Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tanie plytki - czy warto?

Deamos

Recommended Posts

Witam,

Ojciec bedzie u siebie wykladal terakota parter i chce jeden wzor polozyc w salonie, holu i w kuchni. Z racji finansowych rozgladal sie za jakimis niedrogimi plytkami i znalazl takie, ktore mu sie podobaja (mi tez) w promocji w Obi za 17zl/m2 firmy Cersanit. Plytki sa 1 gatunku i maja 4 klase scieralnosci.

Rozmawialem dzisiaj z kims kto mi powiedzial, ze tanie plytki to niska jakosc, niby producent robi takie serie z gorszej mieszanki co wplywa na wytrzymalosc plytek (jak cos upadnie to moga popekac), to samo ze szkliwem i niby moga sie odbarwiac pod wplywem jakiejs chemi czy plynow.

Wniosek byl taki, ze do miejsc typu salon, hol, kuchnia nie nalezy kupowac plytek tajszych niz 30-50/m2 nawet jak sie podobaja...

Co o tym sadzicie, macie jakies informacje na temat tanich plytek?

Wiele czynników jest odpowiedzialnych za niską cenę. W tym wypadku niekoniecznie musi to być słaba jakość (zwłaszcza jeśli producent deklaruje pierwszą klasę płytek). Najprawdopodobniej chodzi tu o to, że dany model nie schodzi ze sklepów i producent obniża cenę, żeby "pozbyć" się go. A to czy komuś się coś podoba to oczywiście kwestia gustu. Brać nie pytać- moja rada. Niska cena nie zawsze idzie w parze z kiepską jakością