Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z podmurówką

Recommended Posts

Witam

Wykonałam tydzień temu ogrodzenie swojej działki. Oczywiście posłuchałam się złych rad i nie zleciałam wykonanie podmurówki. Fachowcy stwierdzili , ze teren jest częściowo podmokły ( bo jest niestety) i będzie problem z przemarzaniem ( ?) . W efekcie mam ogrodzenie z dużymi gdzie – nie gdzie dziurami pomiędzy gruntem i siatką. Wygląda to fatalnie i jest niefunkcjonalne. Już po wszystkim sama stwierdziłam ,że będzie problem z koszeniem przy siatce i wyrównaniem gruntu ( o kałużach już nawet nie wspomnę pomimo że teren był zmeliorowany) . I teraz rodzi się pytanie – co robić. Czy jest jakaś metoda , żeby naprawić ten błąd ? Zastanawiałem się nad zastosowaniem gotowych podmurówek , ale ich montaż będzie chyba trudniejszy niż wylanie murku. Sąsiad proponował żeby kupić rozbiórkowe płytki chodnikowe 35 x 35 i wkopać pod siatkę ( ale pozostaje problem zamontowania ich w przy słupkach gdzie są placki betonu ) i dlatego to rozwiązanie nie bardzo mi pasuje. A może są jakieś inne sposoby . Bardzo proszę o pomoc.

... mam ogrodzenie z dużymi gdzie – nie gdzie dziurami pomiędzy gruntem i siatką.Wygląda to fatalnie ...

... Czy jest jakaś metoda , żeby naprawić ten błąd ? ....

tak, jest metoda

wynajmuje się osobnika płci męskiej z łopatą / mąż też może być /

i mówi sie mu , ze ma nagarnąć gdzieniegdzie ziemę pod tę siatke - tak aby było ładnie ...

Julia100 twoje zdjęcie mnie rozwaliło.

Co ty przeżywasz ? trawa urośnie, skosisz i będzie ok.

Co to w ogóle za siatka jakaś prowizorka czy jak ?

To jest zdjęcie przodu - tam na razie jest prowizorka. Na bokach i z tyłu jest już normalna siatka. Dzisiaj pojadę zrobić zdjęcia.

Czyli radzicie, żeby dać sobie spokój z murkami ?

pzdr

Witam

Wykonanie podmurówki to:

1.) Kilkadziesiąt metrów sześciennych betonu wlanego dosłownie w błoto

2.) koniecznie trzeba zazbroić i dać dylatacje na takiej długości bo na pewno będzie pękać

3.) Na dole płotu radzimy sobie w ten sposób że przewiercamy słupki ok 7-10 cm od ziemi i przeciągamy drut do siatek oraz napinamy go za pomocą zamków dostępnych do kupienia w sklepie

4.) Po jakimś czasie trawa i inne paskudztwa tak skutecznie przerosną ww. drut że nie będzie sposób go wyrwać

Pozdrawiam