wojtek31 01.11.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Witajcie mam piec Buderusa GB 022 + serownik rc35 z zasobnik wody 160lz wodą jest wszystko ok ale w pomieszczeniach mam za ciepło, ustawiłem teraz temperaturę pomieszczenia na 17 a jest 23 nie wiem co mogę sprawdzić albo zmienić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 01.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 ustaw na 14 i będzie git ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 01.11.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Jak to co, zmniejsz temperaturę na piecu albo/lub na grzejnikach I otwórz okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek31 01.11.2009 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 a tak na poważnie ? coś mogę sprawdzić czy wołać serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 01.11.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Nie dotarło? wyżej masz napisane w dwóch postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek31 01.11.2009 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 no ale po to jest programator aby jak się ustawi temp w pomieszczeniu to ma taka być - prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.11.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Nie prawda ! To jest sterownik pogodowy i On nie wie ile jest w domu !Są 2 możliwości, albo ustaw te 14 C jak Ci ktos podpowiedział albo zmniejsz krzywą grzewczą ! Krzywa grzewcza to różnica temperatur zewnętrznej i zasilania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.11.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Korzystaj z głowic na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek31 01.11.2009 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 RC35 podaje temperaturę wewnętrzną mam nawet opcję jej kalibracji jak się ustawia krzywą i jaka powinna być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.11.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Ja też moge u siebie zmieniać temp. wewnętrzną ale podstawą jest krzywa grzewcza, poszukaj jak się Ją ustawia w instrukcji jeśli masz!Im mniejsza tym mniejsza różnica temperatur, dla przykładu u mnie dla krzywej "1" zasilanie jest 24 C a dla "5" już 38 C !Dla tej samej temp. zewnętrznej !!! Tak w ogóle to masz grzejniki czy podłogówkę ?Jaką masz w tej chwili temp. zasilania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek31 01.11.2009 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 troszkę tylko podłogówki - reszta grzejniki a temp 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.11.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Powtórzę ponownie - korzystaj z głowic! Bo nie sądzę, że kogoś stać na pogodówkę, ale do grzejników nie stosuje głowic? Pogodówka "myśli" za sterownik, ale nie jest w stanie dokładnie dopasować charakterystyki grzania do KAŻDEGO pomieszczenia. W związku z tym, żeby dopasować grzanie do każdego pomieszczenia należałoby BARDZO DOKŁADNIE dopasować grzejniki do pomieszczeń, albo je sterować. A to nie zawsze daje rezultaty. I tyle. Podłogówkę też się steruje, np za pomocą zaworów mieszających, siłowników na belce rozdzielacza i termostatów lub RTL. Automatyka pogodowa reguluje temperaturę grzania kotła w zależności od temp. zewnętrznej. I tyle.Czyli - że dla temp zew. +5 st wystarczy, że kocioł poda np 45 st, a dla -15 - 65. Resztę załatwia automatyka pokojowa - czyli głowice lub sterowniki pokojowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts