Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet zaolejowany na niewłaściwy kolor - pomocy!

Recommended Posts

Witam.

Mam, a raczej miałam piękny bukowy parkiet, 20 letni, zerwany (bo był w jodełkę), oczyszczony z kleju i ułożony ponownie równolegle. Po cyklinowaniu wyglądał bosko, był piękny, jasny z delikatną brązowo-czerwoną nutą.

Poprosiłam parkieciarza aby zaolejował go olejem bezbarwnym, miał być na koniec jeszcze woskowany. Mówiłam, że zależy mi na zachowaniu tej naturalnej barwy. Liczyłam się z tym, że olej może nieznacznie ściemnić parkiet i wyciągnąć sęki, ale dzisiaj po wizycie w mieszkaniu opadły mi ręce.

Parkiet został pociągnięty olejem z okropną czerwoną bejcą, którą na dodatek nie wszystkie płytki przyjęły i odznaczają się na tle ciemnego parkietu. Jestem załamana, mam na podłodze żywy ogień.

Błagam, pomóżcie, doradźcie coś? Ktoś mi wspomniał o wybielaczu, ale boję się jaki będzie efekt, no i czy drewno się nie zniszczy...

Cyklinować jeszcze raz? Czy olej nie wsiąkł przez te 5 dni zbyt głęboko?

Da się coś z tym jeszcze zrobić? Nie chcę ciemnej podłogi, kolejne malowanie na wengę w ogóle mnie nie urządza... Chciałabym z powrotem mój piękny, jasny, naturalny buk.

Bardzo proszę o poradę, jestem po prostu załamana.

https://forum.murator.pl/topic/132588-parkiet-zaolejowany-na-niew%C5%82a%C5%9Bciwy-kolor-pomocy/

Zwolennicy takiego parkietu na pewno się znajdą, ale ja niestety raczej się nie przyzwyczaję do takiego koloru. Mebli też wymienić nie mogę, musiałabym urządzać mieszkanie od początku, a nie mam na to pieniędzy, ani pomysłu, ani chęci - bo wizja, którą przyjęłam - to jest moja wymarzona.

Zrobię zdjęcia jak pojadę do mieszkanka. Mam na podłodze teraz wściekły calvados:

http://meblejaw.files.wordpress.com/2008/11/calvados1.jpg

- tylko kiepsko zabarwiony, bo jak mówiłam nie wszystkie płytki przyjęły bejce, więc na podłodze mam okropny paczłork.

Jestem załamana. Bardzo proszę o pomoc, może są na forum jacyś doświadczeni parkieciarze, którzy radzili sobie kiedyś z taką sytuacją? Może ten kolor wyblaknie jeszcze? Zbrązowieje?

Bardzo proszę...

A kto to malowal w koncu (kwestia odszkodowania)? I dlaczego nie zdecydowalas sie na bezbarwny?

Hej, tak jak napisałam w pierwszym poście, prosiłam o olej bezbarwny właśnie. Parkiet był malowany przez cykliniarza, polecanego przez spore grono osób, doświadczonego.

Odszkodowania raczej nie dostanę, bo nie mam umowy z tym panem, poza tym na co mi odszkodowanie... nie kupię przecież nowego parkietu...

napisz PW do naszych parkietowych speców - jarekkur, Ghost34 - tak najszybciej uzyskasz fachową poradę, oni się na tym znają jak nikt tutaj.

Dzięki Monach, jak zwykle zjawiasz się jak dobry duch :).

:wink:

napisz do nich wiadomość podając linka do Twojego pytania, to na pewno Ci pomogą, może znajdą jakieś rozwiązanie... trzymam kciuki, bo na pewno jest Ci fatalnie z tą sytuacją.

:wink:

napisz do nich wiadomość podając linka do Twojego pytania, to na pewno Ci pomogą, może znajdą jakieś rozwiązanie... trzymam kciuki, bo na pewno jest Ci fatalnie z tą sytuacją.

Napisałam do pierwszego. Mam nadzieję, że coś doradzi. Dzięki jeszcze raz, za trzymanie kciuków również :).