Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik Budowy

Recommended Posts

Ze zdjęciami to ja się juz 2 miesiące nie mogę zebrać, bo albo zapominam, albo jak sobie przypomnę żeby je zgrać, to nie mam aparatu pod ręką. Od 1 IX mam urlop wpadnij na kawę sam ocenisz. W skrócie, legary główne mocowane są jak murłata, kolejne konfirmatami do legarów głównych, a deski do legarów wkrętami SPAX-D. Drogie ale naprawdę dobre, robi sie nimi idealnie.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedź. Tak jak piszesz początki bywają trudne, ale trochę się wyjaśniło.

Ja mieszkam w II strefie i pewnie miałem mniejsze okna, no i może inne usytuowanie.

Uważam, że zapotrzebowania do 5000kWh na rok przy wygodzie jakie daje ogrzewanie elektryczne jest dobrym wynikiem

i będę pracował dalej nad optymalizacją (kosztów i osiągów :)).

Jedno pytanie. Niewiele znalazłem u ciebie informacji dotyczących fundamentów.

Ociaplałeś tylko pionowo po obu stronach? Czy w taki wypadku nie jest to dość poważny mostek?

Witaj,

Jak wcześniej pisałem również z chęcią podpatrzę twój taras - rozważam taka koncepcję.

Pytanie - miałeś wylany taras czy konstrukcja jest całkowicie drewniana?

Ja mam wylany betonowy i sie zastanawiam nad drewnem na to.

Czyli rozumiem z postu wcześniej że konstrukcja nośna jest krzyżowa - jakie wymiary tych "podkładów"

Masz może jakies rzetelne źródło wiedzy (jakiś dobry wątek)

Z góry dzieki

Acha a za zdjęcia też byłbym bardzo wdzięczny

Wiedza, była pozbierana z wielu zdjęć i wpisów na forum, nie wzorowałem się na jednym projekcie. Mam 4x6=24 słupy betonowe lane, na nich są co 1,5m legary 90mm x 45mm, na tych legarach kolejne 72mm x 45mm na krzyż co 0,5m. Na tych legarach są deski układane na "cegiełkę".

Obiecuję że dodam zdjęcia z prac nad tarasem:-)

• 2 weeks później...

Długo obiecywane zdjęcia z "produkcji" tarasu. Na początku zostały wylane słupy betonowe w odstępach 1,5m, a na nich legary główne 90mmx45mm

IMG_0920.jpg

Na nich prostopadle kolejne legary 70mmx45mm w odstępie max. 50cm. Przez co powstała konstrukcja pod deski tarasowe

IMG_0923.jpg

Legary jak i deski były 2x zaimpregnowane bazom a na to kolejny specyfik Sadolin Classic też 2x.

No i zaczęło się układanie desek prostopadle do budynku ze spadkiem 1cm/mb układane w "cegiełkę"

IMG_0933.jpg

IMG_0934.jpg

Potem powstały tymczasowe barierki żeby junior nie spadł, no i oczywiście pierwsza kawa na tarasie.

IMG_0941.jpg

A tak wyglądają deski z bliska

IMG_0935.jpg

Taras ma wymiary 6m x 8m, na początku myślałem że jednak jest za duży, ale okazało się że nie. Jest miejsce na zestaw kawowy, osobny stół do grilla, grilla, i jeszcze Junior ma gdzie się ścigać na rowerku:-)

Piękny domek a taras rewelacja. U mnie pewnie nie będzie drewnianego tarasu (ze wzgl. na koszty)

Mam pytanie do was o salon.

Jaką macie szerokość salonu i czy nie macie problemu z wychodzeniem na taras przy tym układzie sof?

Również mam drzwi balkonowe na dwóch ścianach i planuję drzwi przesuwne , żeby zmieścić jakoś sofy w układzie jak u was.

Nasz taras wyszedł niecałe 5tys. pln, tyle że 100% robocizny własnej.

Salon ma szerokość 6m, nie ma problemu z wychodzeniem bo drzwi balkonowe otwierają się prawie na oścież, od ściany do sofy jest ok 90cm, spokojnie mógłbym przesunąć sofę, ale nie ma takiej potrzeby

Witam Marcinie. Mam pytanie. Jestem prawie na 100% przekonany do budowy domu parterowego o powierzchni użytkowej około 110-120m2. 3 pokoje, salon, łazienka, wc, spiżarnia, pralnia. Projekt tutaj: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/jaskolka/rzuty.php . Projekt troszkę do zmiany - przede wszystkim nie będzie drewniany. Nie mam dostępu do gazu, także po przeanalizowaniu różnych możliwości ogrzewania wybiorę elektrykę. Myślę o ogrzewaniu podłogowym elektrycznym matami DEVI - tak jak Ty. Zastanawiam się nad ogrzewaniem CWU. Myślę poważnie o elektrycznych przepływowych podgrzewaczach wody - takie podszafkowe, żeby niebyły widoczne. Generalnie jeśli chodzi o CWU potrzebuję do łazienki ( umywalka + prysznic ), wc ( umywalka ) oraz kuchni. Czyli 4 punkty. I tutaj chciałbym zdecentralizować ogrzewanie CWU, żeby każdy "punkt" miał swój podgrzewacz. Czy jest to ekenomicznie uzasadnione? Jeśli chodzi o ogrzewanie domu, to bardzo zależy mi na komforcie cieplnym, ale również wygodzie, dlatego skłaniam się tak jak Ty do mat DEVI. Dom docelowo ma być bardzo dobrze zaizolowany ( chciałbym się zbliżyć lub wręcz osiągnąć właściwości cieplne domu pasywnego ). Oczywiście WM z rekuperacją - ma być jeden komin do kominka ( zwykłego - bez żadnych płaszczów wodnych czy też DGP ). Kwestia kominka jest podstawą. Tutaj nie ma odwrotu :-). Powiedz mi co sądzisz o moich przemyśleniach co do ogrzewania i CWU. Dodam, że dom będzie praktycznie zasilany tylko elektryką. Jaką moc musiałbym mieć docelowo, żeby to wszystko "obsłużyć"? W tej chwili mam 16kW. Z góry dzięki za ewentualne rady!

Pozdrawiam serdecznie!

Michał

Edytowane przez kitesurf
literówka

Więc tak, dom parterowy ciężej będzie sprowadzić do standardu pasywnego, ale można osiągnąć standard energooszczędny, spokojnie 30-40kWh/m2. Żeby jednak to osiągnąć trzeba zadbać o wiele rzeczy, począwszy od wyboru projektu, który to powinien umozliwiać odpowiednie ukierunkowanie domu względe stron świata. ten który Ty podałeś, moim zdaniem jest nieustawny, jak planujesz go ukierunkować?

Dom ogrzewany prądem zobowiązuje to reżimu podczas budowy i nie wybacza błędów.

Co do CWU to ja bym się nie zdecydował tylko na podgrzewacze wody, ze względu na wysokie koszty eksploatacji, ja bym połączył bojler (wanny, natryski), z przepływowymi podgrzewaczami dla umywalek.

Moc przyłacza uzależniona bęzie od kilku czynników, mocy kabli grzejnych, i podgrzewaczy. Zabezpieczenia przedlicznikowe powinny mieć co najmniej 25A.

Witaj Marcinie,

śledzę Wasz dziennik od początku i przynzam, że wiele rzeczy mnie zainspirowało, u mnie w przyszłym tygodniu przychodzi ekipa i mury mają być w 5 dni:) W Związku z tym mam pytanko o Wasze drzwi zewnętrzne i brame garażową. Podobają mi się bardzo, powiedz, czy to jest Hormann, jeśli tak, to czy RenoDoor i RenoMatic , jeśli tak, to czy nie przemarzają i generalnie jak się sprawują, aaaa... i jeszcze jedno czy one Wam się zatrzaskują przy wyjściu i zawsze trzeba otwierać od zewątrz z klucza, czy macie pochwyt tezżod wewnątrz? Szukam i szukam takich drzwi i bramy w kolorze antracyt w komplecie, żeby wszystko do siebie pasowało i trafia mnie już, bo mało jest firm, które robią komplety, więc Wasza Pomoc będzie nieoceniona. Pozdrawiam. I jeszcze jedno, czy one otwierają się do wewątrz?

Edytowane przez katarzynna

Tak drzwi to RenoDoor a brama RenoMatic. Brama jest bardzo dobra, dwie sprężyny, chodzi lekko. Drzwi są ładne, otwierają się do wewnątrz i jak się zamknie to od zewnątrz trzeba otwierać z kluczem. Ma to + i -. + bo nie trzeba się zastanawiać czy zamknęlismy drzwi na klucz jak się wychodzi z domu, ale z drugiej strony można się zatrzasnąć na zewnątrz. No i próg, to listewka zero wzmocnienia zero ocieplenia - porażka. Jest to najsłabszy punkt tych drzwi i jeśli znalazłbym takie same z innym progiem to bym je kupił, jeśli bym nie znalazł to zagryzłbym zęby i kupił te co mam. Czasami względy wizualne przeważają nad izolacyjnością, ale tylko czasami:-)