maciunio 03.01.2004 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Witam! Zdecydowałem się na cegły porotherm jako materiał na ściany. Czy możecie doradzić mi jaką wielkością cegieł budować? Czy robic ścianę jedno, czy wielowarstwową. Słyszałem, że jak juz ocieplać to tylko wełną ze wzgledu na przepuszczalność wilgoci. Dziękuję za wszystkie uwagi.maciunio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 03.01.2004 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Ja mam na razie mur z Porothermu 30 P+W. Docelowo będzie to ściana 2-warstwowa - ocieplę styropianem 15 cm. Myślałem o wełnie ale stwierdziłem, że kilkadziesiąt % większa cena i ryzyko jej zamoknięcia w czasie ocieplania nie są warte tego żeby przejmować się usuwaniem 1% wilgoci przez ścianę, którą wełna teoretycznie (przy odpowiednim tynku oczywiście) zapewnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 03.01.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 I to jest zdrowo rozsądkowe podejście do sprawy! Super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz100 03.01.2004 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Ja mam z 25cm i też nie narzekam. Narazie stan surowy:) Uważaj jednak na fabrykę. Poretherm porothermowi nie jest równy. Niby ten sam producent a jakość pustaka całkiem inna:( Miałem z dwóch fabryk więc różnice sam widziałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciunio 03.01.2004 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. dariusz100 - Czy mógłbyś napisać na co zwracać uwagę? Czym cegiełki różniły się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariusz100 04.01.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Zasadniczo jakością!!! W pierwszym rzucie 18palet 30-40% było popękanych bądź spękanych, niektóre rozchodziły się w dłoniach, a niektóre jeszcze przed wyciągnięciem z palety:( Co ciekawe jak były zapakowane to nie widać było żadnej wady. W drugim rzucie, inny zakład Wienerburger produkujący ten sam pustak, praktycznie żadna sztuka nie była uszkodzona. Inny był kolor pustaka, zdecydowanie był równiejszy, naprawdę całkiem inna jakość. Nie tylko ja to zauważyłem, murarz i pomocnik stwierdził to samo!!! Później kupowałem tylko z zakładu w Częstochowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 04.01.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 W miarę dobre były też z Honoratki koło Konina, ale kiepskie ze Złotowa ,rozchodziły się w połowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 06.01.2004 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 U mnie poroterm25 +styropian12+ ścianka osłonkowa 11,5(też poroterm). Zakład w Lęborku- bez zastrzeżeń. Co ciekawe to cena w hurtowni w pobliżu budowy o ok. 30% niższa niz bezpośrednio od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga - gosc 06.01.2004 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 juz mamy mur z porothermu Wienerberger - (tak jest napisane na opakowaniu) - grubosc chyba 38 - ale musze sprawdzic. Nasi fachowcy zaklinaja sie, ze nie trzeba docieplac - co sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchall 06.01.2004 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Witam Ja buduje z Porothemu 44 p+w i nie bede docieplać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 07.01.2004 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Witam Ja buduje z Porothemu 44 p+w i nie bede docieplać Witaj, a jakiej zaprawy używasz, domyslam się że ciepłej, ale dokładnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 07.01.2004 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 juz mamy mur z porothermu Wienerberger - (tak jest napisane na opakowaniu) - grubosc chyba 38 - ale musze sprawdzic. Nasi fachowcy zaklinaja sie, ze nie trzeba docieplac - co sadzicie? Ja bym ocieplił. Tej grubości ściana 1-wartwowa mogłaby być z BK, który jest cieplejszy od ceramiki. Przy Porothermie komfort cieplny zapewnia grubość 44. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro 07.01.2004 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Potwierdzam, że 44 P+W nie wymaga docieplenia. Mieszkam w takim domu i jest ciepły.Pozdrawiam-Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.01.2004 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Ja bym ocieplił. Tej grubości ściana 1-wartwowa mogłaby być z BK, który jest cieplejszy od ceramiki.... rzeczywiście - cytując któregoś z moich przedmówców - o całą 0,01 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.01.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Nieprawda. I nie jest to ścisłe, bo BK ma przecież różne odmiany "wytrzymałościowo-cieplne". Wystarczy przecież sprawdzić choćby na www u Wienerbergera i Ytonga. Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23. Więc różnica jest przynajmniej o rząd większa, od tej, którą podajesz. Gdybym budował 1-warstwówkę to prawdopodobnie wybrałbym BK. Budując ścianę 2-warstrową zdecydowałem się na Porotherm. 3-warstwową budowałbym pewnie ze zwykłej ceramiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga-gosc 08.01.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23. Sluchajcie, jestem baba i zglupialam teraz. Co to na Boga jest P+W i co to BK i co to U???? Nie wysmiewajcie sie ze mnie Dzieki za odpowiedz Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga-gosc 08.01.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23. Sluchajcie, jestem baba i zglupialam teraz. Co to na Boga jest P+W i co to BK i co to U???? Nie wysmiewajcie sie ze mnie To w koncu jak, docieplac???? Dzieki za odpowiedz Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Aga-gosc 08.01.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Acha, moi rodzice maja dom z porothermu 38 / ciepla zaprawa /bez docieplania / ogrzewanie gazowe. Mieszkaja druga zime i sa zadowoleni. A do bogaczy nie naleza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.01.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 P+W to po prostu pióro i wpust, czyli takie bloczki nie wymagają pionowej spoiny. U to współczynnik przenikania ciepła - im jest mniejszy, tym materiał jest "cieplejszy", a dokładnie jest lepszym izolatorem ciepła. Pozostałe liczby to oczywiście grubość danego materiału w centymetrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielona 08.01.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Ja spędzam pierwszą zimę w domu z Porothermu 38 P+W na ciepłej zaprawie, bez dodatkowego ocieplania. Na razie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts