdzajac do Warszawy w okolicach Marek Czy byloby potrzebne na to dodatkowo pozwolenie o remont + ewentualnie plan ?? Podejrzewam,ze plan podlaczenia szamba , dokonuje sie u architekta zatwierdzajacego , tak samo jak i przylacza wodociagowego. Ostatecznie nurtuje mnie jeszcze to czy chcac wybudowac dom na miejscu starego , przy zaczynaniu calego projektu, musi byc on polaczony ze soba? Czyli czy sprawy dotyczace rozbiorki i budowy domu , musza byc zglaszane do urzedu jako jedna sprawa ?? Czy moge sobie najpierw zburzyc stary dom , nastepnie przystapic do adaptacji nowego projektu ?? Wiem , ze niektore pytania zapewne sa banalne , ale uwierzcie, ze na kazde z ich poszukuje odpowiedzi . Za kazda nawet najmniejsza pomoc , bede ogromnie wdzieczny. Alan M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 31.10.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Przedewszystkim interesuje mnie czy jest potrzebne pozwolenie na rozbiorke starego domu nie bedacego zabytkiem.( Dom z podpiwniczeniem (parter), pietrem i poddaszem , kryty eternitem, obok domu isnieje takze podlaczone szambo ) Z tego co wyczytalem w internecie to nie potrzeba pozwolenia / ale nie jestem tego pewien w 10% wiec prosze o potwierdzenie/zaprzeczenie.. Potrzebne zgłoszenie na roboty budowlane Stary dom chcialbym usunac doszczetnie, oprucz isnitejacego juz szamba. Dom zostal by usuniety razem z fundamentami . Teraz , czy potrzebuje wykonawcy i umowy na rozbiorke domu? Czy moge wykonac to zadanie w swoim zakresie ??. Można rozebrać samemu Kolejnie , co z eternitowym dachem?? Czy musi to wykonac jakas firma? Jesli nie , to gdzie skladuje sie takie odpadki? Czy zwykle wysypisko przyjmie taki odpadek ??. Teoretycznie (zależy od sąsiada) powinna wykonać to firma specjalistyczna. Odpady odbierają uprawnieni odbiorcy, zwykłe wysypisko nie. Czasami odpady odbiera i finansuje ich utulizację gmina Tak samo co z gruzem ? Wiem , ze elementy nadajace sie do odzysku powinienem posegregowac , i bezpiecznie skladowac. Nie wiem tylko co z robic z gruzem, czy mozna wywiesc go na wysypisko ?? Jakie sa zblizone koszty wywozu gruzu - nie pytam o transport tylko o usluge ??. Najlepiej popytać firmy transportowe, czasami znajdzie sie odbiorca gruzu za darmo. Nastepnie czy bede mugl zostawic isnitejace juz szambo i podlaczyc do niego nowo powstaly dom ? Chcialbym jedynie w szmbie zmodernizowac pokrywe , zamontowac klape studzienkowa , taka o kture niszczymy swoje podwozie w aucie wjezdzajac do Warszawy w okolicach Marek Czy byloby potrzebne na to dodatkowo pozwolenie o remont + ewentualnie plan ?? Podejrzewam,ze plan podlaczenia szamba , dokonuje sie u architekta zatwierdzajacego , tak samo jak i przylacza wodociagowego.. Oczywiście istniejace szambo można podlączyć do nowego domu. Musi to zawierać projekt zagospodarowania działki. Ostatecznie nurtuje mnie jeszcze to czy chcac wybudowac dom na miejscu starego , przy zaczynaniu calego projektu, musi byc on polaczony ze soba? Czyli czy sprawy dotyczace rozbiorki i budowy domu , musza byc zglaszane do urzedu jako jedna sprawa ?? Czy moge sobie najpierw zburzyc stary dom , nastepnie przystapic do adaptacji nowego projektu ??. Rozebranie starego domu możemy załatwić zgłoszeniem. Czekamy 30 dni i jeżeli nie ma sprzeciwu możemy przystąpić do prac. Na budowę nowego potrzebne jest pozwolenie na budowę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 31.10.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Za kazda nawet najmniejsza pomoc , bede ogromnie wdzieczny. Wpisz w google "prawo budowlane". Budynek do 8m wysokości i w odległości od granicy działki jest nie mniejszej niż połowa wysokości możesz rozebrać w 30 dni po zgłoszeniu. Potrzebne do zgłoszenia mapki i odpisy powinieneś wyrobić za 100-200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misztal_1986 31.10.2009 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Serdecznie dziekuje za pomoc A gdzie uwczesnie musze zdobyc te odpisy i mapki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 01.11.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Serdecznie dziekuje za pomoc A gdzie uwczesnie musze zdobyc te odpisy i mapki? Pozdrawiam Mapka - starostwo (do rozbiórki potrzebna jest mapka zasadnicza z nakładką sieci) Odpis księgi wieczystej - sąd rejonowy Wypis z rejestru gruntów - starostwo Sam wniosek - starostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddoommiinniikk 02.11.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Jeśli jest to stary dom, to może zdarzyć się tak,że jego usytuowanie na działce nie jest zgodne z obecnymi przepisami budowlanymi - szczególnie odległość od granicy działki. Jest tu taki wątek, gdzie radzą, aby zgłosić to jako remont z możliwością wymiany elementów konstrukcyjnie słabych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts