Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki powinien być "ogon" bramy samonośnej i inne p

Recommended Posts

Witam

Od pewnego czasu nurtuje mnie kilka pytań w związku z moja nowa obsesją, tj.: nowe ogrodzenie frontu działki. Wymyśliłem już przęsła ogrodzenia (w zimie będe je spawał), ale spać mi nie daje kwestia bramy samonośnej. Prosze fachowców o pomoc:

1. jak długą przeciwwaqgę nalezy zastosować do bramy 4,5 m w świetle wjazdu ?? - czy 6 m profil C-półzamknięty wystarczy ?

2. czy trzeba "dociążyć" ogon bramy? jesli tak, to jak to obliczyć i jak najlepiej wykonać?

3. jaki najlepszy napęd do bramy - myślę o NICE - czy to dobry wybów

4. jaki rodzaj rolek wybrać?: metalowe łożyska czy te inne?

5. jaka jest różnica w zastosowaniu wózków "stałych" i "wahliwych" - które, gdzie i kiedy oraz dlaczego,

Będę wdzięczny za fachową odpowiedź

Witam

Od pewnego czasu nurtuje mnie kilka pytań w związku z moja nowa obsesją, tj.: nowe ogrodzenie frontu działki. Wymyśliłem już przęsła ogrodzenia (w zimie będe je spawał), ale spać mi nie daje kwestia bramy samonośnej. Prosze fachowców o pomoc:

1. jak długą przeciwwaqgę nalezy zastosować do bramy 4,5 m w świetle wjazdu ?? - czy 6 m profil C-półzamknięty wystarczy ?

Najlepiej 50% światła, ale od biedy dla 4,5m może być długość 6m.

2. czy trzeba "dociążyć" ogon bramy? jesli tak, to jak to obliczyć i jak najlepiej wykonać?

Nie trzeba

Nice, Faac, Came - bez ryzyka.

4. jaki rodzaj rolek wybrać?: metalowe łożyska czy te inne?

metalowe trwalsze, z tworzywa cichsze.

5. jaka jest różnica w zastosowaniu wózków "stałych" i "wahliwych" - które, gdzie i kiedy oraz dlaczego,

Oba wahliwe. Ma to wpływ na ich trwałość bo poszczególne łożyska są dużo bardziej równomiernie obciążone.

Będę wdzięczny za fachową odpowiedź

Wielkie dzięki, tego mi było trzeba :-)

Nice, Faac, Came - bez ryzyka.

A w kolejności ?? Który najlepszy ?? Ceny nieco się różnią. Czy to tylko kwestia estetyki, czy może któryś bije konkurencję ??

Nie sposób odpowiedzieć na takie pytanie. Z reguły radzę FAAC (bo jest tańszy), ale model mocniejszy (wtedy jest w tej samej cenie co Came).