Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm

Recommended Posts

Witam!

Zdecydowałem się na cegły porotherm jako materiał na ściany. Czy możecie doradzić mi jaką wielkością cegieł budować? Czy robic ścianę jedno, czy wielowarstwową. Słyszałem, że jak juz ocieplać to tylko wełną ze wzgledu na przepuszczalność wilgoci.

Dziękuję za wszystkie uwagi.

maciunio

Ja mam na razie mur z Porothermu 30 P+W. Docelowo będzie to ściana 2-warstwowa - ocieplę styropianem 15 cm. Myślałem o wełnie ale stwierdziłem, że kilkadziesiąt % większa cena i ryzyko jej zamoknięcia w czasie ocieplania nie są warte tego żeby przejmować się usuwaniem 1% wilgoci przez ścianę, którą wełna teoretycznie (przy odpowiednim tynku oczywiście) zapewnia.

Zasadniczo jakością!!! W pierwszym rzucie 18palet 30-40% było popękanych bądź spękanych, niektóre rozchodziły się w dłoniach, a niektóre jeszcze przed wyciągnięciem z palety:( Co ciekawe jak były zapakowane to nie widać było żadnej wady. W drugim rzucie, inny zakład Wienerburger produkujący ten sam pustak, praktycznie żadna sztuka nie była uszkodzona. Inny był kolor pustaka, zdecydowanie był równiejszy, naprawdę całkiem inna jakość. Nie tylko ja to zauważyłem, murarz i pomocnik stwierdził to samo!!! Później kupowałem tylko z zakładu w Częstochowie!

juz mamy mur z porothermu Wienerberger - (tak jest napisane na opakowaniu) - grubosc chyba 38 - ale musze sprawdzic. Nasi fachowcy zaklinaja sie, ze nie trzeba docieplac - co sadzicie?

Ja bym ocieplił. Tej grubości ściana 1-wartwowa mogłaby być z BK, który jest cieplejszy od ceramiki. Przy Porothermie komfort cieplny zapewnia grubość 44.

Nieprawda. I nie jest to ścisłe, bo BK ma przecież różne odmiany "wytrzymałościowo-cieplne". Wystarczy przecież sprawdzić choćby na www u Wienerbergera i Ytonga. Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23. Więc różnica jest przynajmniej o rząd większa, od tej, którą podajesz. Gdybym budował 1-warstwówkę to prawdopodobnie wybrałbym BK. Budując ścianę 2-warstrową zdecydowałem się na Porotherm. 3-warstwową budowałbym pewnie ze zwykłej ceramiki.

Gość Aga-gosc
Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23.

Sluchajcie, jestem baba i zglupialam teraz. Co to na Boga jest P+W i co to BK i co to U????

Nie wysmiewajcie sie ze mnie :wink:

Dzieki za odpowiedz

Aga

Gość Aga-gosc
Dla Porothermu 38 P+W, U=0,35 (na ciepłej zaprawie) a dla BK 350 36,5 cm, U=0,23.

Sluchajcie, jestem baba i zglupialam teraz. Co to na Boga jest P+W i co to BK i co to U????

Nie wysmiewajcie sie ze mnie :wink:

To w koncu jak, docieplac????

Dzieki za odpowiedz

Aga